2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 

Sokan szeretik este, az ágyban fekve böngészni az okostelefonjaikat, szakértõk szerint azonban ez a szokás káros az egészségre. A gyártóknak gondolniuk kell a felhasználók alvásigényére.

megõrzésében segíthet, hanem élesebbé is teheti a memóriánkat.


Forrás: Origo

Még az is eszünkbe juthat, amit elõtte nem tudtunk.

Az elalvás elõtti gyors magolás jó taktikának bizonyulhat a vizsgázó diákok számára. Egy új kutatás ugyanis megerõsítette, hogy jobban emlékezhetünk a tanultakra, ha alszunk rájuk egyet. Sõt, a vizsgálat arra is rávilágított, hogy az alvás a duplájára növeli az esélyét annak, hogy olyan dolgok is eszünkbe jussanak, amelyeket elõtte - ébren - még nem tudtunk felidézni. Az alvás tehát nemcsak emlékeink megõrzésében segíthet, hanem élesebbé is teheti a memóriánkat.

Forrás: newsstand.clemson.edu

Ha rendszertelenül vagy az elegendõnél kevesebbet alszunk, az nem csak az egészségünkre lehet rossz hatással, hanem arra is, hogy jó döntéseket hozzunk és barátságosak maradjunk a környezetünkkel.  Egy friss kutatás szerint ugyanis, aki keveset alszik, az könnyen elveszítheti az önuralmát, és így áldozatul eshet hirtelen feltörõ vágyainak, a figyelmetlenségének vagy egy rossz döntésnek.

Nyugati kultúránkban úgy tartjuk, az a jó baba, aki a szülõtõl külön, egyedül alszik el és átalussza az éjszakát. A világ népeinek többségében azonban a csecsemõk szoptatás közben szenderülnek el és egész éjjel az anyjukkal maradnak, idõnként megébredve. Mibõl erednek ezek a különbségek és melyik lehet az üdvözítõ, kevésbé veszélyes, és önállóbb felnõttet eredményezõ megoldás?

Optimális esetben napunk egyharmadát alvással töltjük. Elõfordul azonban, hogy nem alszunk eleget, mert nem fér ennyi pihenés a napirendünkbe, sajnáljuk az idõt a szunyókálásra, vagy éppen közbeszól az insomnia, azaz a leggyakoribb alvászavar. A többi között a stresszhormonok és a mozgáshiány számlájára is írható, ha nem kezdjük frissen a napot.

A Föld lakosságának egyharmada alvászavarban szenved vagy alvásbeteg - hívja fel a figyelmet a világnap (március 13.) alkalmából az Alvásorvosok Világszövetsége.

Az alvás minõsége mindig hatással van a következõ napunkra. De mit együnk annak érdekében, hogy pihentetõ legyen az éjszaka?

Az utóbbi évek valódi forradalmat hoztak az agykutatásban. Olyan eszközök és módszerek születtek, melyek segítségével vizsgálhatóvá váltak a központi idegrendszer egészen finom részletei.

Az alvási szokásokat figyelembe véve kétféle ember létezik. Az egyik mellett ágyú is dörrenhet, akkor is édesdeden alszik. A másik az éjjeli bagoly típus, aki képtelen idejében álomra hajtani a fejét, s ha mégis sikerül, biztos egész éjszaka forgolódik, reggel pedig fáradtan ébred, s meg sem tud szólalni az elsõ kávé elõtt.

Nyáron a kevesebb stressz miatt javulhatnak egyes alvászavarok. Milyen betegségekre utalhatnak az alvásproblémák, rémálmok, és hova lehet velük fordulni?

Így aludjon hõségben2014-07-23 14:43:43

Ne tévessze meg az esõ, mindjárt újra itt a hõség és az éjszakai szenvedés. Ha Ön sem bír aludni nagy melegben, gyorsan kattintson, szuper tanácsaink vannak!

Német szakemberek rájöttek, hogy ha megfelelõ frekvenciájú árammal stimulálják az agyat, akkor elõ lehet csalogatni az éber álmokat.

Az alvászavar globális járvány, Magyarországon csupán a lakosság harmada alszik jól, pedig ahhoz, hogy jól teljesítsünk a mindennapokban, elengedhetetlen a pihentetõ alvás, a rossz alvók pedig akár 8-10 évvel is megrövidíthetik életüket - hangzott el a Kossuth Rádióban hétfõn.

Miért emlékeznek egyesek minden reggel az álmaikra, míg mások soha? Egy új kutatás szerint a jelenség hátterében eltérõ agyi aktivitási mintázat áll.

Alvásterápiával talán megduplázhatók a depressziósok gyógyulási esélyei egy kanadai kutatás szerint, mely a kóros álmatlanság terápiájából indult ki.

Alváskor takarít az agy2013-10-19 18:18:47

Alváskor takarítja ki az agy a "szemetet", amely az ébrenlét alatt összegyûlik benne - derült ki egy állatkísérletbõl, mely új ismeretekkel szolgálhat az Alzheimer-kór és más idegrendszeri zavarok kezeléséhez.

Sokan panaszkodnak kialvatlanságra teli hold idején, amit egy kutatás most elõször tudományos bizonyítékokkal is alátámaszt.

 

Ragályos a kialvatlanság2010-02-23 19:35:54
« 1. oldal »