2024. április 24. Szerda, György.
 

Az iroda a baktériumok fellegvára, ezért kétszer is gondoljuk meg, mielõtt az íróasztalról ennénk. A bakteriális fertõzéseket azonban könnyen elkerülhetjük, ha étkezés elõtt legalább húsz másodpercig szappannal és folyó vízben kezet mosunk. Ez általában jóval hatékonyabb, mint a különféle kézfertõtlenítõk használata.

Tudományos körökben is kezd széles elismertséget kivívni a gondolat, hogy a beleinkben élõ baktériumok sokrétû módon befolyásolják agyunk mûködését.

Tudományos körökben is kezd széles elismertséget kivívni a gondolat, hogy a beleinkben élõ baktériumok sokrétû módon befolyásolják agyunk mûködését.

A baktériumok rövid idõ alatt képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, és ennek következtében több más készítménnyel szemben is rezisztenssé válhatnak.

Itt a nyár, nem gyõzzük készíteni a kulináris csodákat. Nagy igyekezetünkben az ételek készítésénél leginkább a rutin vezérel. A csirkét is jó alaposan, folyó vízzel átmossuk.

Az immunrendszer úgy mûködik, mint egy sportoló, aki minél többet edz, annál erõsebb – mondja dr. Barcs István, a Semmelweis Egyetem ETK Epidemiológiai Tanszékének vezetõje.

Hogyan gátolható meg a baktériumok evolúciós alkalmazkodása, amelynek következtében ellenállóvá válnak az antibiotikumokkal szemben, és miként befolyásolja a kialakuló rezisztencia a más szerekkel szembeni érzékenységüket?

A biológia mélyszerkezetébe nyúltak bele amerikai tudósok azzal, hogy átírták egy baktérium genetikai kódszótárát. A „meghekkelt” kódú baktérium ellenáll a vírusoknak, környezetbarát, és különleges fehérjéket termelhet.

« 1. oldal »