2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 

Az elmúlt hónapban jóval több csapadék hullott, mint egy átlagos májusban. A sokévi átlaghoz képest több mint fél Celsius-fokkal hûvösebb és némileg szelesebb is volt az idei május – közölte Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati szakértõje hétfõn az MTI megkeresésére.

Tíz megyére és a fõvárosra keddre is figyelmeztetést adott ki a várható felhõszakadás miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Három megyére másodfokú, az ország többi területére elsõfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat hétfõre a várható felhõszakadások miatt.

A belvíz- és csatornaproblémák nem függenek össze, de együtt jelentkeztek.

Volt, ahol 90 milliméternyi esõ hullott az elmúlt viharos, csapadékos három napon. Áprilisban egész hónapban azon a településen sem esett sokkal több, ahol a legtöbb csapadékot mérték – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat adataiból.

Itt-ott porzik a határ2014-05-07 13:17:11

A megyét jellemzõ 100-150 milliméternyi csapadékhiány némileg mérséklõdött.

A többnapos zivataros idõszakban volt olyan terület, ahol egy nap alatt csaknem 100 milliméternyi esõ esett, máshova viszont egy cseppnyi sem jutott.

Több megyében már végeztek a tavaszi kalászosok – az árpa és a zab – vetésével, és folyamatban van a többi kora tavaszi növény vetése is. A munkálatokat segíti a száraz idõ, de egyes megyékben jelentõs mennyiségû csapadék hiányzik a földekbõl – mondták el az MTI által megkérdezett Gyõr-Moson-Sopron, Csongrád, Hajdú-Bihar, Békés, és Zala megyei agrárszakemberek.

Aggasztó a csapadékhiány2014-01-14 09:09:29

Évelõ növényeink biológiai órája a kényszernyugalmi fázis legelején jár. Agrometeorológia a Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrumából.

Az idén elmarad a tavasz2013-04-04 10:02:04

Még nem tudni, mekkora károkat okoz a rengeteg esõ az õszi és a tavaszi vetésnek, de az már biztos, hogy tavaly ilyenkor jóval elõbbre tartott a természet. Két száraz hét kellene a földeken, csakhogy a középtávú elõrejelzések szerint április közepéig még nem lesz klasszikus értelemben vett tavasz.

 

Árvíz/belvíz - Meteorológia: több mint 110 éve nem esett ennyi csapadék az év elsõ három hónapjában
Budapest, 2013. április 3., szerda (MTI) – Több mint 110 éve nem esett országosan ennyi csapadék az év elsõ három hónapjában, mint az idén. Errõl írt szerdán az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a honlapján.

Mikor lesz vajon esõ?2012-08-16 10:04:09
“Többet kéne templomba járni”
Hajdú-Bihar - Május óta nem esett számotevõ csapadék; akár egy mobiltelefont is elnyel a föld hasadéka
Sok volt idén a csapadék2010-12-10 14:53:42

Az elmúlt száz év legcsapadékosabb éve lehet az idei. Az átlagos mennyiség másfélszerese hullott le 11 hónap alatt. A szakemberek szerint az idõjárási szélsõségekbõl egyre több lesz az éghajlatváltozás miatt.

Még el sem készült teljesen, és az átadásra is várni kell 2011. március 31-ig, de a természet már igénybe vette azt a záportározót, ami Komádiban épül.

Hajdú-Bihar - Szerdára virradóra megérkezett megyénkbe az égi „áldás”. A csapadék eloszlása változatos képet mutat, a megye északi részén kevesebb, a délin több – 20 mm körüli – esõ esett.

Az ország északkeleti részében szerdán déltõl is számítani kell zivatarokra és jégesõre is. A hõmérséklet itt 24 fok körül alakul, délen 29 fok és sok napsütés várható. A hõmérséklet a hétvégére fog visszaesni.

Kedden az évszakhoz képest kifejezetten hideg, túlnyomórészt borús, záporos idõ lesz. Az átlagosnál 10-13 fokkal alacsonyabban alakul a napi maximum hõmérséklet.
Milyen idõ lesz Hajdú-Biharban?
Egyre alacsonyabbra száll a vulkáni hamu Magyarország felett. Ez jó a repülõgépeknek, az embereknek viszont kevésbé. Ha ugyanis a hamu keveredik a csapadékkal, akkor az savas esõ formájában a földre hull, ...
Csütörtökön gyenge délies légmozgás mellett reggel sûrû ködfoltok várhatóak. Mi jellemzõ a követekezõ napok idõjárására?
Marad a kutyahideg2010-02-04 19:07:18
Holnaptól sok-sok csapadék várható!!!

Csütörtökön
változóan felhõs, párás, néhol tartósan ködös (északkeleten sûrû zúzmarás köd lehet) idõre számíthatunk. Csapadék elvétve fordulhat elõ. Reggel -16 és -3, délután -2 és +5 fok között alakulhat a hõmérséklet. Napközben megélénkül a délkeleti szél.
« Előző « 2. oldal »