2024. április 19. Péntek, Emma.
 

Azon az alapon, hogy a személyi jövedelemadó további csökkentése mekkora kiesést okozhat a költségvetésben, már az egykulcsos adórendszerbe sem lett volna érdemes belefogni - mondta Giró-Szász András kormányszóvivõ.

Az idei az elsõ év, amikor minden munkából származó jövedelem után egységesen 16 százalék személyi jövedelemadót kell fizetni.

A lakosságnál maradó milliárdok a megtakarítást és a fogyasztást ösztönzik, és ennek hatása már a mostani, 1,7 százalékos bõvülésben is szerepet játszhat - fejtette ki a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezetõ elemzõje.

A jövõ héten nyújtják be az adótörvények tervezetét a parlamentnek, a jogszabályok legfontosabb üzenete a gazdaság szereplõinek, hogy nem lesznek bennük lényeges változások – erõsítette meg a Kossuth Rádióban Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.

Az egy vagy két gyermeket nevelõk közül éppen a legalacsonyabb jövedelmûek nem nyernének semmit, ha 9 százalékra csökkenne az szja, a háromgyerekesek havi bruttó 620 ezres fizetés alatt nem látnak semmit abból a hatalmas összegbõl, amennyivel az intézkedés csökkenti a költségvetés bevételeit. A magas jövedelmûek nagyon jól járnak, a nyugdíjkassza kevésbé.

A kilenc százalékos személyi jövedelemadó ötletét nem csak a költségvetési feszültség miatt érdemes alaposan megfontolni. Nem biztos, hogy az adócsökkentésre itt lenne a legnagyobb szükség, ráadásul a fogyasztás adóztatásának irányába való elmozdulásnak is megvannak a gazdasági korlátai.


A szegényebb rétegek lesznek az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetésének elszenvedõi - olvasható Gyurcsány Ferenc blogján. A volt miniszterelnök bejegyzése szerint az egykulcsos adó „be fog tenni” a keresõk többségének, de lesznek, akik duplán járnak rosszul.
« 1. oldal »