2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 

A július elseje óta igényelhetõ Családok Otthonteremtési Kedvezménye az érdeklõdõ ügyfelek egyik legfõbb kérdése, hogy önerõnek számít-e a megújult „szocpol”, vagy mindenképpen fel kell mutatni legalább 20 százalék készpénzt a vásárláshoz. A Bankmonitor megkérdezte a támogatást már nyújtó bankokat és eltérõ válaszokat kapott.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tizenhat pénzügyi intézménnyel szemben indít közérdekû keresetet a forintalapú és ténylegesen devizában törlesztett hitel-, kölcsön- és lízingszerzõdéseikkel kapcsolatos, tisztességtelennek minõsített egyoldalú kamat-, díj- vagy költségemelések miatt – közölte az MNB.

A Magyar Nemzeti Bank lezárta elõzetes vizsgálatát a legnagyobb ügyfélkörrel rendelkezõ hitelintézeteknél, a jelentõs aránnyal bíró, az érintett ügyletek kiemelkedõ részét lefedõ szerzõdés-típusok esetében, és megállapította, hogy a vizsgált esetekben a bankok megfelelõen ültették át az elszámolási képletet – közölte a jegybank az MTI-vel kedden.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a jogszabályi elõírások maradéktalan betartásával, közel fél éves eljárás nyomán, 2013 decemberében adta meg a bankká alakulásra vonatkozó engedélyt a DRB bankcsoport tagjainak, amelyek többsége elõzõleg már több évtizede szövetkezeti hitelintézetként mûködött - közölte a jegybank az MTI-vel pénteken.

A bankok a hivatalos értesítõ kiküldése elõtt elektronikusan vagy telefonon is tájékoztathatják ügyfeleiket az elszámolt összeg jóváírásáról, illetve teljesíthetik is a kifizetést, de ez nem pótolja a hivatalos értesítést, és nem rövidíti le az ügyfél panasztételi lehetõségének idõtartalmát - hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán közleményben.

A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központja a jegybank honlapján elérhetõ külön felületen tájékoztat a banki elszámolás és a forintosítás legfontosabb tudnivalóiról, részleteirõl.

A magyarországi bankok 2014-ben összesen 446,5 milliárd forint adózott veszteséget szenvedtek el, szemben a 2013-as, 31 milliárd forintot meghaladó nyereséggel - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján pénteken közzétett elõzetes adatokból.

A DRB Bankcsoport fizetõképességi helyzete miatt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 60 ezer forintra csökkentette a kifizethetõ betétek és más források összegét csütörtöktõl - közölte a jegybank az MTI-vel.

Az MNB részérõl hamarosan további kamatvágásra lehet számítani.

A bankoknak érdeke, hogy megegyezzenek a svájci frankos autóhitelesekkel, mert ezeknél a fedezetek minõsége sokkal alacsonyabb, mint a jelzáloghiteleknél, így a bankok nagyot bukhatnak, ha az ügyfél nem képes törleszteni - mondta Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezetõ igazgatója az MTI-nek.

A hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások 2014 októberében 162, míg 2012 áprilisa és 2014 októbere között 180 412 árfolyamgát-szerzõdést kötöttek deviza alapú jelzáloghiteles ügyfeleikkel - tette közzé a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken a honlapján, egyúttal bejelentette: a forintosítás miatt ezután nem frissíti az adatokat.

Az ügyfelek érdekeinek védelmében, a közvéleményt haladéktalanul tájékoztatva járt el a Magyar Nemzeti Bank (MNB), amikor 5 millióról 30,6 millió forintra emelte a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. által kifizethetõ betétek mértékét - hangsúlyozta a jegybank az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében, amelyben visszautasítja az ezzel ellentétes feltételezéseket.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfõn elindította azt a két tendert, amely a lakossági devizahitelek kivezetéséhez, az elszámoláshoz és a forintosításhoz szükséges devizamennyiséget biztosítja majd. A 3 milliárd euró felajánlott mennyiségre mintegy 1 milliárd eurónyi ajánlat érkezett a bankoktól.

November elsején lépne életbe a banki elszámolás képletérõl és egyes egyéb rendelkezésekrõl szóló törvényjavaslat – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken az MTI érdeklõdésére.

A jegybank elõzetes számításai alapján az árfolyamrés semmissége, valamint az egyoldalú kamatemelések tisztességtelensége miatti visszatérítések összege várhatóan nem fogja meghaladni a 900 milliárd forintot a jegybank által kedden közzétett módszertani iránymutatás alkalmazásával sem – mondta Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke az MTI-nek szerdán.

Tavaly az éves kártyadíjakat az átlagos 1700 forintról 3000 forintra emelték a bankok, a tranzakciós illetéket pedig több lépcsõben és teljes körûen áthárították az ügyfelekre – mondta Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója csütörtökön azon a sajtótájékoztatón, amelyen bemutatták a jegybank Jelentés a fizetési rendszerrõl címû kiadványát.

A bankok a háztartásokra 80-90, a vállalatokra 90-95 százalékban hárították át a tranzakciós illetéket az MNB kedden kiadott tanulmánya szerint. Jó hír, hogy a pénzintézetek mindezt az elektronikus csatornák készpénzzel szembeni elõnyben részesítésével tették. A bankok arról panaszkodnak, hogy a legnagyobb ügyfeleik a deviza tranzakcióikat egyre többen külföldre helyezik át az illeték bevezetése miatt. Az MNB szerint ez még nem látszik a számokon, szerintük az illeték hatásait hosszabb távon érdemes vizsgálni. Elemzésünkben megvizsgáltuk a már rendelkezésre álló tranzakciós adatokat.


Jelentõsen visszaszorulhat a banki hitelezés, ha a terveknek megfelelõen szigorodnak a kölcsönzési szabályok és csak a legális jövedelem igazolása után állnak szóba az ügyfelekkel a bankok.
« 1. oldal »