2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 

Több napon keresztül rendkívül csapadékos lesz az idõ – hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda délután az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Kilenc megyében és a fõvárosban másod-, az ország többi területén elsõfokú figyelmeztetés van érvényben a sok esõ miatt.

Az õsz elsõ napján többfelé esõs, hûvös idõre kell készülni: néhol a legmelegebb órákban is csak 15 Celsius-fok lehet, az ország keleti felében viszont marad a nyárias meleg idõ, akár 30 fokig is emelkedhet a hõmérséklet. A hét további részében ismét jellemzõen 25 fok körül alakulnak a maximumok, de változékony lesz az idõ, többször lehetnek záporok, zivatarok – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú elõrejelzésébõl.

A mennyiséggel igen, a minõséggel azonban kevésbé elégedettek a megyénkbeli gazdák.

A szokottnál korábban kezdõdött az idei aratás, de az esõk hátráltatták, így nem végezhettek hamarabb a gazdálkodók – tudtuk meg Kiss Zoltántól, a megyei kormányhivatal földmûvelésügyi igazgatójától.

A hétvégén többnyire borús lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Ezzel együtt hûvösebb is lesz, néhol csak 21 Celsius-fokig melegszik majd a levegõ – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú elõrejelzésébõl.

Az egész országra figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat csütörtökre a várható heves zivatarok, felhõszakadás, viharos szél, illetve a sok esõ miatt. Három megyében tartós hõségre is figyelmeztetnek.

Az elmúlt több mint 110 évben mostanáig mindössze kétszer volt ilyen csapadékos, de ugyanakkor meleg a július – közölte a Kovács Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) éghajlati szakértõje csütörtökön az MTI-vel. Bonta Imre, az OMSZ elõrejelzési fõosztályának vezetõje hozzátette: szinte minden nyáron elõfordul, hogy néhány napig akár többször is vannak záporos, zivataros idõszakok, az viszont szokatlan, hogy ez – mint most – az idõjárási helyzet gyakorlatilag szinte egész nyáron fennmarad.

A várható felhõszakadás miatt tizenöt megyére és a fõvárosra ismét figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Öt megyében és Budapesten a várható heves zivatarok miatt ugyancsak elsõfokú figyelmeztetés van érvényben.

Keddre felhõszakadás miatt az ország nagy részére ismét figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatainak jelenlegi feldolgozottsága alapján az idei július valószínûleg bekerül az 1901 óta vezetett statisztikában az öt legcsapadékosabb július közé. Országos átlagban csaknem kétszer, helyenként háromszor annyi esõ esett, mint egy átlagos júliusban.

Csendes, nem túlságosan meleg, nem sok, de áztató esõvel fûszerezett idõjárás lenne kívánatos.

Keddre a várható felhõszakadás miatt adtak ki figyelmeztetéseket az egész országra, több megyében heves zivatarok is lehetnek.

Hétfõre már nemcsak a hõség, hanem a várható heves zivatarok és a felhõszakadás veszélye miatt is figyelmeztetéseket adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az elmúlt napok esõzései következtében az egész megyében nagy mennyiségû csapadék hullott.

A várható felhõszakadás miatt tizennégy megyére és a fõvárosra keddre elsõfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Öt megyében és Budapesten heves zivatarokra is készülni kell.

Hétfõre a várható heves zivatarok és felhõszakadás miatt az egész országra elsõ-, illetve másodfokú figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat.

A heves zivatarok miatt öt megyére másodfokú, hét megyére és a fõvárosra elsõfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Tizenkét megyében és a fõvárosban a várható sok esõ miatt ugyancsak elsõfokú figyelmeztetés van érvényben.

A várható heves zivatarok miatt három megyére másodfokú, hat megyére elsõfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Több helyen jelentõs mennyiségû esõre is figyelmeztettek.

A hétvégén szeles, néhol esõs idõ várható, s némileg enyhül a meleg is, helyenként csak 20 Celsius-fokig emelkedik a hõmérséklet – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú elõrejelzésében.

A héten többfelé lehet kisebb esõ, zápor. A kánikula nem tér vissza: a nappali maximumok várhatóan egész héten 30 Celsius-fok alatt maradnak – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú elõrejelzésébõl.

Megélénkül, néhol megerõsödik a szél és többfelé várható esõ pénteken és szombaton, a tavasz utolsó napjain. Vasárnap már csak elszórtan lehet esõ, de nagy nyári meleg még nem várható, néhol 20 Celsius-fokig sem melegszik a levegõ – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú elõrejelzésében.

Május utolsó hetében többször várható zápor, zivatar, megerõsödik, viharossá fokozódik a szél, enyhül a meleg. A hét második felében, a tavasz utolsó napjaiban helyenként csak 16-23 Celsius-fokig emelkedik a hõmérséklet – áll az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú elõrejelzésében.

A május eleje óta tartó csapadékos idõjárás és a viharok a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei igazgatóságainak jelentései alapján több helyen is kárt okoztak a szántóföldi növényekben, a kertészeti kultúrákban és a gyümölcsösökben – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI érdeklõdésére.

A heves zivataros idõjárás miatt országszerte 45-ször riasztották a tûzoltókat az elmúlt 24 órában – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság szóvivõje hétfõ reggel az MTI-vel.

« Előző « 2. oldal »  Következő »