2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 

A fejlett gazdaságokban még mindig átlagosan háromszor olyan magasak a bérek, mint a feltörekvõ és fejlõdõ országokban, annak ellenére, hogy az elmúlt évtizedben a fejlõdõ országok átlagbérei közeledtek a fejlettekéhez - állapította meg a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) bérekrõl szóló legújabb globális jelentése.

Az alacsony inflációnak köszönhetõen folytatódhat a reálbér-növekedés Magyarországon, ami támogatja a fogyasztás bõvülését az idei évben - mondta az MTI által megkérdezett elemzõ pénteken.

Tovább gyorsulhat a bérek növekedése az év hátralévõ részében az MTI által megkérdezett elemzõk szerint. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kiemelte, sorozatban a tizedik hónapja tart a bérek vásárlóértékének emelkedése.

Budapest, 2011. szeptember 27., kedd (MTI) – A családi kedvezményeket is figyelembe véve az elsõ féléves nettó átlagkereset 8,3 százalékkal, a reálkereset pedig 4,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

A reálkeresetek 6,9 százalékkal csökkentek januárban - 3,1 százalékos fogyasztóiár-index mellett - az elõzõ év azonos idõszakához viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az idén januárban a bruttó átlagkeresetek 5,2 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 4 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól. A reálkeresetek 2008-ban 0,7 százalékkal nõttek - 6,1 százalékos infláció mellett -, 2007-hez viszonyítva. Tavaly a bruttó átlagkeresetek összességében 7,5 százalékkal, a nettó átlagkeresetek pedig 6,8 százalékkal haladták meg az elõzõ évit. A bruttó átlagkeresetek 2008 januárjában 1,5 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 0,2 százalékkal mérséklõdtek, míg a reálkereset - a fogyasztói árak 7,1 százalékos növekedése mellett - 6,8 százalékkal csökkent 2007 januárjához képest.

Hazánkban a minimálbért minden évben a kormány állapítja meg, amit természetesen hónapokig húzódó tárgyalások elõznek meg a munkaadó és munkavállalói oldal érdekképviseleteivel.

Bruttó 20 ezer forintos keresetkiegészítést kapnak a közintézmények dolgozói - írja a Népszabadság és a Világgazdaság. Idén ez már a második keresetkiegészítés.

« 1. oldal »