2024. április 26. Péntek, Ervin.
 

A Mobilitási Bizottság létrehozásáról döntött a kormány – olvasható a Magyar Közlöny keddi számában megjelent határozatban.

A miniszteri biztos azért dolgozik, hogy minél szélesebb körben induljanak duális képzések.

A felsõoktatási államtitkárság szerint az Állami Számvevõszék (ÁSZ) felsõoktatási intézmények gazdálkodásával kapcsolatos idei vizsgálatai igazolják, hogy elengedhetetlen volt a kancellári rendszer bevezetése.

A felsõoktatásban résztvevõ diákok február 17-étõl otthon is ingyenesen használhatják a Microsoft Office szoftvert – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kedden az MTI-vel.

A tanárképzés aktuális kérdései voltak napirenden azon a konferencián, amelyet hét felsõoktatási intézmény részvételével rendezett az egyetem.

Már csak öt napjuk van a felvételizõknek arra, hogy döntsenek: a Debreceni Egyetemen szeretnék folytatni tanulmányaikat. A jelentkezési határidõ február 15-e.

Vasárnapig lehet jelentkezni a www.felvi.hu oldalon keresztül a szeptemberben induló alap-, mester- és osztatlan mesterképzésekre valamint felsõoktatási szakképzésekre. A diákok összesen öt helyet jelölhetnek meg.

Hamarosan lejár a jelentkezési határidõ a felsõoktatási intézményekbe. Február 15-éig lehet beadni az íveket a szeptemberben induló alap-, mester- és osztatlan mesterképzésekre, valamint a felsõoktatási szakképzésekre.

A pécsi, a debreceni, a szegedi és a budapesti Semmelweis Egyetem rektora elkötelezett minden olyan megoldás mellett, amellyel az orvosképzés a jelenleginél is jobb szintet érhet el, stratégiai terveiktõl azonban jelentõsen eltér az orvosképzõ karok „kimetszésének” gondolata, illetve egy „összeerõszakolt intézményi konstrukció” létrehozása.

Több ügyfélbarát módosítás is hatályba lépett a diákhitelekkel kapcsolatban februártól; a Diákhitel Központ MTI-hez eljuttatott hétfõi közleménye szerint változás egyebek között, hogy már 40 éves korig lehet kérni és folyósítani a diákhiteleket, akár 11 tanulmányi félévre.

Februárban 337 hallgató kezdheti meg tanulmányait a Debrecen Egyetemen induló keresztféléves képzésekben.

Nyilvánosságra hozták az idei felsõoktatási keresztféléves ponthatárokat csütörtök délután a www.felvi.hu oldalon.

Ma hozzák nyilvánosságra a felsõoktatási keresztféléves ponthatárokat a www.felvi.hu oldalon.

Várhatóan csütörtökön határozzák meg az idei keresztféléves felvételi pontszámait, amelyeket a www.felvi.hu oldalon hoznak nyilvánosságra.

Felvételi egyszeregy2015-01-08 18:28:20

A felsõoktatási felvételi eljárás szabályait, tudnivalóit, a pontszámítási módszereket, az érvényes jelentkezéshez szükséges tudnivalókat, valamint az intézmények által meghirdetett képzéseket a www.felvi.hu oldalon elérhetõ Felsõoktatási felvételi tájékoztatóban találják a felvételizõ.

Nem változott a felsõoktatási felvételi díja 2015-ben sem: a jelentkezõknek továbbra is 9000 forintot kell fizetniük, ezért az összegért három szakot jelölhetnek meg.

A héten ismét tárgyalja a Felsõoktatási Kerekasztal a felsõoktatás átalakításáról szóló koncepciót, amely december közepén kerülhet a kormány elé - közölte Palkovics László felsõoktatásért felelõs államtitkár az MTI-vel szerdán, egyúttal cáfolva a napokban megjelent sajtóhíreszteléseket.

Közel hatezren jelentkeztek a jövõ februárban induló keresztféléves képzésekre: közülük legtöbben állami ösztöndíjas mesterképzéseket jelöltek meg elsõ helyen - közölte az Oktatási Hivatal és az Educatio kft. szerdán az MTI-vel.

Minden felvételizõnek kötelezõ lesz 2020-tól az emelt szintû érettségi és a középfokú nyelvvizsga, és teljesen elektronikussá válik a felsõoktatási felvételi eljárás - többi között ezt tartalmazza a vonatkozó kormányrendelet módosítása, amelyet a szaktárca honlapján tettek közzé.

Elkészült a Fokozatváltás a felsõoktatásban címû új felsõoktatási koncepció. A dokumentum, amelyet keddi ülésén vitatott meg a Felsõoktatási Kerekasztal, a következõ 15 év legfontosabb céljait és feladatait jelöli ki.

Elindult a felsõoktatási keresztféléves felvételi eljárás: a jelentkezõknek egy hónap áll rendelkezésükre, hogy eldöntsék, mely egyetem, fõiskola melyik szakán szeretnének továbbtanulni. Az eljárásban maximum öt hely jelölhetõ meg.

November 7-ig lehet pályázni a Bursa Hungarica felsõoktatási ösztöndíjra a 2014/15-ös tanév tavaszi és a 2015/16-os õszi félévére. Az önkormányzati ösztöndíjrendszer célja a hátrányos helyzetû, szociálisan rászoruló fiatalok felsõfokú tanulmányainak támogatása az esélyteremtés érdekében.

Kihirdették a pótfelvételi ponthatárait: a Debreceni Egyetemen 710 jelentkezõbõl 551-en kezdhetik meg tanulmányaikat szeptembertõl.

Augusztus 28-án, csütörtökön hirdetik ki a felsõoktatási pótfelvételi eljárás ponthatárait a www.felvi.hu oldalon. Ekkor dõl el, hogy a több mint 9500 pótfelvételizõ közül kik kezdhetik meg tanulmányaikat szeptemberben.

A felsõoktatási államtitkárságnak az a célja, hogy a két éve folyó stratégiaalkotási folyamat eredményeként év végén a kormány tárgyalja meg és fogadja el a magyar felsõoktatási stratégiát - közölte Palkovics László, az Emberi Erõforrások Minisztériumának felsõoktatásért felelõs államtitkára csütörtökön Debrecenben.

« Előző « 2. oldal »  Következő »