2018. február 23. Péntek, Alfréd.
 

Az elmúlt napokban csapadékosra fordult időjárás miatt kismértékben újra nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) működési területén annak ellenére, hogy napi másfél millió köbméter belvizet emelnek át a szivattyútelepek a befogadókba – tájékoztat a kedd reggeli állapotokról a vízügyi igazgatóság közleménye.

A térségben jelenleg 8 ezer 500 hektár van belvíz alatt.

Jót tett az ár- és belvízvédelemnek a két nap csapadékmenetes időszak.

Kis mértékben tovább nőtt a belvízzel elöntött terület nagysága megyénkben.

Változatlan az árvízi helyzet a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) működési területén, két szakaszon van érvényben készültség: a Hortobágy-Berettyó és a Tisza mentén.

A Hortobágy-Berettyó folyón Bucsa és Nádudvar között másodfokú-, a Tisza bal partján Tiszafüred és Tiszakeszi között elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

Belvíz a 33-as út mellett Hortobágy közelébenHajdú-Bihar – Újabb jelentős csapadék áztatta Kelet-Magyarország térségét, fokozva a belvízhelyzetet. Agrometeorológia a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központjából.

Változatlan az árvízi helyzet a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) működési területén, két szakaszon van érvényben készültség: a Hortobágy-Berettyó és a Tisza mentén.


Árvízvédelmi készültség a Tiszánál TiszacsegénélÁrvízvédelmi készültség a Tiszánál Tiszacsegénél - Fotó: Matey István
Hajdú-Bihar – Eddig a februári teljes havi csapadékátlagnak több mint kétszerese hullott le.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) legfrissebb adatai szerint 677 kilométer árvízi védvonalat felügyelnek a folyók mentén és 58 600 hektár területet érint a belvíz.

Folytatódik a lassú áradás a Hortobágy-Berettyó főcsatornán.

Folyamatosan csökken a belvíz Hajdú-BiharbanA szerdai száraz idő és a folyamatos szivattyúzás révén egy nap alatt 1500 hektárral csökkent a belvízzel elöntött terület nagysága a megyében.

Ennyi víz még a jószágoknak is sokDebrecen - Hajdú-Biharban már 5400 hektár vetés, szántó és legelő van víz alatt. 18 szivattyútelep működik folyamatosan a földeken.

Négy védelmi szakaszon rendelt el belvízvédelmi készültséget a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság. Az intézkedésre azért volt szükség, mert az elmúlt hetek csapadékos időjárása miatt a csatornákban és a befogadókban megemelkedtek a vízszintek, így megszűnt a belvizek gravitációs levezetési lehetősége.

Legalább 5-10 milliméterrel nőtt a talajok felső egy méteres rétegének vízhiánya.

Tovább csökkent a belvízzel elöntött terület Magyarországon, 83,5 ezer hektár van víz alatt, egy szakaszon még mindig harmadfokú készültség van érvényben - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság pénteken az MTI-vel.

A Sárréten kalákába szerveződve próbálják elvezetni a gazdák a földjeikről a vizet.

Tovább csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) pénteki adatai szerint jelenleg tíz vízügyi igazgatóság területén összesen 41 belvízvédelmi szakaszon van elrendelt készültség.

Továbbra is másodfokú belvízvédelmi készültség van a Hamvas-Sárréti és a Berettyó-alsó belvízvédelmi szakaszon Hajdú-Bihar megyében. Ott a szivattyútelepek folyamatosan működnek – tájékoztatott a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG).

A gazdák leginkább a böjti szelek szárító hatásában bízhatnak a vízzel borított és az átnedvesedett területekkel kapcsolatban - jelentette ki a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke hétfőn az MTI érdeklődésére.

Tíz vízügyi igazgatóság területén 45 belvízvédelmi szakaszon van készültség, országosan mintegy 124 ezer hektárnyi terület van víz alatt - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság hétfő délelőtt az MTI-vel.

A csapadékos időjárás miatt tovább nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága Hajdú-Bihar déli részén, ezért a Berettyó-alsó védelmi szakasz után a Hamvas-Sárréten is másodfokúra emelte a védelmi készültséget a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) - közölte a szervezet védelemvezetője kedden az MTI-vel.

Probléma a külterületeken van a Sárréten. Ott egyre nagyobb területet borít belvíz.

Fagyra és hóra várnak a gazdák, hogy elpusztuljanak a kártevők.

A múlt heti sok eső miatt megemelkedtek a vízszintek a hamvas-sárréti csatornákban.

« 1. oldal »  Következő »
Címkék 
agrometeorológia, ANTSZ, apadás, ár, áradás, árhullám, árvíz, árvízvédelem, aszály, autósok, Bakó István, Báránd, befizetés, Belföldi hírek, belvízvédelem, belvízvédelmi készültség, Berettyó, Bihari hírek, Biharnagybajom, biztonság, böjti szelek, borsó, borsót, burgonya, csapadék, csatorna, csemegekukorica, Csökmő, Debrecen, Debreceni Egyetem, Dél-Bihar, Derecske, élelmiszer, elöntött terület, elöntött területek, eső, esőzés, esőzések, EU, Földes, földterületek, folyó, folyók, Furta, Gabonatermesztők Országos Szövetsége, gazdák, GOSZ, gyümölcsös, Hajdú - Bihar, Hajdú-Bihar, Hajdú-Bihar megye, helyzet, higiénés szabályok, Hortobágy, Hortobágy-Berettyó, Hortobágy-Berettyó folyó, időjárás, interjú, ítéletidő, károk, katasztrófa, készültség, környezet, közlekedés, kritikus helyzet, kukorica, magyar gazdálkodók, Magyarhomorog, Magyarország, március, meteorológia, mezőgazdaság, Mezősas, Mezőtúr, Nádudvar, napraforgó, nem javul, nőt, nyúlgát, olvadás, OMIT, Országos Vízügyi Főigazgatóság, OVF, pénz, polgármester, pollenallergia, Rakamaz, Sajó, Sárrét, Szeged, szél, szennyvíz, Szerep, talaj, talajvíz, tavaszi munkák, termelők, terményárak, termés, termőföldek, TIKÖVIZIG, Tisza, tiszafüred, Tiszakeszi, tiszántúl, Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság, TIVIZIG, tűzoltó, Újfehértó, változás, védekezés, veszély, vetés, vetőmag, Vidékfejlesztési Minisztérium, Vidékfejlesztési Minisztérium (VM), vihar, Vitányi István, víz, vízállás, vízelvezetés, vízgazdálkodási társulat
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!