2024. április 19. Péntek, Emma.
 

Több évtizeddel el van maradva a magyar vezetéstechnikai képzés infrastruktúrája, a hazai sofõrök képzettsége az osztrák vagy német viszonyokhoz képest - véli Székely Gyula autóvezetés technikai oktató. Állítását egy friss felmérés eredményei alátámasztani látszanak.

A téli gumikra és a biciklilámpákra vonatkozó szabályok is változnak a legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmében, amely több ponton megváltoztatja az autó, a kerékpár és a motor forgalomban tartásának mûszaki feltételeit rögzítõ jogszabályokat.

Bizonyára mindenki tapasztalta már, hogy különbözõ kutaknál történt tankolások után nem ugyanúgy mûködik az autó, nehezebben indul, többet fogyaszt, változik a teljesítmény, stb.

„Drágám! Miért kell felkészíteni az autókat téli üzemmódra?” – tettem fel ártatlan nõi ábrázattal a kérdést a férjemnek, miközben péntek délután autóval araszoltunk a gyerekekért az iskolába a belvárosi forgalomban.

Jövõre akár négyszázezer autó is készülhet Magyarországon, vagyis 2012-höz képest duplázhat a hazai ipar húzóerejét jelentõ szektor.

Komoly gátat szabhat az újabb kisboltok nyitásának egy törvénymódosítási javaslat, amely szerint a kisebb, napi fogyasztási cikkeket árusító helyeknek is kötelezõ lesz parkolóhelyet kialakítaniuk.

Egy nemrég készült felmérés szerint a magyar autóstársadalom mindössze fele vált csak téli gumiabroncsra, pedig ajánlatos még az elsõ fagyok és havazások elõtt gondoskodni a nyári gumik cseréjérõl.

Mostantól nem úszhatják meg a felelõsségre vonást a közlekedési szabályok ellen külföldön súlyosan vétõ autósok. A tagállamoknak ugyanis kötelezõ lesz kiadniuk a KRESZ-re egy másik tagországban fittyet hányó állampolgáraik adatait - értesült a Bruxinfo.

A BMW vadonatúj, i3-as villanyautójához az alumínium váltóházakat az egyik magyarországi beszállító, a békéscsabai Csaba Metál Kft. gyártja.

Múlt héten háromszor is csökkent a benzin és a gázolaj ára. Most szerdán csak utóbbié fog növekedni.

"Meggyõzõdésem, hogy a mindennapi közlekedésben nagyon sok olyan szituáció van, amikor a vezetõ nagyon hálás a segítségért. Az önálló vezetés kifejlesztésének fõ oka az, hogy csökkentsük az autózással kapcsolatos kockázatokat. Ehhez szükség van az embereket támogató technológiákra, például akkor, ha a sofõr elfárad, figyelmetlen vagy egy bonyolult szituáció meghaladja a képességeit. Fontos azonban, hogy az autós nem kap szájkosarat, még akkor sem, ha bizonyos helyzetekben jobb lenne, ha a technika venné át az irányítást. Senkit sem kényszerítünk, hogy levegye a kezét a kormányról" - jelentette ki a szakember.

Bizonyára mindenki tapasztalta már, hogy különbözõ kutaknál történt tankolások után nem ugyanúgy mûködik az autó, nehezebben indul, többet fogyaszt, változik a teljesítmény, stb.

Sûrûn elhelyezett traffipaxokkal, fokozott ellenõrzéssel találkozhatnak a következõ hónapokban az autósok.

Kezdõ vezetõi engedéllyel két évig csak bizonyos korlátozásokkal vezethetõ személyautó és motorkerékpár.

Október elsõ napjaira már bõséges ízelítõt kaphattunk az õszi idõjárásból. A hõmérséklet egyre többször süllyed fagypont alá, a jövõ hét elején esõ, zápor elõfordulhat, gyakori a ködös, szürke idõ.

Lapunk értesülései szerint jelentõsen drágulnak az üzemanyagok péntektõl. A benzin a hét utolsó munkanapjától négy, a gázolaj pedig 7 forinttal kerül többe, mint eddig. Ennek megfelelõen számításaink szerint a benzinért 427, a gázolajért 435 forintot kérhetnek átlagosan literenként a kutaknál.

Peter Ramsauer német közlekedési miniszter WLAN-modulokkal látná el az autókat és az útépítési, illetve -javítási helyszíneket, hogy így lehessen megakadályozni a dugók és veszélyes helyzetek kialakulását.

Évi több ezer ingóságot - köztük autókat, ruhákat, de akár versenylovat is - árverez el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), az ebbõl származó állami bevétel meghaladja az egymilliárd forintot.

Szerdától 3-3 forinttal lesz olcsóbb a benzin és a gázolaj.


illusztráció
Nézze meg hol mérnek megyénk útjain április 8- 14 között!

Illusztráció: HBN archív
Debrecen – Két-három hét késéssel tudják átadni a márkakereskedõk az új autókat, mert nem tudnak rendszámot „szerezni”.

vezetés | Illusztráció
Budapest, 2013. január 17., csütörtök (MTI) – A jármûvekkel kapcsolatos hatósági ügyek elektronikusan is intézhetõk februártól, illetve a nagyobb jármûvekre kiadott jogosítványokat külföldön csak a 21. illetve a 24. éves életkor betöltése után lehet használni – egyebek mellett ezt tartalmazza az a kormányrendelet, amely a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

Téli gumi nélkül sehová!2012-12-08 16:01:26

Téli gumi nélkül sehová!
Debrecen - Ha az autó megcsúszik, a legtapasztaltabb autós is elvesztheti uralmát a kocsi fölött.

Éppen húsz éve alakult meg a Berettyóújfalui Polgárõrség, mely a kerek évforduló kapcsán fehér asztalhoz invitálta egykori és jelenlegi tagjait, valamint a Berettyóújfalui Rendõrkapitányság volt és jelenlegi kapitányát: Lingvay Csabát és Aranyi Istvánt.

 

Jövõre területi, a kistérségeket nyugdíjazó járások alapján kiosztott, 168 különféle régiót jelölõ rendszám kerülhet bevezetésre.

 

« Előző « 6. oldal » 10  Következő »