2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 

Apa is csak egy van, õ is lehet az anyához hasonló fontos kötõdési figura a gyerek számára - hangzott el a Napközben szülõi szerepekkel foglalkozó riportjában.

A gyed extra lehetõségeivel a gyermekvállalást kívánják ösztönözni. A kormány még novemberben döntött négy konkrét intézkedésrõl a gyed extra keretében.

Szalai Piroska, a nõk munkaerõ-piaci helyzetének javításáért felelõs miniszteri biztos szerint áttörést hozhat a kisgyermekes anyák foglalkoztatásában, hogy 2014. január 1-jétõl a gyed mellett is lehet dolgozni.

A gyermekvállalás ösztönzését, az élve születések számának növelését célzó törvényjavaslatot nyújtott be Balog Zoltán, az emberi erõforrások minisztere pénteken az Országgyûlésnek.

A szociális államtitkár szerint a munkaadóknak fel kell ismerniük, hogy az édesanyák nagyszerû munkaerõk, hiszen a családban "sok logisztikát megtanulnak". Soltész Miklós a köztévében beszélt arról, hogy a munkahelyvédelmi akciótervnek köszönhetõen tavaly 15 ezerrel bõvült a kisgyerekesek foglalkoztatása.

Január elsejétõl bevezetik a gyed extrát - döntött a kormány csütörtökön. Jövõre a szülõk akkor is megkapják a gyest és a gyedet, ha visszamennek dolgozni a gyermek egyéves kora után. Változás lesz az is, hogy újabb gyermek születése esetén nem vesznek el a korábbi juttatások. Bevezetik a diplomás gyest és a szociális adókedvezményt is kiterjesztik.

A dajkabeszéd, a szemkontaktus, a simogatás olyan ingerek, amelyek fejlesztik a baba társas képességeit, mivel oxitocin hormon termelõdését indítják el az agyban - mondta el a babák viselkedésének biológiai okait kutató MTA-program vezetõje.

Lekerült a napirendrõl a bankok „puccsszerû” helyzet elé állítása, tárgyalásokat kezdenek a pénzintézetekkel, és nem hárítják rájuk az árfolyamváltozásból eredõ 1100 milliárdot – nagyjából ennyit tudni a kormány terveirõl.

Állásfoglalást dolgoztak ki a tüdõgyógyászati szervezetek arról, mely esetekben minõsül súlyosnak a gyermekkori asztma. A gyógyszeres kezeléssel szinten tartható betegség esetén elesnek a szülõk az emelt összegû családi pótléktól.

Normál esetben egy átlagfizetésbõl meddig kell spórolni egy kezdõ szintû lakásra? A bankok tényleg csak púpnak vannak a hátunkon, vagy segítenek a lakásszerzésben? Spórolni érdemesebb, vagy hitelt felvenni? A fõbérlõ haszna magasabb, vagy a banké?

Jócskán öregszik a magyar társadalom: az ország minden tizedik lakosa 70 éves vagy idõsebb - derül ki a 2011. évi népszámlálás végleges adataiból. Tíz év alatt csaknem 250 ezerrel nõtt a 60 évesek és az annál idõsebbek száma, miközben ugyanennyivel esett vissza a 15 évnél fiatalabbaké.

Az új Alaptörvény ugyanis kimondja, hogy a család alapja a házasság és a szülõ-gyermek viszony. Ennek alapján az élettársak akkor sem tartoznak egy családba, ha közös gyermekük van. Ez esetben kvázi egyedülállókként nevelik a gyermeküket. Így pedig emelt összegû családi pótlékra lennének jogosultak.

 

Adósságkezelési tanácsok a családoknak Hajdú-Bihar megyében
Debrecen – Az adósságkezelési képzésen a Gyermekjóléti és Szociális Szolgáltatási Központ és a Biharkeresztesi Egyesített Szociális Intézmények Családsegítõ és Gyermekjóléti Szolgálat összesen 20 munkatársa vett részt abból a csaknem 47 millió forintból, melyet a Bihar Fejlõdéséért Egyesület nyert pályázaton.

 

Adósságkezelési tanácsok a családoknak Hajdú-Bihar megyében
Debrecen – Az adósságkezelési képzésen a Gyermekjóléti és Szociális Szolgáltatási Központ és a Biharkeresztesi Egyesített Szociális Intézmények Családsegítõ és Gyermekjóléti Szolgálat összesen 20 munkatársa vett részt abból a csaknem 47 millió forintból, melyet a Bihar Fejlõdéséért Egyesület nyert pályázaton.

Egy nap alatt összegyûlt az a 115 aláírást tartalmazó petíció, amit hétfõ este, a testületi ülés után adtak át a diákok Szalay Csaba váncsodi polgármesternek.

Komádiban is betlehemeztek2011-12-12 11:10:14


Komádi – A város fõterén a harmadik gyertyát jelképezõ adventi fény az óriási koszorún. A mûsor csodálatos volt. Nagyon sok ünnepelni vágyó, karácsonyra készülõ városlakó gyûlt össze a templom elõtti téren.


Budapest, 2011. október 12., szerda (MTI) – A kormány szerdán az otthonteremtési program elindításához szükséges intézkedések között döntött a bérlakáspiac fejlesztését és a lakáspiac biztonságának megteremtését szolgáló intézkedésekrõl is – derül ki a Magyar Közlönyben szerdán közzétett határozatból.

Körösszegapáti - A helyi református gyülekezet a húsvét elõtti nagyhét kezdõ napján, virágvasárnap „tavaszváró” családi délutánt szervezett.


NAPLÓ A MINDENNAPOKRÓL 2008-11-21 19:12:02

 TEMETÉS, MINT CSALÁDI TALÁLKOZÓ.

Az utóbbi félévben túl sokszor kellett temetésre mennem. Túl sokan távoztak azok közül, akiket el kellett kísérnem az utolsó útjukra. Családtagok, jó ismerõsök, a szomszéd bácsi, ...és - a legfájdalmasabb mind közül - az édesapám. S közben rájöttem, hogy a temetés mára szinte az egyetlen olyan összejövetellé vált, ahol a tágabb család tagjai találkoznak.

« Előző « 2. oldal »