2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 

Jogerõssé vált a májusi európai parlamenti (EP-) választás eredménye, miután a Kúria kedden elutasította a választás eredményét megállapító határozat ellen benyújtott egyetlen jogorvoslati kérelmet.

Világszerte a magyar nagykövetségeken, konzulátusokon zavartalan a szavazás, az Egyesült Államokban pedig már le is zárult a magyar állampolgárok voksolása: ott az idõeltolódás miatt tegnap szavaztak.

Az Európai Unió mûködése személytelen, bürokratikus, ez elborzasztja az állampolgárokat, ezzel is magyarázható a választási részvétel alacsony száma – mondta G. Fodor Gábor, a Századvég stratégiai igazgatója a HírTV választási mûsorában vasárnap este.

Vekerdre nem hoz az semmit2014-05-26 10:24:56

Komádi, Vekerd – Bizakodó hangulatban telt a vasárnap délelõtt két dél-bihari településen.

A vasárnapi európai parlamenti (EP-) választáson, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elõzetes adatai szerint, a szavazatok 99,99 százalékának összeszámlálása után a pártokra leadott szavazatok száma a következõ:

Hajdú-Biharban volt a legalacsonyabb a részvétel a megyék közül: a választásra jogosultak mindössze 23, 82 százaléka járult az urnák elé este hétig.

Az ország tizenkilenc megyéje közül Hajdú-Biharban mentek el a legkevesebben választani.

Ma 16 órakor lejárt az átjelentkezési kérelmek benyújtásának határideje, aki eddig az idõpontig nem tette ezt meg a lakóhelye szerinti jegyzõnél, nem szavazhat a vasárnapi európai parlamenti (EP-) választáson a lakóhelyétõl eltérõ településen. Eddig több mint 47 ezren már jelezték, hogy nem a lakóhelyükön kívánnak szavazni.

A fogyatékossággal élõ választópolgárok többféle segítséget is kérhetnek a május 25-ei európai uniós szavazásukhoz a tavaly elfogadott választási eljárásról szóló törvény értelmében, így például a vakok és gyengénlátók Braille-szavazósablont vagy mozgóurnát igényelhetnek péntek délután 4 óráig.

Még öt napig, május 23-án 16 óráig lehet jelezni a választópolgár lakóhelye szerinti település jegyzõjénél, ha valaki az európai parlamenti (EP-) választás napján nem a lakóhelyén, hanem egy másik magyarországi településen szeretne szavazni.

Még egy hétig, május 23-án 16 óráig lehet jelezni a választópolgár lakóhelye szerinti település jegyzõjénél, ha valaki az európai parlamenti (EP-) választás napján nem a lakóhelyén, hanem egy másik magyarországi településen szeretne szavazni.

Május 25-én, vasárnap több mint 8 millió választópolgár dönthet arról, kik foglalhatják el az Európai Parlamentben a Magyarországnak járó 21 képviselõi helyet. A választás egyfordulós, a magyarországi lakóhellyel rendelkezõ választópolgárok nyolc lista közül választhatnak.

Még két napig, péntek 16 óráig kérhetik a Magyarországon lakóhellyel rendelkezõ, nem magyar állampolgárságú európai uniós polgárok, hogy vegyék fel õket a május 25-i európai parlamenti (EP-) választás névjegyzékébe.

Május 25-én 8,53 millió választópolgár szavazhat, de az NVB úgy számol, a részvétel 50 százalék alatt marad, ezért 7,8 millió szavazólap készül. Legyártattak 165 ezer golyóstollat, 110 kilométer nemzeti színû szalagot, 17 ezer szavazóköri szállítódobozt és 10 920 urnadobozt is.

EUVOX 2014 néven ingyenes alkalmazást fejlesztett ki három választási kutatóintézet, amely segíthet az európai polgároknak a döntésben a májusi európai parlamenti választáson - közölte az EP magyarországi tájékoztató irodája az MTI-vel.

Körülbelül 150 ezer szavazatra volt szükség a korábbi két európai parlamenti (EP-) választáson ahhoz, hogy egy pártlista mandátumhoz juthasson, ám az utolsóként kiosztott mandátum "ára" csak 117 ezer szavazat volt.

Még egy hétig, május 9-én 16 óráig kérhetik a Magyarországon lakóhellyel rendelkezõ, nem magyar állampolgárságú európai uniós polgárok, hogy vegyék fel õket a május 25-ei európai parlamenti (EP) választás névjegyzékébe.

Egy uniós jogszabály miatt meg kell várni, amíg az összes tagállamban befejezõdik a voksolás, Olaszországban pedig 23 óráig lesznek nyitva a szavazóhelyiségek.

Rendeletmódosítást kezdeményez a Nemzeti Választási Iroda (NVI) annak érdekében, hogy a május 25-ei európai parlamenti (EP-) választáson a részvételi adatokról fél órával a szavazókörök zárása elõtt is közölhessenek adatot – mondta Pálffy Ilona, az NVI elnöke egy hétfõi háttérbeszélgetésen.

Négy hét múlva, a május 25-i európai parlamenti (EP-) választáson a voksolásra jogosult több mint 8 millió választópolgár valamivel több mint tízezer hazai szavazókörben, illetve 98 külképviseleten személyesen szavazhat.

Csaknem 92 millió forint bírságot szabott ki a határidõig vissza nem vitt ajánlóívek miatt a Nemzeti Választási Bizottság. A testület pénteki ülésén 16 ügyben hozott határozatot, a szervezeteknek ívenként több mint 50 ezer forint bírságot kell befizetnie a Nemzeti Választási Iroda számlájára.

Az Európai Parlament magyar tagjainak választásán listát állító pártok kétmillió forintért juthatnak hozzá a választók név- és lakcímadataihoz a közvetlen kampány érdekében.

Az európai parlamenti választáson - az országgyûlésihez hasonlóan - lehetõség van az átjelentkezésre, tehát arra, hogy a választópolgárok egy másik magyarországi településen adják le szavazatukat, ha aznap nem tartózkodnak otthon.

Több párt már gyûjti az induláshoz szükséges aláírásokat; Magyarország összesen 21 képviselõt küldhet Brüsszelbe.

A május 25-i európai parlamenti választásra készülõ pártok az ország egész területén gyûjthetnek támogató aláírásokat, és egy választópolgár - ahogy az országgyûlési választás elõtt - most is több listát ajánlhat.

« 1. oldal »  Következő »