2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 

A bankszámlákhoz kapcsolódó díjtételek egyoldalú emelését szeretné megakadályozni a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egy úgynevezett teljes bankszámladíj mutató bevezetésével. Ez a hiteleknél használt THM-hez hasonlóan mutatná meg, hogy egy bankszámlának milyen költségei vannak. Erre az MNB szerint azért van szükség, mert miután a Kúria a hiteleknél megállapította az árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelések tisztességtelenségét, várhatóan a bankszámladíjak emelésével próbálják majd a bankok a kiesett bevételeiket pótolni.

Nigériai levél, hamisított banki oldalak, túlzott kitárulkozás a közösségi oldalakon – ezek veszélyeirõl is szó volt a Napközben csütörtöki adásában.

Teljesen át-, illetve visszarendezõdhetnek a számlaköltségek az egy héttel ezelõtti jegybanki intézkedés hatására – állapították meg több hitelintézet frissen közzétett kondíciós listáját elemezve.

Kevesen gondolnak rá, pedig akár ingyen is bebiztosíthatják, hogy a számlájukon lévõ pénz ne képezze a hagyatéki eljárás részét. Egy haláleseti rendelkezés megadásával rengeteg idõt és pénzt is megspórolhatunk szeretteinknek, ha a tragédia bekövetkezne.

Nagyon sokféle módon lophatják a bankkártyaadatainkat, miközben gyanútlanul pénzünket vesszük ki a bankautomatából. A biztonságos kártyahasználat része, hogy a kártyánkat mindig olyan számlához kössük, amelyen kevés pénz van, egy-kétszázezer forintnál többet ne tartsunk rajta.

Az internetes átutalások vámszedõi új módszert találtak ki a bankszámlák megcsapolására: a számlatulajdonosok vagyonkezelõ ügynökeit csalják tõrbe, hogy átvéve a helyüket az ügyfél nevében utaljanak el pénzt saját zsebükbe.

A tagállamok igazságügyi miniszterei megállapodásra jutottak az egész Európára kiterjedõ számlazárolásra irányuló bizottsági javaslatról, amely megkönnyíti, hogy a polgárok és a vállalkozások behajtsák a határon átnyúló tartozásokat - derül ki az Európai Bizottság közleményébõl.

Átlagosan több, mint 40 százalékkal nõ a legolcsóbb számlacsomagok havidíja a bankok szeptemberben kezdõdõ díjemeléseinek köszönhetõen, amivel többségük a tranzakciós adó augusztusi növekedésére reagál – derül ki a Bankmonitor.hu legfrissebb felmérésébõl.

 

A Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által benyújtott törvényjavaslat a bankközi jutalékok magyarországi szintjének korlátozásáról is szól. A betéti kártyákra 0,2, a hitelkártyákra 0,3 százalékos interchange lesz érvényes eszerint a belföldi kártyás tranzakciókra.

 

Megérkezett a számladrágulás!

2013. augusztus 26. A pénzmozgatás költsége már eddig is jelentõsen megemelkedett, az õsztõl várható drágulás azonban sokkal brutálisabb lesz. Saját bankjegykiadóból a 2012-es díjakhoz képest átlagosan ötször annyiért juthat valaki a pénzéhez, de még a netes átutalások ára is többszörözõdik.

A PayPal és a magyar IND Group közös fejlesztése egyszerre mutatkozik be több piacon. Elegendõ egy e-mail cím átutaláshoz, nem szükséges ismerni a fogadó fél számlaszámát a sikeres tranzakcióhoz.

A Citibank sem bírta tovább, kijött az új hirdetmény, amiben a legtöbb számlacsomag esetén még a kártyás vásárlásért is fizetni kell. A díj az új adómértékkel megegyezõ, tehát 3 ezrelék az elektronikus pénzmozgások után és 6 ezrelék a készpénzfelvételre.


Az OTP is áthárítja a tranzakciós illetéket szeptembertõl. Az eddigi 87 forint helyett 101 forint lesz a rendszeres utalás, egyéb elektronikus pénzmozgások esetén 3 ezrelékes díjat számol fel a bank. A Simple csomagnál például megszûnik a 2 ingyenes készpénzfelvétel és még 6 ezrelékes díjat is számol fel ilyenkor a bank. 


3240 forintba kerülhet nekünk a tranzakciós illeték emelése évente, ha a bankok újra egy az egyben áthárítják a díjat. Ennyit kell befizetni az államkasszába, ha 60 ezer forint készpénzt veszünk fel, egyszer utalunk, befizetjük a rezsit és egyébként minden mást a legolcsóbb módon kártyával fizetünk. Egy teljes család, mely két keresõbõl él ennek az összegnek valószínûleg közel a dupláját fizeti majd, mint ahogy lényegesen több illetéke keletkezhet azoknak, akik 200 ezer forintnál többet keresnek.


2013. június 3. A számlák változatlanul folytatódó drágulása mellett már apróbb enyhítések is akadnak. A tranzakciós illeték elõtti kínálatra azonban lassan rá sem lehet ismerni: újabb számla- és kártyatípusok tûnnek ugyanis el a kínálatból.

« 1. oldal »