2024. április 23. Kedd, Béla.
 

December második felében és január elsõ napjaiban 64 százalékkal nõtt a magánszemélyek által feladott lakáshirdetések száma, ami elsõsorban a családok otthonteremtési kedvezményének kibõvítésével magyarázható. Budapesten a csoknak megfelelõ új lakások átlagos négyzetméterára 535 ezer forint, Székesfehérváron 380 ezer forint, Debrecenben pedig 345 ezer forint.

Nem ezt várták az OTP-tõl2015-11-15 11:48:40

Bár a várakozásoknál erõsebb harmadik negyedéves egyszeri tételektõl tisztított adózott eredményt közölt az OTP péntek reggel, de egy váratlan korrekciós tétel veszteségbe taszította a korrigált adózott eredményt és a negyedik negyedévben újabb ukrán leírás várható.

A július elseje óta igényelhetõ Családok Otthonteremtési Kedvezménye az érdeklõdõ ügyfelek egyik legfõbb kérdése, hogy önerõnek számít-e a megújult „szocpol”, vagy mindenképpen fel kell mutatni legalább 20 százalék készpénzt a vásárláshoz. A Bankmonitor megkérdezte a támogatást már nyújtó bankokat és eltérõ válaszokat kapott.

A megkérdezettek kétharmada hitelfelvétel esetén elsõ körben saját bankjához fordulna, bár azzal szinte mindenki egyetért, hogy érdemes körülnézni az ajánlatok között - derül ki a Cofidis és a BankRáció.hu közös felmérésébõl.

A Bankszövetség elnöke indokoltnak és helyesnek nevezte az árfolyamkockázat kivezetését a lakossági jelzáloghitelezési piacról, és arra hívta fel a figyelmet, hogy az elszámolás az autó- és fogyasztási hitelesek terheit is enyhíti.

A törvényjavaslat egyik sarokpontja a 3 éven keresztül változatlan kamat.


Hiteldilemmában a családok2014-09-21 10:55:32

Alacsony induló törlesztés, vagy jelentõs kiszámíthatóság a hitel futamideje alatt?

A jövõ héten jön az újabb forduló a devizahitelesek kontra bankok meccsen. A tét nem kicsi, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete szerint szélsõséges esetben bankpánikot is hozhatnak az ítéletek. Miért érdemes perelni, és miért nem?

 

 

A cégek már alig bírnak magukkal, mindenki azzal számol, hogy jut neki a Magyar Nemzeti Bank hétfõn induló olcsó hitelprogramjából. Új kertészeti áruházat nyitnának, vagy a sorban álló ügyfelek miatt szükséges beruházásokat indítanák be. A bankok óvatosak, mert tudják: az igények töredékét sem tudják majd kielégíteni.

A Magyar Bankszövetség fõtitkára bízik benne, hogy június 1-jétõl elindulhat a kis- és közepes vállalkozások kedvezményes hitelprogramja. Kovács Levente úgy véli, olyan növekedési paktumra van szükség a bankok és a kormány között, amely a hitelezési aktivitás növeléséért csökkenti a bankok terheit.

Fél pénzért kínálják a Magyarországon is érdekelt nagybankok a hiteleiket Romániában. A különbségért a jegybankot, a kormányt és a bankok profitéhségét is lehet okolni, de a legtöbbet az EU/IMF-hitelkeret nyomja a latban.

Jelentõsen visszaszorulhat a banki hitelezés, ha a terveknek megfelelõen szigorodnak a kölcsönzési szabályok és csak a legális jövedelem igazolása után állnak szóba az ügyfelekkel a bankok.

Az utóbbi két hónapban alig csökkentek és továbbra is kétszámjegyûek maradtak az egy évnél rövidebb idõre lekötött betétek után járó legmagasabb kamatok. Így akár 7 százalékot is megközelítõ reálkamathoz is juthatnak a takarékoskodók. Az [origo] idén februárban is összegyûjtötte a feltételekhez nem kötõdõ betétekre járó kamatokat.

« 1. oldal »