2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 

A szállodaiparban és a vendéglátásban is gyakran találkozhatunk diákmunkásokkal.

Hetvenötezer diák dolgozott idén nyári munka keretében. A Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének adatai alapján a tanulóknak kifizetett idei jövedelem 8 és fél milliárd forint volt. Nem csupán a pénzkereseti lehetõség miatt keresik az iskolaszövetkezeteket, hanem mert a munkatapasztalat megszerzése révén kétszer nagyobb eséllyel tudnak a késõbbiekben elhelyezkedni, ha pedig a saját szakterületükön végeznek diákmunkát, az további pluszpontot jelenthet egy állásinterjún

Hetvenötezer diák dolgozott idén nyári munka keretében. A Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének adatai alapján a tanulóknak kifizetett idei jövedelem 8 és fél milliárd forint volt. Nem csupán a pénzkereseti lehetõség miatt keresik az iskolaszövetkezeteket, hanem mert a munkatapasztalat megszerzése révén kétszer nagyobb eséllyel tudnak a késõbbiekben elhelyezkedni, ha pedig a saját szakterületükön végeznek diákmunkát, az további pluszpontot jelenthet egy állásinterjún

Az idei nyáron, júliusban és augusztusban összesen 29 fõ – nappali tagozaton tanuló, 16 és 25 év közötti diák – foglalkoztatására volt lehetõség Pocsajban.

Huszonhat, 16 éven felüli nappali tagozatos diák egy hónapon keresztül dolgozik a település különbözõ intézményeiben.

Idén már csaknem 20 ezren vehetnek részt a nyári diákmunkaprogramban. Ez negyedével több a tavalyinál. Czomba Sándor munkaerõpiaci és képzési államtitkár azt mondta: több mint 200 millió forinttal megemelték a programra szánt 1,5 milliárdos összeget.

Csütörtökig már több mint 15 ezer diák jelentkezett diákmunkára. A nagy érdeklõdés miatt a programra szánt keretet több mint 200 millió forinttal megemelték, nyilatkozta Czomba Sándor.

Pincérkedés a strandokon és a fesztiválokon, irodai kisegítés vagy adatrögzítés – ezek a legtöbbször keresett diákmunkák. Idén nyáron is több tízezer fiatal döntött úgy, hogy a szünidõ egy részét munkával tölti. Sokan valamelyik önkormányzatnál kaptak állást. A legtöbben a pénzkereseti lehetõség vagy a tapasztalatszerzés miatt dolgoznak.

A Nemzetgazdasági Minisztérium július 1-jétõl idén is meghirdeti a nyári diákmunka programot, amelynek keretében 16-25 év közötti diákok kaphatnak a helyi önkormányzatoknál vagy önkormányzati fenntartású intézményeknél munkalehetõséget. A kormányzat erre a célra 1,5 milliárd forintot biztosít.

Az Iskolaszövetkezetek Országos Szövetsége (ISZOSZ) és a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉSZ) arra kéri a kormányt, hogy bontsa le a szerintük indokolatlan és igazságtalan megkülönböztetést az aktív és passzív hallgatók között az iskolaszövetkezeti munkavégzésben való részvételi lehetõségek tekintetében.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) július 1-jétõl az idén is meghirdeti a nyári diákmunka programot, amelynek keretében 16-25 év közötti diákok kaphatnak a helyi önkormányzatoknál vagy önkormányzati fenntartású intézményeknél munkalehetõséget - jelentette be Czomba Sándor.

Fontos, hogy kizárólag érvényes szerzõdés alapján vállaljanak munkát.

A részletekkel sokszor még a foglalkoztatók sincsenek tisztában - figyelmeztet a tanácsadó, aki csokorba gyûjtötte az aktuális szabályokat.

A nyári szünidõben  megnõ az igény a diákmunka iránt, a munkalehetõségek köre is számos szezonális tevékenységgel bõvül, a diákok azonban legszívesebben  strandokon, nyári fesztiválokon dolgoznak, vagy irodai és hostess munkát vállalnak, ugyanakkor mezõgazdasági munkára nehezebben találnak jelentkezõket a munkáltatók – derül ki az MTI összeállításából.

A nyári szünetben sok tízezer diák keres nyári munkalehetõséget, és bár a diákmunkások alkalmazásának szabályai a munka jellegétõl és idõtartamától függõen sokfélék lehetnek, a foglalkoztatók sokszor nincsenek tisztában a részletekkel – hangsúlyozza a BDO gazdasági tanácsadó cég csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Régen napszámnak hívták, van, aki ma is ezt a kifejezést használja, pedig összefoglaló néven egyszerûsített munkavégzésnek, idénymunkának vagy alkalmi munkának nevezik. A magukra valamit is adó kézi munkaigényes vállalkozásoknak, példádul a gyümölcstermesztésben, már eszükbe sem jut, hogy a dolgozóikat feketén foglalkoztassák. Szerintük is lehetne azonban még egyszerûsíteni az úgynevezett egyszerûsített foglalkozásokon.

Adóköteles a diákmunkával, egyszerûsített foglalkoztatás keretében szerzett jövedelem, ha összege meghaladja a mentesített keretösszeget, azaz a foglalkoztatás napjainak száma és az adóév elsõ napján hatályos kötelezõ legkisebb munkabér napibérként meghatározott összegének (2013-ban 4510 forint/nap) szorzatát – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) hétfõn a Facebook oldalán.

 

A Saldo szakértõi összegyûjtötték a legfontosabb tudnivalókat – a munkaadók és a diákok számára is.

Évrõl évre egyre több diák dönt úgy, hogy a szünidõt - vagy annak egy részét - munkával tölti, ezért ismét aktuális a diákok foglalkoztatási szabályainak áttekintése. Sok tanuló a nyári idõszakon túl rendszeresen is végez munkát.

A tanév végeztével országosan mintegy százezer diák, hallgató keresi fel a diákmunkát kínáló iskolaszövetkezeteket. Céljuk, hogy a nyári szünetben dolgozzanak. Az alábbiakból az is kiderül, milyen munkával mennyit lehet keresni.

Bár még nincs szünidõ, már most egyre több diák keres nyári munkát a Balatonnál. A tavalyi évvel ellentétben idén jó eséllyel találnak is. 2009-ben a válság miatt kevesebb tanuló tudott elhelyezkedni, ...
« 1. oldal »