2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 

Két év alatt öt koncessziós területet pályáztattak meg olaj és gáz feltárására megyénkben.

Nyolc területre kötötte meg a szerzõdést a 2015 áprilisában közzétett bányászati koncessziós pályázatokon jogosultságot nyert négy céggel a nemzeti fejlesztési miniszter – tájékoztatta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) hétfõn az MTI-t azzal, hogy már valamennyi cég aláírta a koncessziós szerzõdést.

Egyelõre nem várható, hogy az Egyesült Államokhoz hasonlóan palagáz-kitermelés indulna Magyarországon - többek között errõl is beszélt az Origónak adott interjújában Szakál Tamás, a Mol Magyarország kutatás-termelés igazgatója. Szólt arról is, hogy a következõ években öt százalék alatt szeretnék tartani a kitermelés csökkenését.

  • Magyarországon és Horvátországban folytatná a kitermelést a Mol
  • A Makói árokban egyelõre nem lesz jelentõs kitermelés
  • Szeged mellett 2018 után futhat föl az olajkitermelés

Hajdú-Bihar jelentõs részét lefedõen kereshet gázt két cég.

A kormány számol a bányászattal, ezért kiemelt hangsúlyt fektet a fejlõdési lehetõségek vizsgálatára, a tervek között szénbánya nyitása is szerepel - mondta Aradszky András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energetikáért felelõs államtitkára a 64. Bányásznap központi ünnepségén Oroszlányban.

A kormány támogatja a szénkitermelés bõvítését, a magyarországi szénbányászat újraindítását - mondta Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter Budapesten, a Magyar Bányászati Szövetség Szent Borbála-napi országos központi ünnepségén.

10-12 millió tonna szénvagyon lehet Szendrõ határában. A próbafúrások eredménye biztató. A borsodi bányászok hamarosan újra munkához juthatnak.

« 1. oldal »