2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 

A jegybank elõzetes számításai alapján az árfolyamrés semmissége, valamint az egyoldalú kamatemelések tisztességtelensége miatti visszatérítések összege várhatóan nem fogja meghaladni a 900 milliárd forintot a jegybank által kedden közzétett módszertani iránymutatás alkalmazásával sem – mondta Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke az MTI-nek szerdán.

A magyar állam 55 millió euróért megvásárolja az MKB Bank Zrt.-t a Bayerische Landesbanktól (BayernLB) - jelentette be csütörtökön a bajor tartományi bank. Az ügyletet a tervek szerint szeptemberig véglegesítik.

285 devizahiteles peres eljárást függeszt fel soron kívül, a mai napon a Debreceni Törvényszék és járásbíróságai. A folyamatban lévõ perek tárgya részben vagy egészben az egyoldalú szerzõdésmódosítások, illetve az árfolyamrés alkalmazását elõíró szerzõdéses rendelkezések jogszabályba ütközése, tisztességtelensége. Az ügyek bírái ma minden érintett ügyben meghozzák az eljárást felfüggesztõ végzéseket.

Az ingyenes készpénzfelvétel bevezetése nem ártott a kártyahasználatnak.

Az MTI által megkérdezett elemzõ szerint az árfolyamrés visszafizetése 50-60 milliárd, az egyoldalú kamatemeléseké 400-450 milliárd forint lehet.

A Bank of China a korábban a Credit Agricole tulajdonában lévõ 1700 négyzetméteres exkluzív belvárosi irodaházat vásárolta meg.

Az Erste Bank Hungary Zrt. hat kisebb bankfiókjának bezárásáról döntött, egyúttal idén további kilenc fiók fejlesztését tervezi – közölte a bank pénteken a Budapesti Értéktõzsde (BÉT) honlapján.

Tavaly az éves kártyadíjakat az átlagos 1700 forintról 3000 forintra emelték a bankok, a tranzakciós illetéket pedig több lépcsõben és teljes körûen áthárították az ügyfelekre – mondta Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója csütörtökön azon a sajtótájékoztatón, amelyen bemutatták a jegybank Jelentés a fizetési rendszerrõl címû kiadványát.

Sok banki ügyfél számláján már április végéig több ezer, esetenként akár több tízezer forintot írt jóvá a bankja, megfelelve az MNB korábbi döntésének. De hogyan jutnak pénzükhöz azok, akik idõközben bankot váltottak vagy megszüntették számlájukat?

Ha lakásvásárlást tervezünk, akkor önerõre is lesz szükségünk. Vannak trükkök, amikkel ez elkerülhetõ, azonban jóval kevesebb pénzt hagyhatunk a pénzintézeteknél, ha az önrészünk legalább a minimálisan elérhetõ 20 százalékot eléri.

Az MFB és a Magyar Posta közzétette, hogy a Magyar Takarék vette meg a Takarékbank 54,8 százalékos részvénycsomagját valamivel több, mint 9 milliárd forintért.

A hitelezõ nem jogosult semmilyen, díjat, jutalékot vagy költséget felszámítani, ha a futamidõ meghosszabbítására öt éven belül nem került sor.

Eddig többen kérvényezik bankfiókban az ingyenes készpénzfelvételt, mint online. A bankok tapasztalata szerint az ügyfelek nagyobb része inkább a sorban állást választja, minthogy megismerkedjen az internetbankkal.

A jelenlegi feltételek szerint az állam nem száll ki teljesen a Takarékbankból - írja a hvg.hu. A lap szerint az a kormányhatározat, amely szerint az állam március végéig eladja a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és a Magyar Posta Takarékbankban szerzett többségi részesedését, nem jelent totális állami kivonulást.

A karácsonyi és az újévi ünnepek elteltével ismét az ügyféltér forgalmának élénkülésére számítanak a bankokban.

Vasárnaptól ingyen juthatunk hozzá egyszer már megkeresett, saját pénzünkhöz, havi kétszer, már amennyiben ezt kérjük.

Sorra jelentik be a megbírságolt bankok, hogy bírósághoz fordulnak a Gazdasági Versenyhivatal döntése miatt. A GVH csaknem 10 milliárd forintos büntetést szabott 11 bankra, mert korlátozták a hitelkiváltó hitelek nyújtását.

Több bank, az UniCredit, az FHB, a TakarékBank, és a Budapest Bank ügyfelei sem tudták használni bankkártyájukat csütörtök délelõtt, a leállás egy úgynevezett processzor cég hibájából történt – tette közzé a Pénzcentrum.hu honlap.

A bankadót jövõre is fizetnie kell a pénzügyi szférának. A bank- és hitelkártyás fizetések utáni tranzakciós adóról valószínûleg lemond az állam, hogy így harcoljon a feketegazdaság ellen.

Átlagosan több, mint 40 százalékkal nõ a legolcsóbb számlacsomagok havidíja a bankok szeptemberben kezdõdõ díjemeléseinek köszönhetõen, amivel többségük a tranzakciós adó augusztusi növekedésére reagál – derül ki a Bankmonitor.hu legfrissebb felmérésébõl.

 

Kétféle devizahiteles javaslatcsomagot helyezett a kormány asztalára tegnap a bankszövetség. Úgy hírlik, az egyik a lakáscélú devizahitelek azonnali és kedvezményes forintosításáról, a másik pedig egy ötéves, gyorsított árfolyamgát keretében történõ fokozatos forintosításról szól. Elõbbi egy átlagos hiteles esetében szerintünk közel 16%-os törlesztõrészlet-csökkenéssel járna, utóbbi esetében azonban ilyen hatásról egyelõre nem tudni. Értesüléseink szerint a banki és jegybanki javaslatok egyaránt napirendre kerülnek a kormány mai ülésén. Cikkünkben megvizsgáljuk a számok nyelvén is, a bankok kétféle javaslata milyen hatással járhat a bankszektorra, az államra, az MNB-re és a devizahitelesekre nézve.

Állítólag nem kér a bankszövetség a készülõ devizahiteles mentõcsomaggal kapcsolatos találgatásokból és a következtetésekbõl. Csakhogy aligha létezik ma a bankok, adósaik és a piaci befektetõk (forintpiac, bankrészvények) számára nagyobb kérdés, mint hogy mit rejt a csomag, így nem mehetünk el szó nélkül a sorra megjelenõ nyilatkozatok mellett.

A kétezres években számos bank szinte büszkélkedett azzal, hogy gyakorlatilag ügyfél-minõsítés nélkül ad különféle lakáshiteleket, kizárólag az ingatlan értékében bízva. A jó rating rendszer hosszú távon az alapja annak, hogy egy bank kiszûrje a nem fizetõ és a csaló ügyfeleket, ennek elhagyása fellendülõ idõszakban is okozhat mínuszokat, de válságban õrült veszteségekhez vezethet.

Kevesebb devizahiteles-mentés, több fontos makroadat. Az eho bevezetése elõtt érdemes a bankba rohanni, a tranzakciós illetéket azonban még nem tudják augusztus elsejétõl áthárítani. Csökken az amerikai GDP, borús kínai ipari adat is érkezik. Ez várható a gazdaságban a héten.

A jövõ héten jön az újabb forduló a devizahitelesek kontra bankok meccsen. A tét nem kicsi, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete szerint szélsõséges esetben bankpánikot is hozhatnak az ítéletek. Miért érdemes perelni, és miért nem?

 

« Előző « 4. oldal »  Következő »