2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 

Két év alatt öt koncessziós területet pályáztattak meg olaj és gáz feltárására megyénkben.

ENKSZ Észak-Dél Regionális Földgázszolgáltató Zrt. néven, megújult arculattal folytatja tevékenységét 2016-tól a nemzeti közmûszolgáltatási rendszer részeként mûködõ, a Fõgáz által tavaly õsszel a GDF Suez-tõl megvásárolt GSEM Zrt.

Tíz-tíz milliárd forinttal, vagyis a földgáz és a villany esetében egyharmadával csökkentek a lakossági rezsitartozások.

Az ENKSZ Elsõ Nemzeti Közmûszolgáltató irányítása alatt álló Fõgáz megpályázta a piacról kivonuló Tigáz ügyfeleit az Energetikai Hivatalnál. A másik két nagy lakossági szolgáltató ügyfeleit már megnyerte, ha a Tigáz ügyfeleit is megkapja, akkor a nemzeti közmûcég lesz az egyetlen gázszolgáltató a piacon. A nemzeti közmûcég szerint lehet még rezsicsökkentés, mert a bevételeket vissza fogják forgatni.

Zavartalan volt a lakosság és az ipari fogyasztók földgázellátása a téli idõszakban, a magyarországi földgáztárolókban 4,368 milliárd köbméter földgáz volt a fûtési szezon kezdetekor, ami 69 százalékos töltöttségi szintnek felelt meg – közölte a Magyar Villamos Mûvek Csoport (MVM) kedden az MTI-vel.

A Magyar Energetikai és Közmû-szabályozási Hivatal (MEKH) megadta a Fõgáz Zrt.-nek az ország teljes területére szóló földgáz egyetemes szolgáltatói engedélyt, ezzel a cég szolgáltatása a teljes lakosság számára elérhetõvé válik.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint 3-5 évre lehet elegendõ az a gázmennyiség, amit az idén lejáró hosszú távú szerzõdés alapján még nem hívott le Magyarország, de kedden a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel kötött politikai megállapodás értelmében lehívhat majd a következõ években.

Ha nem sikerül megegyeznie a magyar és az orosz államnak, az MVM-nek ki kellett volna fizetnie 22 milliárd köbméter földgázt. Ennyit nem vett át ugyanis Magyarország az 1995-ben Oroszországgal kötött, hosszú távú gázszerzõdésben rögzítettbõl. Bali Gábor energiapiaci szakértõ szerint ezzel a magyar államnak már akkor számolnia kellett, amikor megvásárolta az MVM földgáz-nagykereskedelmi üzletágát. Arról is beszélt, hogy a hazai gázigény kielégíthetõ lenne akár orosz forrás nélkül is, ha a magyar-szlovák vezetéken keresztül is érkezne gáz Nyugatról, ennek azonban a jelenleginél sokkal nagyobb kockázata van az ellátásbiztonság szempontjából.

A palagáz nem csodaszer Európa energiagondjainak megoldására – olvasható az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületének (EASAC) közelmúltban nyilvánosságra hozott dokumentumban.

A cég tavaly írt alá koncessziós szerzõdést az ásotthalmi területet is érintõ, Szeged-medence Nyugat nevû koncessziós területen indítandó kutatásról és termelésrõl, január-februárban jönnek a robbantások, amelyekkel meg lehet határozni terület olajkincsének pontos elhelyezkedését - írja a Világgazdaság.

10-15 százalékkal is csökkenhet a gáz ára, ha folytatódik a mostani tendencia a világpiacokon. A kõolaj ára majdnem a felére esett az elmúlt hónapokban, és ez a földgáz árára is hatással van. A Híradónak nyilatkozó szakértõ úgy fogalmazott, hogy rövidesen akár kellemes meglepetéseket is okozhatnak majd a fûtésszámlák.

A Gas Infrastructure Europe portál adatai szerint Magyarország földgáztározóiban 4,5 milliárd köbméter földgáz van, ez 71,2 százalékos feltöltöttségnek felel meg.

Nem lesz probléma a gázzal a télen - ezt mondják az ellátásért felelõs cégek vezetõi. A hazai tározókban több mint 4 milliárd köbméter gáz van már - szakértõk szerint ez egész Európában kiemelkedõen nagy mennyiségnek számít, az átlagos téli fogyasztáshoz viszonyítva - hangzott el az M1 Híradóban.

Nem lesz probléma a gázellátással az idén, gázkorlátozásra sem kell számítani – jelentette ki Horváth Péter, az MVM Magyar Villamos Mûvek Zrt. vezérigazgatója hétfõn Zsanán újságírók elõtt.

Az Országgyûlés hétfõn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely a közvámraktárakban tárolt földgáz értékesítését és a földgázszállító-vezeték építési engedélyének megszerzését is egyszerûbb szabályokhoz köti.

Az EU-ukrán-orosz háromoldalú gázártárgyalások csütörtök este folytatódnak Brüsszelben, miután a szerda délután megkezdett és csütörtök hajnalig folytatott egyeztetéseken sem született végleges megállapodás a felek között arról, miként tud Ukrajna írásos garanciát vállalni a fizetésre.

Aláírták a téli idõszakra vonatkozó gázmegállapodást péntekre virradóra Brüsszelben Oroszország, Ukrajna és az Európai Unió képviselõi.

Hosszú távon megvalósítható az orosz gáztól való függés jelentõs, több mint 90 százalékos mérséklése anélkül, hogy az árak elszabadulnának - ismertette Kaderják Péter, az általa vezetett intézet, a Regionális Energiakutató Központ (REKK) vizsgálatainak eredményét szerdán Brüsszelben.

A kormány további intézkedéseket tesz a magyar lakosság biztonságos gázellátása érdekében: péntektõl tovább növeli a Magyarországra irányuló gáz beszállítását, hogy felgyorsítsa a télre való felkészülést - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) csütörtök este az MTI-vel.

Finnországot viselné meg a legjobban, ha Oroszország leállítaná a gázszállítást Európa felé – írja az EUObserver uniós ügyekkel foglalkozó hírportál.

Oroszország és Ukrajna kész újraindítani a gáztárgyalásokat szeptember 6-án - jelentette be Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter hétfõn.

Lényegesen jobban áll a hazai földgáztárolók téli idõszakra való feltöltése, mint tavaly; az egy évvel korábbit 16 százalékkal meghaladó, összesen több mint 3000 millió köbméter betárolt földgáz áll rendelkezésre - tájékoztatott az MVM Csoport.

A gázszolgáltató a rendszeres ellenõrzés során gyakran elzárja a csapokat, mert életveszélyesnek nyilvánítja valamelyik házban a helyzetet. Ez sok százezer forintba kerül, nagyobb épületek esetében pedig akár milliós nagyságrendû is lehet a kiadás.

A Naftohaz ukrán állami gázvállalat versenypályázatot írt ki gázszállításra Magyarországon át.

Emellett mostanra az európai fõvárosok közül jelenleg Budapesten a második legolcsóbb a gáz. A korábban elfogadott törvény szerint õsszel tovább folytatódik a rezsicsökkentés.

« 1. oldal »  Következő »