2024. április 26. Péntek, Ervin.
 

Nagy az érdeklõdés a csok-kal kapcsolatban a Takarékbank szerint. A kedvezményes hitel miatt lakáshitelbõl is többet veszünk fel.

Megjelent az új lakások építéséhez, vásárlásához igényelhetõ családi otthonteremtési kedvezményrõl, a legfeljebb 5 millió forintos adó-visszatérítési lehetõségrõl, illetve a három vagy több gyermekes családok otthonteremtési kamattámogatásáról szóló kormányrendelet.

Demonstráltak a tanárok, az egészségügyisek és a közalkalmazottak szervezetei. Sztrájkra készülnek a BKV-sok és a volánosok. Panaszkodnak a vízügyisek. A MÁV-osok elégedetlenek a vasúttársaság bérajánlatával. Lázár János azt mondta, a kormány szinte minden közszolgáltatást államosítana. Tarlós Istvánék beterjesztették Budapest költségvetését, amely szerint a fõváros egyebek mellett a rezsicsökkentés miatt van bajban. Szépen nõtt a GDP decemberben, és jól állt a költségvetés januárban. Rogán Antal minisztériuma pluszpénzt kapott. Új rendelet jelent meg a csokhoz. Több külföldi jött Magyarországra nyaralni, és több magyar ment Horvátországba. Ez volt a héten a gazdaságban.

Van olyan hajdú-bihari falu, ahol már tizenkét éve kitalálták az egyforintos telkeket.

A héten megjelenik a két rendelet, amely a használt és az új lakásokra vonatkozó családi otthonteremtési kedvezmény részleteit foglalja össze.

A nyugalmas ingatlanpiacot szétcsapta a csok. Még a panellakások ára is 5-7 százalékkal drágult december óta. Az albérletlufi kipukkadt, már nem emelkednek tovább az albérletárak. A Kika megemelte dolgozói bérét, hogy ne menjenek el, az IKEA pedig megmutatta a 2017-ben átadandó új áruháza látványterveit. Az OTP új bankot vett, Zuckerbergrõl, a Facebook alapítójáról pedig kiderült, hogy már a világ negyedik leggazdagabbja. Ibolya Tibor fõvárosi fõügyész ismertette a Quaestor-ügy 1548 oldalas vádiratának lényegét. Kiderült, hogy akár 25 évre is leültethetik Tarsoly Csabát a Quaestor-vezért.

Az idei költségvetésben negyvenmilliárd forint van a családi otthonteremtési támogatásra, és Lázár János a Kormányinfón megerõsítette, hogy ez az összeg nem a plafon, hanem a minimum. Máris megrohamozták a csokosok a bankokat. Szerzõdéskötés még alig volt, de egyre több hitelintézet lép be a piacra: mutatjuk, hol találhatók a legjobb feltételek.

Nemsokára kiderül, mekkora problémát okoz az építõiparban a szakmunkások hadának külföldre vándorlása és a megfelelõ utánpótlás hiánya - írta a Költségvetési Felelõsségi Intézet Budapest (KFIB) tanulmánya.

Egy szándéknyilatkozat megalkotását kéri a kormánytól a Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület. Azt mondják, szerencsés lenne, ha a családokat nem terhelné a gyermek elõre vállalásának nyomása. Azt javasolják, a kormány vállalja a kiforrott csokrendelet fenntartását legalább 10 évig.

Nincs elég szakképzett munkaerõ ahhoz, hogy gyorsan felhúzzák a szükséges csokos lakásokat. Emiatt eleinte gyorsan emelkednek majd az árak. Amikor pedig már teljes gõzzel pörög az építõipar, de a kereslet már alábbhagy, nagy összeomlás jöhet. A Költségvetési Felelõsségi Intézet Budapest elemzése szerint a visszaélések kockázata is nagy. Összesen 50-60 ezer pár élhet majd a kedvezménnyel. A szabályozási kiskapuk miatt sokan befektetési céllal vagy más ügyeskedõk megbízottjaiként igényelhetik.

Eltörlik a harmincmilliós felsõ korlátot, és a jövõben az is igényelheti a Családi Otthonteremtési Kedvezményt, akinek már van másik lakása - a többi közt ezt fogja tartalmazni a kormány két új rendelete. Tuzson Bence további jelentõs kedvezményeket is bejelentett.

Eltörölték a maximális értékhatárt, a kötelezõ energiatanúsítványi elvárásokat, és a közmûvesítés sem lesz feltétlenül elvárás a csokos ingatlanok esetén - hangzott el egy hétfõi sajtótájékoztatón.

Jelentõsen nõtt az érdeklõdõk száma az új családi otthonteremtési kedvezmény, azaz a csok miatt a bankoknál. A legtöbben új lakásra vennék fel a hitelt és rendelkeznek már a legmagasabb támogatás feltételéül szabott három gyerekkel.

Az új családi otthonteremtési kedvezmény, azaz a csok néhány tizeddel a gazdasági növekedésre is jótékony hatással lehet elemzõk szerint. A Concorde Értékpapírnál 2016-ra körülbelül 2 százalékos növekedést és a mostaninál erõsebb forintot várnak.

Hét pontba gyûjtötték a családok otthonteremtési kedvezményérõl szóló legfontosabb infomációkat a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet honlapján. Hangsúlyozzák, hogy csak hitelintézeti elbírálás után állapítható meg, hogy valaki jogosult-e valamely támogatási formára.

A családi otthonteremtési kedvezményre jogosult ingatlan iránti kereslet és kínálat földrajzilag erõsen szétválik, az alkalmas ingatlanok nem ott fekszenek, ahol a támogatásra legkevesebb kockázattal potenciálisan jogosult háromgyerekes családok élnek.

December második felében és január elsõ napjaiban 64 százalékkal nõtt a magánszemélyek által feladott lakáshirdetések száma, ami elsõsorban a családok otthonteremtési kedvezményének kibõvítésével magyarázható. Budapesten a csoknak megfelelõ új lakások átlagos négyzetméterára 535 ezer forint, Székesfehérváron 380 ezer forint, Debrecenben pedig 345 ezer forint.

Érdemes gyorsan lépni, és minél hamarabb bevállalni azt a három gyereket, amiért cserébe 20 milliót ígért Lázár János. Aki késik, az jó eséllyel már csak álmodhat arról, hogy normális áron találja meg álmai otthonát. Az eddigi kedvezmények és olcsó hitelek is mind beépültek a lakásárakba, az államtól kapott pénz nagy része pedig a kivitelezõknél kötött ki.

Büntetlen elõélet, továbbá visszamenõlegesen két év folyamatos társadalombiztosítási jogviszony igazolása is szükséges lesz azoknak, akik élni szeretnének a háromgyermekesek támogatását szolgáló, kétszer tízmillió forint támogatással kiegészített új családi otthonteremtési kedvezmény lehetõségével.

haaRáröpültek az emberek az új szocpolra, a gyermekes lakásvásárlók most milliókat kaphatnak az államtól. A költségvetésben családi otthonteremtési kedvezmény néven (CSOK) félretett pénz az igénylõk számát látva valószínûleg nem is lesz elég, a júliusi indulás óta már kétszer annyian kértek, mint amennyi szocpolos tavaly összesen volt. A támogatás tovább emeli majd az egyébként is meredeken növekedõ árakat, dühönghetnek, akik most lakást vennének, de nem jogosultak.

A július elseje óta igényelhetõ Családok Otthonteremtési Kedvezménye az érdeklõdõ ügyfelek egyik legfõbb kérdése, hogy önerõnek számít-e a megújult „szocpol”, vagy mindenképpen fel kell mutatni legalább 20 százalék készpénzt a vásárláshoz. A Bankmonitor megkérdezte a támogatást már nyújtó bankokat és eltérõ válaszokat kapott.

Máris módosul a csok2015-07-02 09:18:07

Július 1-jén jelent meg, de máris módosították a családok otthonteremtési kedvezményét. Az energiabesorolásnál történt változás.

Mától érvényes a csok2015-07-01 10:50:53

Több jogszabálymódosítás is életbe lép ma. Július elsejétõl például használt lakás vásárlására is jár a korábban szocpolnak nevezett vissza nem térítendõ állami támogatás, indul a mosógépcsere-program, a munkahelyvédelmi akcióterv kiterjesztésével a munkaadók adókedvezményt kapnak a mezõgazdasági foglalkoztatottak után és a magyar autósok adatai kiadhatók lesznek a külföldi szabálysértési hatóságnak.

2015. július 01-tõl lehet igényelni a lakosság körében régóta várt, használt lakás vásárlásra és bõvítésre - nem felújításra - is igénybe vehetõ állami támogatást, új nevén " CSOK", közismert, régi nevén Szocpol-t! A feltételeket átolvasva leszögezhetõ, hogy sajnos igencsak korlátozott azoknak a köre, akik igénybe tudják venni! A további részletekrõl, a folyósítás folyamatáról a pénzintézetek adnak további felvilágosítást!

« 1. oldal »