2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 

Sikerült rendezni a bérekkel kapcsolatos korábban felmerült panaszokat, ugyanakkor továbbra is folyamatosan lehet jelezni az esetleges problémákat, mondta Dancsó József, a Magyar Államkincstár elnöke.

A jövõ év január 1-jétõl újabb 5 százalékkal nõ a honvédségnél dolgozók bére, és emelkednek a béren kívüli juttatások is - jelentette be a honvédelmi miniszter.

A szlovák bérektõl ideális esetben is 10 évre, a német életszínvonaltól 40 évre vagyunk hiper-optimista forgatókönyvek szerint. Hogy a lemaradásunkat egyszer behozzuk, nem lehet elégszer hangsúlyozni az oktatás fontosságát. Ebben a gyorsulva fejlõdõ világban olyan oktatási rendszert és közeget kellene kialakítani, amely a jövõ munkaerejének tudását nem szûkíti le egy területre, hanem megtanít gondolkodni, alkalmazkodni, cselekedni, változtatni, tájékozódni és tanulni.

2015-ben átlagban 2,6 százalékkal nõttek a bérek, 0,3 százalékos várt infláció mellett. Az ipari vállalatok átlag feletti béremelést adtak. A fizetések egyre nagyobb részét teszik ki a béren kívüli juttatások, a legnépszerûbb a cafeteria. Jövõre 3 százalékos átlagos fizetésemelkedés várható, az infláció viszont 2,3 százalék körül lesz.

Nem szokás a fizetésrõl beszélni, legalábbis nem hivatalosan, sok munkahelyen pedig egyenesen tiltja a vezetõség. Sõt, álláshirdetésekben is csak elvétve szerepel összeg. Mégis egyre több csapatban nyílt titok, ki mennyit vihet haza. Kinek érdeke a titkolózás: a munkaadónak vagy a munkavállalónak?

2014-ben havi 253 ezer forint volt egy tipikus, két felnõttbõl és két gyermekbõl álló háztartás és nem egészen 80 ezer forint egy egytagú nyugdíjas háztartás létminimumértéke – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Létminimum 2014 kiadványából, amelyet kedden ismertettek Budapesten.

Bruttó 241 600 forintot keres egy átlagos magyar a KSH adatai szerint. 2011 óta alig kilenc százalékkal nõttek az átlagkeresetek

A fizetési késedelem növekedése felerõsödõ üzleti kockázatot is jelent.

A Debreceni Egyetem egy évtizede igyekszik követni a végzett hallgatók pályáját.

Átlagosan 30 százalékkal emelkedik a honvédelmi és rendvédelmi dolgozók bére július 1-tõl, miután az Országgyûlés elfogadta a rendvédelmi dolgozók életpályamodelljérõl és a katonai életpálya bevezetésérõl szóló törvényeket – mondta el a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára kedden sajtótájékoztatón, Székesfehérváron.

Februárban 3,4 százalékkal nõttek az átlagkeresetek az egy évvel korábbiakhoz képest a legalább öt embert foglalkoztató vállalkozásoknál és költségvetési intézményeknél, valamint a nonprofit szférában – jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Állítják, a tavalyi bérmódosítás nagyon rosszat tett a polgármesterek presztízsének is.

A kistelepülési polgármestereknek fizetésének emelésére tett javaslatot a fideszes Boldog István hétfõn az Országgyûlésnek.

Januárban 4,1 százalékkal nõttek az átlagkeresetek az egy évvel korábbiakhoz képest a legalább öt embert foglalkoztató vállalkozásoknál és költségvetési intézményeknél, valamint a nonprofit szférában - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

Az Európai Unió (EU) tagországai közül Luxemburgban volt a legnagyobb, havi 1923 eurós az országos minimálbér 2015 januárjában - tette közé friss adatait csütörtökön az EU statisztikai hivatala, az Eurostat.

A munkáltatónál kell jelezni, ha valaki a Buda-Cash-ügyben érintett pénzintézeteknél vezetett számlára kapja fizetését, a Magyar Államkincstár ügyfeleinek pedig a megyei igazgatóságnál kell kérelmezniük, hogy illetményüket más pénzintézethez utaltassák. A február havi béreket, illetményeket - a rendkívüli helyzetre való tekintettel - a Kincstár postai úton küldi meg az érintetteknek - tájékoztatta a Magyar Államkincstár és az MNB az MTI-t.

Magyarországon az európai átlagnál nagyobb reálbér-növekedés várható idén a Hay Group nemzetközi menedzsment tanácsadó cég legfrissebb felmérése szerint, amelynek eredményeit csütörtökön juttatta el az MTI-hez.

A minimálbér emelése leginkább az adóterheket növeli – mondják a munkáltatók és a munkavállalók.

A fejlett gazdaságokban még mindig átlagosan háromszor olyan magasak a bérek, mint a feltörekvõ és fejlõdõ országokban, annak ellenére, hogy az elmúlt évtizedben a fejlõdõ országok átlagbérei közeledtek a fejlettekéhez - állapította meg a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) bérekrõl szóló legújabb globális jelentése.

A plasztiklap helyett elég a mobilt odaérinteni a pénztárnál a terminálhoz. Elindult itthon a MobilTárca.

A Magyar Posta által üzemeltetett csomagautomatáknál bankkártyás fiztésre is lehetõség van – közölte a Magyar Posta Zrt. pénteken az MTI-vel.

Huszonötszörös eltérés van a legmagasabb és a legalacsonyabb bérbesorolású munkakörökben fizetett összegek között Magyarországon – derült ki a Trenkwalder és szakmai partnereinek szervezésében lezajlott felmérésbõl.

A magánszemélyek tavaly 4 százalékkal magasabb jövedelmet szereztek az szja-bevallások alapján, mint a megelõzõ évben, adókötelezettségük ugyanakkor csaknem 3 százalékkal csökkent a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai szerint.

A Pedagógusok Szakszervezete szerint az oktatást-nevelést segítõ dolgozók bérét is rendezni kell, õk ugyanis 2008 óta gyakorlatilag nem részesültek béremelésben.

Az adószabadság napja azt a szimbolikus dátumot jelöli, amikortól a fizetésünk egésze a miénk.

« 1. oldal »  Következő »