2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 

A Föld mágneses tere idõnként ellentétes irányúra fordul. Az átmenet idõszakában megszûnik a kozmikus hatások elleni védelem. Ha már védekezni nem tudunk ellene, legalább tudni szeretnénk, mikor következik be.

Az égbolt több százmilliónyi objektumának átvizsgálása után sem sikerült bizonyítékot találni arra az elméleti égitestre naprendszerünkben, amit sokan X-bolygóként emlegetnek.

A KOI-314c jelû exobolygó tömege pontosan akkora, mint a Földé, mérete azonban 60%-kal nagyobb, így vélhetõleg vastag gázburokkal rendelkezik. A paramétereit meghatározó csoport egyik tagja honfitársunk, Bakos Gáspár.

Amerikai csillagászok szerint galaxisunk több milliárd lakható bolygónak adhat otthont.

Tóth Imre, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont tudományos fõmunkatársa személyében magyar tagja is van annak a nemzetközi tudóscsoportnak, amely a Hubble Ûrtávcsõ kamerájával figyelte meg az igen fényesnek ígérkezõ ISON-üstököst.

Látványos háromszöget alkot az esti égbolton a Vénusz, a Jupiter és a Merkúr május 26-án, de már mostantól érdemes követni a mozgásukat.

 

Kedden magyar idõ szerint kora délutánra tûzték ki az Arész-1 új amerikai ûr- rakéta elsõ próbaútját. Ez a rakéta hordozná az Orion ûrhajót, amellyel az amerikaiak szeretnének visszatérni a Holdra, sõt elrepülni a Marsra is.

« 1. oldal »