2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 

A gének betöltik a fegyvert, a környezet pedig meghúzza a ravaszt.

Elemezték a 115 éves korában elhunyt nõ vérsejtjeit, és meglepõ dolgokat találtak: mindössze két õssejtet, és csak ártalmatlan mutációkat.

Olyan géneknek is szerepe van a stressz depressziót kiváltó hatásában, amelyekrõl eddig ezt nem is sejtették – igazolták a Magyar Tudományos Akadémia és a Semmelweis Egyetem kutatói.

A nemet meghatározó Y-kromoszóma 180 millió éves és stabilabb, mint korábbi kutatások alapján vélték: az általa hordozott gének egy része évmilliókat élt már túl, tehát nem valószínû, hogy el fog tûnni - derült ki svájci és amerikai genetikusok tanulmányaiból.

Magyarország elsõ európai országként ratifikálhatja a közeljövõben az úgynevezett Nagoya-egyezményt, amely az ilyen genetikai erõforrások védelmérõl, valamint a hasznosításukból származó bevételek méltányos megosztásáról szól.

Komoly nehézségekkel kell szembenéznie az Anne Wojcicki által alapított 23andMe nevû génteszteket készítõ cégnek.

A biológia mélyszerkezetébe nyúltak bele amerikai tudósok azzal, hogy átírták egy baktérium genetikai kódszótárát. A „meghekkelt” kódú baktérium ellenáll a vírusoknak, környezetbarát, és különleges fehérjéket termelhet.

« 1. oldal »