2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 

Akár 10-30 százalékkal is olcsóbb lehetne a villamos energia bizonyos, a kapcsoltan hõt és áramot termelõ erõmûvekhez közelebbi területeken, ha a kormány módosítana a jogszabályi környezeten - állítja a szakmai szövetség.

Öt évvel ezelõtt tört ki a pénzügyi válság, melynek hullámai még mindig nem ültek el. Kialakulásáért nagymértékben az emberi pszichológia gyengesége okolható.

 

További 10 százalékos rezsicsökkentésrõl dönthet mai napon tartott ülésén a Fidesz frakció. Kiszámoltuk, ennyi marad a magyar családok zsebében az újabb rezsivágást követõen. Könnyedén elõfordulhat viszont, hogy ami az egyik zsebünkben bent marad, az a másikon ki is folyik.

Lehet negatív összegû is a rezsidíj-csökkentés miatti megtakarítás: olvasónk legfrissebb elszámolóján mínusz 373 forintot érvényesített a szolgáltató.

 

 

Hetek óta egy felhõ sincs az égen, s hétágra süt a nap Magyarországon. Ilyenkor a legtöbb emberben felvetõdik a kérdés, miért is nem kezdünk otthonainkban is valamit az "ingyenenergiával"? Ennek egyik fõ oka az áramszolgáltatók felé történõ engedélyeztetés bonyolultságában keresendõ. De mit is kell tudni háztartási méretû kiserõmûvek hálózathoz történõ csatlakoztatási eljárásáról?

A mexikói elnök, Enrique Pena Nieto tegnap bejelentette, hogy országa megnyitja olajpiacát a nemzetközi cégek elõtt. A lépés komoly társadalmi vitát gerjeszt a közép-amerikai országban, hiszen a külföldi olajvállalatok 1938-as kiûzésérõl mind a mai napig nemzeti ünnepnappal emlékeznek meg Mexikóban. A piacnyitásra az évek óta csökkenõ kitermelés miatt kényszerült az ország kormánya. Az elemzõk szerint az eddig bejelentett intézkedések bár megteremtik a nemzetközi cégek számára a mexikói szénhidrogén-termelésbe történõ belépés lehetõségét, üzletileg lehet, hogy mégsem lesznek eléggé kecsegtetõk.

Nemsokára gázhajtású autóval és busszal utazunk, az árukat pedig többségében gázhajtású vonatokon és hajókon szállítjuk majd? Nem lehetetlen, sõt a csillagok szerencsés együttállása esetén a gázüzem 1-2 évtized alatt elterjedhet, fõként Európában és az USA-ban hódíthat gyorsan a most még egzotikusnak tûnõ hajtásmód, áll a Citi elemzésében. A gázforradalom a közlekedésben éreztetheti hatását a leggyorsabban, a gáz felhasználásának elterjedését nagyban segítheti új mezõk feltárása és nyersanyag árának további csökkenése. Az elmúlt hónapok eseményei alapján akár a korábban vártnál jóval gyorsabb lehet a gazdaság átállása kõolajról földgázra.


A jelenlegi extrém melegben egy átlagos lakás hûtési költsége - már amennyiben van benne klíma - a megszokott többszörösére nõhet. Felmérésünk szerint az elmúlt 20 évben harmadával nõtt az áramfogyasztás a nyári hónapokban.

Lezárta közösségek számára indított energiamegtakarítási versenyének második évadát a GreenDependent Intézet; a magyar csapatok jó eredményt értek el az energia-megtakarításban.

Január 1-jétõl új gáztarifarendszert vezetnek be az egyetemes szolgáltatásban. Az évente 3000 köbméternél több gázt fogyasztók számára kialakítandó külön díjsávval sok társasház többet fog fizetni az eddiginél - értesült a Magyar Nemzet.


Körösszakál - Bedõn már tavaly õsz óta használják, Körösszakálban e héten állítják üzembe.

A megújuló energia felhasználását ösztönzõ lakossági energiatakarékossági program, no meg a háztartási energia drágulása hatására idén négyszer annyian nyújtottak be pályázatot, mint tavaly. A pályázók zöme napkollektor mûködtetésével csökkentené költségeit, de akad szakértõ, aki szerint ez tévút. A hatóságok mindenesetre nem túl rugalmasak.
« Előző « 2. oldal »