2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 

Eltörlik a harmincmilliós felsõ korlátot, és a jövõben az is igényelheti a Családi Otthonteremtési Kedvezményt, akinek már van másik lakása - a többi közt ezt fogja tartalmazni a kormány két új rendelete. Tuzson Bence további jelentõs kedvezményeket is bejelentett.

A személyi jövedelemadó (szja) kulcsának 1 százalékpontos csökkentésével párhuzamosan megemelik a családi adókedvezmény és az elsõ házasok kedvezményének összegét, így egy átlagkeresetû kétgyermekes családnak jövõre 116 ezer forinttal több jövedelme lesz – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI érdeklõdésére.

A jövõ évi költségvetés tervezetében 15,8 milliárd forint áll rendelkezésre az egészségügyben dolgozók béremelésére – jelentette be az emberi erõforrások minisztere csütörtökön Budapesten.

Varga Árpád, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökhelyettese megerõsítette, létezik olyan kormányzati elképzelés, mely szerint a második gyermek után is emelt összegû adókedvezményt lehet majd igénybe venni. Az adótörvények elkészítése folyamatban van, mint mondta, úgy gondolja, november közepére, végére megszületik a vonatkozó jogszabály.

Közel 11 ezer család élt valamilyen formában a gyed extra adta lehetõséggel három hónap alatt. Vagyis 2014 elsõ negyedévében ennyi háztartásnak jelentett segítséget a januárban életbe lépett intézkedés.

Szalai Piroska, a nõk munkaerõ-piaci helyzetének javításáért felelõs miniszteri biztos szerint áttörést hozhat a kisgyermekes anyák foglalkoztatásában, hogy 2014. január 1-jétõl a gyed mellett is lehet dolgozni.

Újabb családi támogatási formákat vezetnek be jövõre a kormány szerdai döntése értelmében - jelentette be az Emberi Erõforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelõs államtitkára csütörtökön, Budapesten.

Jövõre már az egyéni járulékok, vagyis a 7 százalékos egészségbiztosítási és a 10 százalékos nyugdíjjárulék terhére is igénybe vehetõ az eddigi családi adókedvezmény - számolt be a kormányszóvivõ a kabinet 2014-es adótörvényekkel kapcsolatos döntésérõl.

Továbbra is homály fedi, milyen formában tervezik a kormánypártok a gyermekek utáni adókedvezmény kiszélesítését, a frakcióvezetõk által közölt számok ugyanis ellentmondanak a korábban nyilvánosságra hozott elképzeléseknek.

A Fidesz-KDNP arra szólítja fel a bankokat, hogy november 1-jéig javítsák ki a devizahitelek hibáit, a szerzõdéseket pedig módosítsák az ügyfelek javára - közölte Rogán Antal, a Fidesz országgyûlési frakcióvezetõje csütörtökön Visegrádon.

A kormány szerdai ülésén áttekintette a család- és népesedéspolitikai akciótervet, és döntött annak egy elemérõl, a családi adókedvezmény igénybevételi lehetõségének kiterjesztésérõl.

Jó hír: a kormány szerdánúgy döntött, kiterjesztik a családi adókedvezményt. A jövõben nem csak a 16 százalékos szja-t, hanem a 10 százalékos nyugdíjjárulékot és a 7 százalékos egészségügyi járulékot is lefaraghatják a családosok. Tízezreket nyerhetnek a többgyermekesek.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Fõigazgatóságtól kell kérelmezniük a szolgálati járandóságban, illetve az országgyûlési képviselõk korhatár alatti ellátásában részesülõknek, hogy folyósítsa részükre a tavalyi évben ki nem használt családi adókedvezményt.

Jövõre elvileg a nemcsak az szja-t, hanem a munkavállalót terhelõ járulékokat is csökkenteni lehetne a családi kedvezmény összegével. De ehhez tudni kellene, mennyi kedvezményt nem tudtak igénybe venni a családok.

 

« 1. oldal »