2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 

Az FGSZ Földgázszállító Zrt. éves szinten 6,1 milliárd köbméter gázt tud Ukrajnába szállítani, a technikai és a jogi feltételek tavaly március óta megvannak - tájékoztatott a társaság pénteken az MTI megkeresésére.

Ma lépett életbe az újabb rezsicsökkentés. Április elsejétõl további 6 és fél százalékkal mérséklõdik a gáz ára. Tavaly év eleje óta ez a harmadik gázárcsökkentés, a 2012-es árakhoz képest így már negyedével kerül kevesebbe a gáz. Õsszel az áram és a távhõ is olcsóbb lesz. A Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint már látszik, hogy tavaly kevesebbet költöttek a családok rezsire, mint 2012-ben.

Megjelent a Magyar Közlöny 37. számában a Magyar Energetikai és Közmû-szabályozási Hivatal (MEKH) rendelete a földgáz rendszerhasználati díjakról. Ez a rendelet egyike azoknak az április 1-jén hatályba lépõ jogszabályoknak, amelyek lehetõvé teszik a lakossági földgáz árának 6,5 százalékos csökkentését – közölte a hivatal az MTI-vel.

A depóniagáz és termálmetán potenciálja szempontjából jól áll Magyarország, mégis alig-alig használjuk ezeket az energiaforrásokat – közölte az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt.

A következõ két évtizedben folyamatosan emelkedik Délkelet-Európa országainak energiaigénye, és ennek kielégítésében egyre nagyobb szerepe lesz a földgáznak - mondta a Horvát Energia Intézet (EIHP) igazgatóhelyettese csütörtökön budapesti elõadásán.

A magyar és a török miniszterelnök isztambuli találkozóján rendezett bilaterális üzleti fórumon az MVM Csoport stratégiai leányvállalata, a Magyar Földgáztároló Zrt. szándéknyilatkozatot írt alá a törökországi földgázpiac meghatározó szereplõjével arról, hogy a török földgázkereskedelmi piac a Magyar Földgáztároló Zrt. infrastruktúráján keresztül tárolói kapacitáshoz juthat - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.

Megfelelõ az egyetemes gázszolgáltatók felkészülése a téli idõszakra a Magyar Energetikai és Közmû-szabályozási Hivatal (MEKH) legutóbbi jelentése szerint - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az MTI megkeresésére hétfõn.

A földben maradhat a gáz2013-09-06 11:17:20

A földgáz kitermelése a világ egyik legnagyobb biznisze, de Magyarországon a rezsicsökkentés és az egyéb szabályok összjátéka következtében mégis elõfordulhat, hogy nem éri meg felhozni a föld alól. A bányajáradék visszavág.

Ez év áprilisától vásárol Ukrajna földgázt Magyarországon keresztül, egyelõre kisebb szállítmányokról van szó, de az export akár az éves magyar fogyasztás mennyiségéig bõvíthetõ lenne. Hacsak Szlovákia be nem elõz a szovjet idõkbõl örökölt nagyobb kapacitású csõvezetékével.

Nemsokára gázhajtású autóval és busszal utazunk, az árukat pedig többségében gázhajtású vonatokon és hajókon szállítjuk majd? Nem lehetetlen, sõt a csillagok szerencsés együttállása esetén a gázüzem 1-2 évtized alatt elterjedhet, fõként Európában és az USA-ban hódíthat gyorsan a most még egzotikusnak tûnõ hajtásmód, áll a Citi elemzésében. A gázforradalom a közlekedésben éreztetheti hatását a leggyorsabban, a gáz felhasználásának elterjedését nagyban segítheti új mezõk feltárása és nyersanyag árának további csökkenése. Az elmúlt hónapok eseményei alapján akár a korábban vártnál jóval gyorsabb lehet a gazdaság átállása kõolajról földgázra.


A fogyasztóknak ezentúl több, eddig csak különdíj ellenében igénybe vehetõ szolgáltatásért sem kell majd fizetniük.

Csütörtök reggeltõl a budapesti Fõgáz látja el földgázzal a térségben az Emfesz Kft. (gas.hu) ügyfeleit, a Tigáz pedig a Fõgáz területén szolgáltat. A hajdú-bihariak így nem járnak igazán jól.

« Előző « 2. oldal »