2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 

Felsõoktatási pótfelvételire azok jelentkezhetnek, akiket egyetlen általuk megjelölt képzésre sem vettek fel, vagy idén egyáltalán nem is felvételiztek.

Kísérletek, lézershow és csillagparty is várja az érdeklõdõket a Kutatók éjszakáján, amelyet szeptember 26-án rendeznek országszerte az oktatási intézményekben és kutatóintézetekben.

A Diplomamentõ program képzõknek szóló ajánlati köre lezárult, az elsõ nyelvi képzések várhatóan augusztus végén indulhatnak el a keret-megállapodások megkötését követõen – közölte az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit (OFA) Kft. ügyvezetõje az MTI érdeklõdésére hétfõn.

A Magyar Felsõoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) megfontolt, a minõséget garantáló felsõoktatási törvény elfogadását szorgalmazza, a minõsítõ szervezet szerint a legutóbbi módosítás olyan paragrafusokat emelt a jogszabályba, melyek az egyetemi tanárok presztízsét megkérdõjelezik.

Az Állami Számvevõszék 2009-12 közötti idõszakot és elsõ lépcsõben nyolc felsõoktatási intézményt érintõ vizsgálata szabálytalanságokat tárt fel a gazdálkodási jogkörök gyakorlásában az intézmények többségénél.

Augusztus 12-ig még lehet jelentkezni pótfelvételire, de az OKJ-s, vagy a két éves Felsõoktatási Szakképzések sokaknak jó alternatívát jelenthetnek.

Ma írják ki a kancellári pályázatokat, a beadási határidõ augusztus 12., és optimális esetben bizonyos intézményekben szeptember 1-tõl már tudnak kancellárt kinevezni – mondta Palkovics László felsõoktatásért felelõs államtitkár.

A felsõoktatásba jelentkezõ több mint 106 ezer diák közül mintegy 74 ezren nyertek felvételt – közölte Palkovics László, az Emberi Erõforrások Minisztériumának felsõoktatásért felelõs államtitkára pénteken budapesti sajtótájékoztatón.

Nyilvánosságra hozták az idei felsõoktatási felvételi ponthatárokat csütörtök este. Tizenhat népszerû szakon elõre lehetett tudni a számokat, mert ezeket központilag elõre meghatározták.

Várhatóan csütörtök este 20 órától hozzák nyilvánosságra a szeptemberben induló felsõoktatási képzések ponthatárait, amelyek a hivatalos kihirdetést követõen leghamarabb a www.felvi.hu oldalon lesznek elérhetõek.

A Jobbik az Alkotmánybírósághoz fordulna az egyetemi kancellári rendszer megszüntetése érdekében, beadványához más frakciók támogatását kéri.

Jövõ csütörtökön hozzák nyilvánosságra az idei felsõoktatási felvételi ponthatárokat. A fõvárosban ismét megrendezik a Pont Ott Partit, amelynek ezúttal a Semmelweis Egyetem lesz a házigazdája.

Legkésõbb csütörtökig van lehetõségük a szeptemberben induló felsõoktatási képzésekre jelentkezõknek, hogy benyújtsák a még hiányzó dokumentumaikat, illetve egyetlen alkalommal módosítsák a korábban megjelölt szakok sorrendjét – közölte az Oktatási Hivatal és az Educatio kft. az MTI-vel. Felhívták a figyelmet arra is: mindez azok számára is elvégezhetõ az E-felvételi rendszerében, akik hagyományos jelentkezési lapon nyújtották be jelentkezésüket.

Az Iskolaszövetkezetek Országos Szövetsége (ISZOSZ) és a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉSZ) arra kéri a kormányt, hogy bontsa le a szerintük indokolatlan és igazságtalan megkülönböztetést az aktív és passzív hallgatók között az iskolaszövetkezeti munkavégzésben való részvételi lehetõségek tekintetében.

Benyújtotta az Országgyûlésnek az oktatási törvények módosítását az emberi erõforrások minisztere: a javaslat a felsõoktatás területén tartalmazza a duális képzés megszervezését, a kancellári rendszer bevezetését, a Testnevelési Egyetem önállóvá válását.

A felsõoktatási képzés sajátosságaira igyekszik felkészíteni a középiskolásokat a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Felnõttképzési Kara, illetve a Szent József Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium második közös tehetséggondozó projektje, melyet hétfõn mutattak be az iskolában.

Elérhetõk az ügyintézési funkciók a felsõoktatási e-felvételiben, amelyet minden jelentkezõ használhat adatbetekintésre, dokumentumpótlásra, adat- és sorrendmódosításra – azok is, akik hagyományos jelentkezési lapon nyújtották be jelentkezésüket – közölte az Oktatási Hivatal és az Educatio Kft. kedden az MTI-vel. A módosítások határideje idén július 10-e.

Gazdaságtudományi tanulmányok, mûszaki, pedagógus, vagy orvosi pálya. Ezek a legnépszerûbb szakok, amiket a felvételizõk megjelöltek.

Csütörtöktõl lehet regisztrálni a kormány által indított Diplomamentõ programra, és várhatóan április végén el is indulnak az angol, a német és a francia nyelvtanfolyamok.

Még öt napig, azaz szombat éjfélig lehet jelentkezni a szeptemberben induló felsõoktatási képzésekre. A felvételizõknek addig kell véglegesíteniük a jelentkezésüket az e-felvételi rendszerében, a hitelesítésre azonban február 23-ig lesz módjuk - közölte az Oktatási Hivatal és az Educatio kft. hétfõn az MTI-vel.

Tízezer egykori hallgatón segíthet a kormányzat diplomamentõ program, amelynek a külsõ megítélése azonban - a Kossuth Rádiónak nyilatkozó nyelvoktatási szakember szerint - nem egyértelmûen pozitív.

Múlt héten jelentették be, hogy a kormány Diplomamentõ programot indít, amely mintegy 10 ezer olyan fiatalnak segíthet, akiknek csak a nyelvvizsga hiányzik diplomához.

Várhatóan csütörtökön hirdetik ki a februárban induló felsõoktatási képzések felvételi ponthatárait, amelyek elsõként a www.felvi.hu oldalon lesznek elérhetõk – közölte az Oktatási Hivatal és az Educatio kft. kedden az MTI-vel.

A felsõoktatási felvételi jelentkezési határidõ lejárta elõtt egy hónappal néhány jó tanács hangzott el a fõiskolára, egyetemre készülõk számára a Napközben hétfõi adásában.

A felvételizõk legfeljebb öt helyet jelölhetnek meg, az elsõ hármat 9 ezer forintért, további két helyet egyenként 2 ezer forint kiegészítõ díjért.

« Előző « 3. oldal »  Következő »