2024. április 24. Szerda, György.
 

Néhány tucat tisztán elektromos autó van forgalomban Magyarországon - mondta a Napi Gazdaság hétfõi számában Erdélyi Péter, a Magyar Gépjármûimportõrök Egyesületének (MGE) elnöke, aki szerint zöld rendszámot kellene kapniuk az ilyen gépkocsiknak.

Már egymillió autóba szerelték be világszerte azt az elektromos kormánymûvet, amit a ThyssenKrupp budapesti kompetenciaközpontjában fejlesztenek - közölte a ThyssenKrupp Presta Hungary Kft.

Pokorni Zoltán polgármester szerdán átvette Budapest elsõ, városüzemeltetési célokat szolgáló elektromos autóját, aki kipróbálta, azt mondta, kényelmes, és olyan, mint egy ûrhajó.

Elektromos hajtású kommunális hulladékgyûjtõ autó prototípusát fejlesztették ki a Debreceni Egyetem mûszaki karán csaknem 440 millió forint európai uniós és hazai központi költségvetési támogatással - jelentette be Szûcs Edit, a kar dékánja.

A kormány a Jedlik Ányos terv keretében támogatja az elektromos hajtású közlekedést és az azt kiszolgáló magyar termékek exportképessé tételét - mondta Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelõs államtitkára hétfõn sajtótájékoztatón Budapesten.

A PwC Magyarország legfrissebb, Merre tart az elektromos autók piaca? címû tanulmánya szerint 2023-ra az elektromos jármûvek futásteljesítménye éves szinten eléri a hagyományos hajtásúak jelenlegi futásteljesítményét.

Számos országban jelentõs támogatással forgalmazzák a tisztán elektromos, illetve a tölthetõ hibrid jármûveket. A kormány által vázolt Jedlik Ányos program üzenet arról, hogy a környezettudatos autózást pártolják.

Adókedvezményekkel és támogatással erõsítené a Nemzetgazdasági Minisztérium az elektromos autók elterjedését Magyarországon – jelentette be Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter elmondta: a Jedlik Ányosról elnevezett intézkedéscsomagon már dolgoznak a minisztériumban. Hozzátette: uniós forrásokból támogatnak majd minden olyan tevékenységet, amely a Jedlik-program megvalósítását célozza.

Az év elsõ negyedében tíz új elektromos autó töltõ pontot telepít az Elmû Nyrt., jelentette be Bessenyei Tamás, a társaság mûszaki támogatási igazgatója. Négy töltõoszlop már áll, kettõben pedig áram is van.

Jelenleg az átmenet idõszakában vagyunk, amikor az akkumulátorok ára évente 20-30%-kal csökken, amely elképesztõ hatást gyakorol a gépjármûiparra.

A BMW vadonatúj, i3-as villanyautójához az alumínium váltóházakat az egyik magyarországi beszállító, a békéscsabai Csaba Metál Kft. gyártja.

« 1. oldal »