2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 

Az Otthon melege programban április 30-tól lehet pályázni a társasházak energetikai korszerûsítésére – mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelõs államtitkára a Construma ÖkoCity 2015 interaktív kiállítás megnyitóját követõen szerdán az MTI-nek.

Szigorúbb energetikai követelményeknek kell majd megfelelniük az épületeknek, az energiafelhasználás mértékét folyamatosan csökkenteni kell az uniós szabályozás várható átültetését követõen, 2020-ra pedig az épületeknek meg kell közelíteniük a nulla energiafelhasználást – tájékoztatta az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) hétfõn az MTI-t.

Mérséklõdhet Magyarország energiafüggõsége, és a rezsicsökkentés fenntartásában is segíthet, ha magyar kézbe kerül a szlovák villamosmûvek többségi tulajdona – errõl beszéltek a Híradónak nyilatkozó szakértõk. Reggel közölte a Magyar Villamos Mûvek és a MOL-csoport, hogy megvennék a szlovák vállalat részvényeinek 66 százalékát. Ha megkötik az üzletet, akkor részben magyar tulajdonba kerülne a mohi atomerõmû is.

Megújuló energiaipari szolgáltató központot hoztak létre összesen 1,7 millió eurós költséggel Tégláson, illetve a romániai Fugyivásárhelyen - jelentették be a települések polgármesterei a szerdai téglási projektzáró rendezvényen.

Õsszel nyílnak meg a lakossági energetikai pályázatok. A legmagasabb elnyerhetõ összeg fûtéskorszerûsítés esetén 650 ezer, ablakok cseréje esetén 520 ezer, háztartási gépcsere esetén 35 ezer forint lesz.

Ezekben a napokban már valóban õsziesre fordul az idõjárás. Egyre többen gondolkoznak azon, mikor indul a fûtési szezon, és azon is, hogyan fogják kigazdálkodni a családi költségvetésbõl az õszi-téli-tavaszi rezsidíjakat.

Éves szinten 150 ezer tonna szén-dioxiddal kevesebbet bocsát ki a pécsi hõerõmû mostantól. Az új, szalmatüzelésû blokk üzembe helyezésével stratégiai tartalékba került az erõmû két gáztüzelésû kazánja. Ezzel 80 millió köbméter gázt váltanak ki.

A MVM menedzsmentje és Németh Lászlóné fejlesztési miniszter közös sajtótájékoztatót tartott, amelyen ismertették a vállalatcsoport 2013-as eredményeit és az új középtávú stratégiáját is.

A depóniagáz és termálmetán potenciálja szempontjából jól áll Magyarország, mégis alig-alig használjuk ezeket az energiaforrásokat – közölte az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt.

Drágul a benzin2013-12-31 11:35:11

Emeli bruttó 5 forinttal a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát csütörtökön a Mol Nyrt., a gázolaj ára nem változik - értesült piaci forrásokból hétfõn az MTI. Az emeléssel a benzin átlagára 403-404 forint lesz, a gázolajé 420-421 forint marad.

A Népszabadság információi szerint a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) karácsony elõtti döntésével engedélyezte a MOL algyõi gáztárolójának megvásárlását. A vevõ az MFB, a meg nem erõsített hírek 140 milliárd forintos vételárról szólnak. A döntéssel hamarosan gyakorlatilag a teljes magyarországi gáztároló kapacitás az MVM-hez, vagyis állami kézbe kerülhet.

Öt évvel ezelõtt tört ki a pénzügyi válság, melynek hullámai még mindig nem ültek el. Kialakulásáért nagymértékben az emberi pszichológia gyengesége okolható.

Képzeljen el egy meleg lakást gázszámla nélkül, télen. Képzelje el, hogy kihúzhatja magát: én már a töredékére csökkentettem a széndioxid-kibocsátásom! Ez nem zöldpárti utópia: a jól megtervezett passzívházakban a hagyományoshoz képest töredéknyi mennyiségû áram fogyasztásával lehet biztosítani a kellemes, egyenletes hõmérsékletet.

 

Októbertõl tízszázalékos lakossági áram-, gáz- és távhõárcsökkentésre számít Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmûszabályozási Hivatal (MEKH) július 1-jével kinevezett elnöke. Lapunknak adott nyilatkozata szerint ugyanakkor még folynak a számítások.

« 1. oldal »