2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 

Az elmúlt napokban csapadékosra fordult idõjárás miatt kismértékben újra nõtt a belvízzel elöntött területek nagysága a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) mûködési területén annak ellenére, hogy napi másfél millió köbméter belvizet emelnek át a szivattyútelepek a befogadókba – tájékoztat a kedd reggeli állapotokról a vízügyi igazgatóság közleménye.

A térségben jelenleg 8 ezer 500 hektár van belvíz alatt.

Jót tett az ár- és belvízvédelemnek a két nap csapadékmenetes idõszak.

Kis mértékben tovább nõtt a belvízzel elöntött terület nagysága megyénkben.

Változatlan az árvízi helyzet a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) mûködési területén, két szakaszon van érvényben készültség: a Hortobágy-Berettyó és a Tisza mentén.

A Hortobágy-Berettyó folyón Bucsa és Nádudvar között másodfokú-, a Tisza bal partján Tiszafüred és Tiszakeszi között elsõfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

Belvíz a 33-as út mellett Hortobágy közelébenHajdú-Bihar – Újabb jelentõs csapadék áztatta Kelet-Magyarország térségét, fokozva a belvízhelyzetet. Agrometeorológia a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központjából.

Változatlan az árvízi helyzet a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) mûködési területén, két szakaszon van érvényben készültség: a Hortobágy-Berettyó és a Tisza mentén.


Árvízvédelmi készültség a Tiszánál TiszacsegénélÁrvízvédelmi készültség a Tiszánál Tiszacsegénél - Fotó: Matey István
Hajdú-Bihar – Eddig a februári teljes havi csapadékátlagnak több mint kétszerese hullott le.

Az Országos Mûszaki Irányító Törzs (OMIT) legfrissebb adatai szerint 677 kilométer árvízi védvonalat felügyelnek a folyók mentén és 58 600 hektár területet érint a belvíz.

Folytatódik a lassú áradás a Hortobágy-Berettyó fõcsatornán.

Folyamatosan csökken a belvíz Hajdú-BiharbanA szerdai száraz idõ és a folyamatos szivattyúzás révén egy nap alatt 1500 hektárral csökkent a belvízzel elöntött terület nagysága a megyében.

Ennyi víz még a jószágoknak is sokDebrecen - Hajdú-Biharban már 5400 hektár vetés, szántó és legelõ van víz alatt. 18 szivattyútelep mûködik folyamatosan a földeken.

Négy védelmi szakaszon rendelt el belvízvédelmi készültséget a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság. Az intézkedésre azért volt szükség, mert az elmúlt hetek csapadékos idõjárása miatt a csatornákban és a befogadókban megemelkedtek a vízszintek, így megszûnt a belvizek gravitációs levezetési lehetõsége.

Legalább 5-10 milliméterrel nõtt a talajok felsõ egy méteres rétegének vízhiánya.

Tovább csökkent a belvízzel elöntött terület Magyarországon, 83,5 ezer hektár van víz alatt, egy szakaszon még mindig harmadfokú készültség van érvényben - közölte az Országos Vízügyi Fõigazgatóság pénteken az MTI-vel.

A Sárréten kalákába szervezõdve próbálják elvezetni a gazdák a földjeikrõl a vizet.

Tovább csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága, az Országos Vízügyi Fõigazgatóság (OVF) pénteki adatai szerint jelenleg tíz vízügyi igazgatóság területén összesen 41 belvízvédelmi szakaszon van elrendelt készültség.

Továbbra is másodfokú belvízvédelmi készültség van a Hamvas-Sárréti és a Berettyó-alsó belvízvédelmi szakaszon Hajdú-Bihar megyében. Ott a szivattyútelepek folyamatosan mûködnek – tájékoztatott a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG).

A gazdák leginkább a böjti szelek szárító hatásában bízhatnak a vízzel borított és az átnedvesedett területekkel kapcsolatban - jelentette ki a Gabonatermesztõk Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke hétfõn az MTI érdeklõdésére.

Tíz vízügyi igazgatóság területén 45 belvízvédelmi szakaszon van készültség, országosan mintegy 124 ezer hektárnyi terület van víz alatt - közölte az Országos Vízügyi Fõigazgatóság hétfõ délelõtt az MTI-vel.

A csapadékos idõjárás miatt tovább nõtt a belvízzel elöntött területek nagysága Hajdú-Bihar déli részén, ezért a Berettyó-alsó védelmi szakasz után a Hamvas-Sárréten is másodfokúra emelte a védelmi készültséget a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) - közölte a szervezet védelemvezetõje kedden az MTI-vel.

Probléma a külterületeken van a Sárréten. Ott egyre nagyobb területet borít belvíz.

Fagyra és hóra várnak a gazdák, hogy elpusztuljanak a kártevõk.

A múlt heti sok esõ miatt megemelkedtek a vízszintek a hamvas-sárréti csatornákban.

« 1. oldal »  Következő »