2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 

Az elszámolás és a forintosítás az árfolyamgát rendszerbe belépett devizahitelesekre is vonatkozik. Az árfolyamgátasoknak érdemes megfontolniuk, maradnak-e a törlesztõrészlet rögzítésénél, kockáztatva, hogy a gyûjtõszámlahitel lejárta után megugorhat a havi törlesztésük, vagy inkább vállalják a magasabb törlesztõrészletet.

A vámospércsi rendõrök elfogtak egy nõt, aki lopott igazolvánnyal akart pénzt felvenni egy debreceni bankban.

A megkérdezettek kétharmada hitelfelvétel esetén elsõ körben saját bankjához fordulna, bár azzal szinte mindenki egyetért, hogy érdemes körülnézni az ajánlatok között - derül ki a Cofidis és a BankRáció.hu közös felmérésébõl.

A másodfokon eljáró Fõvárosi Ítélõtábla helyben hagyta az Erste Bank Hungary Zrt. ellen hozott elsõfokú ítéletet, így a csütörtökön kihirdetett ítélet szerint tisztességtelenek a pénzintézetek forinthitel alapú szerzõdések kikötései.

Az államkincstár nem tud teljes banki szolgáltatást nyújtani, hiteleket adni, készpénzfelvételt biztosítani - jelentette ki Tállai András, a Nemzetgazdasági minisztérium parlamenti államtitkára a Buda-Cash-ügy miatt befagyott önkormányzati pénzek elhelyezésére vonatkozó kérdésre válaszolva az ATV Start címû mûsorában hétfõn.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a jogszabályi elõírások maradéktalan betartásával, közel fél éves eljárás nyomán, 2013 decemberében adta meg a bankká alakulásra vonatkozó engedélyt a DRB bankcsoport tagjainak, amelyek többsége elõzõleg már több évtizede szövetkezeti hitelintézetként mûködött - közölte a jegybank az MTI-vel pénteken.

Az elsõfokú bíróság ítéletét megváltoztatva, tisztességtelennek mondta ki a Fõvárosi Ítélõtábla pénteki ítélethirdetésén a Porsche Bank általános szerzõdési feltételeibe foglalt kamat megállapítást.

A CIB Banknál az elmúlt idõszakban jelentõsen megnõtt az érdeklõdõ ügyfelek száma a korábbi hónapok átlagához képest, és várhatóan az elszámolási tájékoztatók kiküldését követõen ez még inkább jellemzõ lesz, míg a K&H-nál a héten nem nõtt észrevehetõen az érdeklõdés, de leginkább telefonon keresik a bankot - közölte a két pénzintézet az MTI érdeklõdésére.

Az elsõfokú ítéletet részben megváltoztatva, egészében elutasította a K&H Bank keresetét a Fõvárosi Ítélõtábla pénteki határozathirdetésén Budapesten.

A bankok a hivatalos értesítõ kiküldése elõtt elektronikusan vagy telefonon is tájékoztathatják ügyfeleiket az elszámolt összeg jóváírásáról, illetve teljesíthetik is a kifizetést, de ez nem pótolja a hivatalos értesítést, és nem rövidíti le az ügyfél panasztételi lehetõségének idõtartalmát - hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán közleményben.

A deviza alapú autóhitelesek és a gépjármûlízinges ügyfelek is március-áprilisban kapják meg az elszámolásról az értesítõ leveleket.

A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központja a jegybank honlapján elérhetõ külön felületen tájékoztat a banki elszámolás és a forintosítás legfontosabb tudnivalóiról, részleteirõl.

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) szerdán elindítja és 20 munkanapon belül, legkésõbb március 31-ig befejezi a DRB bankcsoport betéteseinek kártalanítását, miután a Magyar Nemzeti Bank elrendelte a csoporthoz tartozó bankok felszámolását - közölte az OBA kedden az MTI-vel.

Az Erste Bank az elszámolás és a forintosítás keretében több mint 400 ezer érintett kölcsön- és lízingszerzõdéshez kapcsolódóan mintegy 50 féle értesítõlevelet küld ki ügyfeleinek - közölte a pénzintézet hétfõn az MTI érdeklõdésére.

Az alábbi esetrõl a február 11-én kelt levelében számolt be olvasónk: Január 12-én megtudtam hogy szívbillentyû cserére kell mennem. Január 19-én a hajdúhadházi (szomszéd város) OTP-fiókban megrendeltünk a feleségemnek egy bankkártyát (1783 forint), hogy a kórházi létem alatt a nejem is hozzáférhessen a folyószámlámhoz, és én se maradjak kártya nélkül. Azt ígérték, hogy tíz napon belül postázzák. Február 13-án befekszem a kórházba és a mai napig nincs kártyám.

Az OTP Bank és a K&H Bank március-április folyamán küldi ki érintett ügyfeleinek az elszámoló leveleket, és mindkét pénzintézet folyamatosan készül a várhatóan megnövekedõ igények kiszolgálására.

A magyarországi bankok 2014-ben összesen 446,5 milliárd forint adózott veszteséget szenvedtek el, szemben a 2013-as, 31 milliárd forintot meghaladó nyereséggel - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján pénteken közzétett elõzetes adatokból.

A jövõ héttõl kezdõdõen minden devizahiteles ügyfél számára kézzelfoghatóvá válik, hogy a bankoknak vissza kell adniuk a tisztességtelen, egyoldalú szerzõdésmódosításból és az árfolyamrésbõl származó bevételüket - hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken sajtótájékoztatón, annak kapcsán, hogy a pénzügyi intézményeknek március elsejétõl meg kell kezdeniük az elszámolást devizahiteles ügyfeleikkel.

Kisebb sorok alakultak csak ki, folyamatosan vették fel az ügyfelek a DRB bankcsoporthoz tartozó négy bank fiókjaiban a számukra kifizethetõ 60 ezer forintot az MTI vidéki tudósítónak helyszíni jelentése szerint.

Az ügyfelek számára megtévesztõ lehet az ÉRB Bank egyes fiókjainak elnevezése, a banknál kialakult helyzet azonban semmilyen hatással nincsen a Borsod, Szabolcs és Hajdú megyékben mûködõ takarékszövetkezetekre.

A DRB bankcsoport ügyfelei kizárólag a pénztárakban, készpénzben vehetik fel azt a 60 ezer forintot, amelyben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) maximálta az ügyfelenként kifizethetõ összeget. A DRB Regionális Bank Zrt. honlapján olvasható tájékoztatás szerint a szükséges készpénzfedezet a bankban rendelkezésre áll, a fiókhálózatba csütörtökön délelõtt kiszállítják.

A DRB Bankcsoport fizetõképességi helyzete miatt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 60 ezer forintra csökkentette a kifizethetõ betétek és más források összegét csütörtöktõl - közölte a jegybank az MTI-vel.

Elutasította a bíróság elsõ fokon a K&H Bank Zrt. keresetét a magyar állam ellen, amelyet a pénzintézet a forinthitel-szerzõdések tisztességességével kapcsolatban nyújtott be.

A Raiffeisen Bank International (RBI) nem vonul ki Magyarországról és nem mond le lakossági szolgáltatásokról sem, de csökkenti bankfiókhálózatát és jobban koncentrál majd a vállalati ügyfelekre és a kiemelt magánügyfelekre - jelentett be Karl Sevelda, az RBI vezérigazgatója kedden Bécsben. A Raiffesien Magyarország az MTI érdeklõdésére kedden annyit közölt, hogy még nem született végleges döntés a magyarországi tevékenység átszervezésérõl.

Ma lépett hatályba az aktualizált, a múlt évi jogszabályi változásokhoz igazított banki magatartási kódex, amely a felelõs lakossági hitelezéshez szükséges elveket, szabályokat tartalmazza.

« Előző « 2. oldal »  Következő »