2024. április 19. Péntek, Emma.
 

A parlament elõtt a törvény, amelyben a kormány átírhatja az e-cigarettákra vonatkozó szabályokat. Az e-cigaretta támogatói szerint az eszköz segíthet leszokni a dohányzásról, és ártalmatlanabb a cigarettánál. Ellenzõi szerint viszont káros és kapudrog a dohányzáshoz. Ha az Országgyûlés elfogadja a tervezetet, az e-cigaretták bekerülnek a dohányboltokba, a szakkereskedések pedig lehúzhatják a rolót.

fotó: pixabay.comAz elektronikus cigarettát csak ott lehet használni, ahol dohányozni is lehet, automatából az ilyen eszköz, illetve az utántöltõ patronja sem árusítható, a forgalomba hozatalát pedig fél évvel korábban be kell jelenteni - egyebek mellett ezeket tartalmazza az az egészségügyi jogszabályokat módosító törvénytervezet, amely hétfõn jelent meg a kormány honlapján.

Jövõ májustól dohánytermékeket csak egységes, márkasemleges csomagolásban lehet forgalomba hozni az EU-ban. A logók lekerülnek a dobozokról, az egyetlen különbség az eltérõ cigaretták között a név és a dohánytípus lesz.

Huszonnégy daganatos betegség 13 kockázati tényezõjét azonosították ausztrál kutatók, akik azt is kimutatták, hogy csupán hat kockázati tényezõ életmódváltás révén történõ kiiktatásával megelõzhetõ lenne a rákbetegségek egyharmada, azaz 37 ezer daganatos megbetegedés Ausztráliában.

Az elhízásban, az alkoholfogyasztásban és a dohányzásban még mindig világelsõk az európai polgárok. Évente átlagosan 11 liter tiszta alkoholt iszunk meg fejenként, a lakosok majdnem hatvan százaléka túlsúlyos, harminc százalékuk dohányzik. A várható élettartam nõ, ez a folyamat azonban megfordulhat.

Az régóta ismert, hogy a dohányzás a betegségek elõfordulásának esélyét ötszörösére növeli. Arra viszont csak nemrég jöttek rá a tudósok, hogy az inaktív életmód 4,8 százalékkal emeli a megbetegedések gyakoriságát – jelentette ki dr. Tóth Miklós, a Magyar Sporttudományi Társaság elnöke a csütörtökön kezdõdött 45. Mozgásbiológiai Konferencia elõtt.

Leginkább az idõsebb emberek próbálják letenni a cigarettát.

Az agy módosításával tesz a dohányzás rabjává a cigarettában található mentol - derült ki a Neurotudományok Társaságának éves találkozóján.

Éppen három éve lettek szigorúbbak a dohányzással kapcsolatos szabályok: zárt helyeken, illetve a megállókban nem lehet rágyújtani. Akkor hatalmas tiltakozást váltott ki a szigorítás, többen azt jósolták, hogy éttermek, kocsmák mennek majd csõdbe, és rengeteg alkalmazott kerülhet utcára. A vendéglõsök az M1 Híradónak most azt mondták: egyáltalán nem csökkent a forgalom.

A közterületen tiltott helyen dohányzók ellen indítottak az idén legtöbbször eljárást a népegészségügyi szakigazgatási szervek. A különbözõ közforgalmú intézmények - a munkahelyek, vendéglátóhelyek - azonban szinte maradéktalanul betartják a nemdohányzók védelmérõl szóló törvény elõírásait - derült ki az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) éves összegzésébõl.

A jövõben rágógumit, mentolos cukorkát, tömegközlekedési jegyeket is árulhatnak a dohányboltok, és a vásárlók a mobiltelefonjuk egyenlegét is feltölthetik majd ott az Országgyûlésnek hétfõn benyújtott törvényjavaslat szerint.

A dohányzásnál is jobban megrövidíti az élettartamot a súlyos elhízás - állapították meg az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet (NCI) munkatársai, akik a világ legnagyobb tanulmányát készítették el a mértéktelen elhízás és a halálozás össszefüggésérõl.

A magyarok harmada füstöl2014-06-02 08:38:30

A dohányosok általában 7,5 évvel élnek rövidebb ideig – többek között ezért is érdemes letenni a cigit, nemcsak a május 31-i dohányzásmentes napon.

Nincs pénzünk egészséges élelmiszerekre, de dohányzásra mindig költünk – állítja többek között egy most készült hazai tanulmány, amely a lakosság életmódját vizsgálta. A kép eléggé lesújtó.

Egy nem rég megjelent laboratóriumi tanulmány szerint az elektronikus cigaretták nikotinnal dúsított párája ugyanúgy elõsegíti bizonyos sejttípusoknál a rák kialakulását, mint a dohányfüst.

Ausztrál szakemberek eredményei szerint a passzív dohányzás maradandó károkat okoz a gyerekek artériáiban, idejekorán öregítve a vérereiket.

Egységesek lesznek a dohányzást tiltó, illetve a dohányzásra kijelölt helyet jelzõ táblák feliratai. Szombatig kötelezõ kihelyezni az egységes piktogramokat és a többnyelvû feliratokat – hangzott el a Kossuth Rádió 180 perc címû mûsorában.

Bár a dohányzás a világ számos részén egyre kevésbé népszerû, a dohányzók száma világszinten növekszik. Míg 1980-ban 721 millióan dohányoztak naponta, 2012-ben ez a szám már 967 millió volt - mutat rá egy új amerikai tanulmány.

Több mint 20 ezer terápiás telefonbeszélgetést végeztek a tanácsadó orvosok és pszichológusok a dohányzásról leszoktató központ egy éve alatt - derült ki az Országos Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központ közleményébõl.

Az illegálisan forgalmazott dohányárukban többször annyi rákkeltõ anyagot találtak a szakemberek, mint a dohányboltokban kapható termékekben - mondta el az Országos Környezetegészségügyi Intézet levegõhigiénés osztályának vezetõje.

Az adóhatóság szerint a kiskereskedelmi adatok jelentõsen árnyalják a cigaretta feketekereskedelmérõl megjelent híreket; bár a cigaretta forgalma csökkent, a cigarettára átszámított fogyasztási dohányt is tekintve az értékesített mennyiség mindössze 0,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, miközben a dohányzási szokások is átalakultak.

A kormány annyira jót akart tenni a trafikosok legújabb nemzedékével, hogy a nagy akarásnak végül nyögés lett a vége. A nemzeti dohányboltok felállása óta ugyanis soha nem látott mértékben esett vissza a cigaretta kiskereskedelmi forgalma. Petneházi Attila jegyzete.

Népszavazást tarthatnak a dohánytermékek kereskedelmi árrésének mértékérõl, miután az Országos Választási Bizottság (OVB) szerdai ülésén jóváhagyta a kezdeményezést. Az aláírásokkal támogatható javaslat értelmében az árrés törvényben rögzített mértéke 3,33 százalék lenne.

Támogatja a dohánytermékek árrésének 10 százalékra történõ emelését az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ), a trafikokban árusítható termékek körének bõvítését viszont továbbra sem – közölte a szervezet hétfõn, a trafiktörvény módosítására a múlt héten benyújtott kormánypárti javaslat kapcsán.

 

Ha a trafikok vonzerejét javítandó hatóságilag növelnék a kereskedõi árrést, drágulna a cigaretta is - írja a Napi Gazdaság.

 

« 1. oldal »  Következő »