2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 

A temetõbe menet elgondolkodtatott a busz melletti erdõ, ahol a képen szereplõ és ahhoz hasonló állapotokat láttam. Emlékszem, a DOTE-n akkor kezdték a fákat vizsgálgatni, amikor a tragédia történt. Az Ady Endre úton az erdõ fáit nem kellene kivágni? Legalább azt, ami az út felé dõl? Gondozza valaki a Nagyerdõ e részét? – kérdezte néhány hete Hûse Ilona debreceni olvasónk.

Az én nemzedékem még jól emlékszik Szörényi és Bródy dalára, a „Ne vágj ki minden fát!” címûre. Az örökzöld téma természetesen ma is aktuális, hiszen a fákat ma is irtják. Sokszor felelõtlenül. Györke László jegyzete.

Összesen 126 darab fát vágnak ki a nyugati kiskörút második ütemének építése kapcsán a Nemzetõr utcán, a Miklós utcán, a Török Bálint utcán és az Erzsébet utcán.

A rendõrök a helyi polgárõrök segítségével fogtak el három férfit Hajdúhadházon, akiket szabálysértési õrizetbe vettek.

Magyarországon az elmúlt évtizedekben 63 erdõrezervátumot hoztak létre. Ezekben nem gazdálkodnak többé, így a szakemberek tanulmányozni tudják vadonjaink élõvilágát és természetes ökológiai folyamatait. Nemrégiben Vácrátóton tartották meg az Erdõrezervátum-kutatók X. Találkozóját.

A pocsaji rendõrök lopás szabálysértés elkövetése miatt õrizetbe vették azt a férfit, akit tetten értek, amikor Pocsaj külterületén, a sínek mellõl fát akart eltulajdonítani.

Sütkérezõ fatolvajok2015-01-29 16:20:24

Az õsziesen enyhe idõt és a szociális tûzifát sejtik a háttérben az erdõbirtokosok.

Engedéllyel vágták ki2015-01-25 11:52:21

Egyik olvasónk arra panaszkodott, hogy az Óvárosban, a Meszena utcán, közterületen kivágtak egy legalább félméteres átmérõjû törzzsel rendelkezõ, egészséges juharfát.

Az eljárás széles körû alkalmazása kivitelezhetetlen és költséges, ám a módszerrel talán meg lehetne menteni a történelmi vagy érzelmi értékû fákat.

A légszennyezés kiszûrése révén a fák évrõl évre dollármilliárdokat takarítanak meg az egészségügy számára világszerte, nem is szólva a kedvezõ pszichés hatásokról.

A dió jótékony hatásairól sokan tudnak, a diófalevélrõl vélhetõen kevesebben. Nem túlzunk, ha azt állítjuk: utóbbi sok esetben hasznosabb a termésnél.

Az év európai fája versenyben 37 ezer szavazattal második lett a gödöllõi vén vackor, a gyõztes 70 ezer szavazattal a bolgár öreg szil lett, harmadik a lengyelországi Wybicki tölgye.

A nyírfa nedve évszázadok óta értékes itala az emberiségnek. Már a XIII. században megemlítik, hogy egyes ázsiai népek a nyírvízzel oltják szomjukat.

Elfogták a tolvajokat2013-10-22 19:31:49

A rendõrök elfogták azokat a debreceni férfiakat, akiket az erdész falopás közben ért tetten.

Még szeptembert írunk, de az erdõkben már megjelentek a tolvajok.

A remélt összeg nyolcszorosát gyûjtötték össze a Kickstarter közösségi oldalon azok a kutatók, akik világító fákkal szeretnék kiváltani a jövõben a közvilágítást.

Kertbarát közösségvezetõk tanácskozása Földesen
Földes - Az elhúzódott tavaszkezdés sürgetõ kertészeti teendõirõl, a kertbarát körök mûködésének fontosabb módszertani elemeirõl- a „Kertészkedj – mûvelõdj – barátkozz és védd a természetet” jelmondatuk jegyében- cseréltek véleményt a kertbarát közösségek vezetõi azon a találkozón, melyet április 20-án rendezett meg Földesen a Kertészek és Kertbarátok Hajdú- Bihar megyei Szövetsége.

Két sérültje lett annak a közlekedési balesetnek, amely vasárnap reggel történt Hortobágyon, ahol fának csapódott egy kisbusz...

Kezdõdik a fatolvajszezon2009-10-21 15:58:42

Illusztráció

A rendõrök quadokkal, crossmotorokkal járják az erdõt – a tolvajok roncs-Ladával, megerõsített biciklivel.

Fatolvajok Hajdú-Biharban2009-03-30 11:21:13

3 fatolvajt kaptak el a rendõrök Hencida közelében.

« 1. oldal »