2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 

A helytelen, túlzott, illetve az indokolatlan antibiotikum használat miatt olyan baktériumok jelentek meg, amelyek ellenállnak a különbözõ gyógyszereknek; jelenleg ez az egyik legnagyobb közegészségügyi kockázat a világon és ezen belül Európában is – erre figyelmeztet az idei európai antibiotikum nap, amelyet az Európai Betegségmegelõzési és Járványügyi Központ (ECDC) szervez.

A megfázásra gyógymód ugyan nincs, de a betegség tünetei szerencsére jól kezelhetõek - különösen akkor, ha hatékony náthaûzõ módszereket vetünk be. De mi mûködik megfázás esetén, és mi az, amit érdemes elfelejteni? Összegyûjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

A baktériumok rövid idõ alatt képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, és ennek következtében több más készítménnyel szemben is rezisztenssé válhatnak.

Az immunrendszer úgy mûködik, mint egy sportoló, aki minél többet edz, annál erõsebb – mondja dr. Barcs István, a Semmelweis Egyetem ETK Epidemiológiai Tanszékének vezetõje.

Az antibiotikumok a leggyakoribb gyógyszerek közé tartoznak, melyek egyes fertõzõ betegségek esetén gyors, hatékony kezelést jelentenek tüneti szinten.

Hogyan gátolható meg a baktériumok evolúciós alkalmazkodása, amelynek következtében ellenállóvá válnak az antibiotikumokkal szemben, és miként befolyásolja a kialakuló rezisztencia a más szerekkel szembeni érzékenységüket?

« 1. oldal »