2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 

A kormány megküldte az Európai bizottságnak azokat az értesítéseket, amikben kérelmezi, hogy a már engedélyezett vagy engedélyezés alatt álló génmódosított kukoricák termesztési engedélye ne terjedjen ki Magyarországra. Az érintett vállalatok nem emeltek kifogást, a Bizottságnak így el kell fogadnia a kérelmeket.

Az Európai Bizottság ez év április 29-én kelt rendeletében a sertéshús magántárolási támogatási kérelmek beadását a május 2-8. közötti idõszakra felfüggesztette, az intézkedés pedig május 8-án lezárul – közölte a Földmûvelésügyi Minisztérium (FM) sajtóirodája az MTI-vel pénteken.

Az Európai Bizottság arra számít, hogy az államháztartás hiánya Magyarországon a következõ években végig a 3 százalékos küszöbérték alatt marad, az államadósság 2016-ra 1,7 százalékponttal csökken, a gazdasági növekedés pedig 3,2 százalékról fokozatosan 2 százalékra mérséklõdik - derül ki a brüsszeli testület által kedden közzétett, úgynevezett õszi gazdasági elõrejelzésbõl.

Az Európai Bizottság változatlanul úgy ítéli meg, hogy további strukturális lépéseket kell tenni a túlzottdeficit-eljárás újraindításának biztos elkerülésének érdekében.

Érdemben fogja megváltoztatni Magyarországot az unió 2014 és 2020 között fejlesztési idõszaka - mondta Lázár János, miután bejelentette, hogy a 34 milliárd eurónyi támogatás és a hozzá szükséges önerõ együtt összesen 12 ezer milliárd forintos fejlesztést jelent a következõ 7 évben.

Ajánlásokat fogadott el hétfõn az Európai Bizottság, amelyekkel a fogyasztókat, a szerencsejátékot ûzõket és a kiskorúakat egyaránt védeni szeretné az internetes szerencsejátékok esetleges káros hatásaitól.

Július elsejétõl az Európai Bizottság által a 2014-2020 közötti idõszakra jóváhagyott tervek alapján csökken, illetve megszûnik a fejlesztési adókedvezmény, illetve állami támogatás igénybevételének lehetõsége bizonyos régiókban – hívta fel a figyelmet az RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. pénteki közleménye.

Közzétette hétfõn az uniós tagállamok számára készített úgynevezett országspecifikus gazdaságpolitikai ajánlásokat az Európai Bizottság. Brüsszel hét gazdaságpolitikai javaslatot fogalmazott meg Magyarországnak.

Magyarországon idén és jövõre is 2,1 százalékos GDP-növekedést jósol az Európai Bizottság kedden közzétett gazdasági elõrejelzésében.

Az Európai Bizottság formai okból utasította el Magyarországnak azt a kérelmét, hogy Brüsszel gyors eljárás keretében engedélyezze a magyar cukorkereskedelemben a fordított áfa alkalmazását - derült ki a brüsszeli testület közleményébõl.

Az idén a bruttó hazai termék (GDP) 0,7, jövõre 1,8, 2015-ben pedig 2,1 százalékos növekedését jósolja Magyarországon az Európai Bizottság, kedden közzétett átfogó õszi gazdasági elõrejelzésében.

A korábbi 350 milliárd forint után megérkezett Brüsszelbõl az újabb 140 milliárd forint uniós forrás, amelynek felszabadításáról szeptember 9-én egyezett meg Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ államtitkár Johannes Hahn uniós biztossal - közölte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) csütörtökön az MTI-vel.

Mondvacsinált okokra és problémákra vezethetõ vissza, hogy szinte minden jelentõs forrást befagyasztott – a jelenleg futó tizenöt programból tizenhármat felfüggesztett – hazánk esetében az unió végrehajtó testülete, a brüsszeli Európai Bizottság. Csepreghy Nándorral, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztési programokért felelõs helyettes államtitkárával Szabó Anna beszélgetett.

Az Európai Bizottság hatalmas horderejû javaslatot dolgozott ki a bankkártya-piac szabályozására - állítja a Financial Times egy még nem nyilvános dokumentumra hivatkozva. Állítólag az összes betéti bankkártyás fizetésre vonatkozó bankközi jutalékot 0,2 százalékban korlátoznák.


Már csak 0,7 százalékos növekedéssel számol a kormány idén - derül ki a Brüsszelbe egy hete elküldött nemzeti reformprogramból, melyet nem reklámozott túlságosan a Nemzetgazdasági Minisztérium. A dokumentumban a kabinet bemutatja a - konvergenciaprogramban már ismertetett - makrogazdasági prognózisát, az Európai Bizottság (EB) által elvárt Éves Növekedési Jelentés, valamint az Európa 2020 célkitûzések megvalósítását és az országspecifikus ajánlások végrehajtását.

« 1. oldal »