2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Influenza ellen hatásos2015-03-06 07:52:21

A bodza vírusellenes, antibakteriális, gyulladáscsökkentõ és fájdalomcsillapító is.

Az õszi nyirkos, hideg idõjárás kedvez a megfázásnak. Tegyünk ellene!

Ismét itt a náthaszezon: a bosszantó betegség ellen igen hatásosak a gyógynövények is, ezért mielõtt bevetnénk a gyógyszereket, bízzunk a természetben!

Gyuri bácsi, a bükki füvesember több, mint 20 éve használja az alábbi gyógynövénykúrát. Mint mondja ennek is köszönheti, hogy 85 évesen egészséges.

Júliusban a gyógynövénygyûjtés fõszezonjában most is megélénkült az idegenforgalom Erdélyben, a 700 méter magasan húzódó felcsíki falvak határában.

Mára méltatlanul mellõzötté vált, pedig a régmúltban elõszeretettel használták az izsópot. A Biblia szerint például a megtisztulás növénye egyúttal.

A gyógynövények gyûjtése régi, nagy hagyományokkal rendelkezik Magyarországon. A hazai ökológiai adottságok között kiváló minõségû drogok gyûjthetõk.

A gyógynövényeket frissen a legjobb felhasználni, de bevált praktikákkal megõrizhetjük frissességüket hosszabb idõre is! Íme tíz tartósítási módszer.

Elõfordul, hogy jóhiszemûen olyan növénnyel egészítjük ki étrendünket, ami inkább árt, mint használ, sõt akár mérgezést is kiválthat.

A jó minõségû termelõi mézhez hozzáadott fûszer- és gyógynövényekkel házilag is kiváló hatású gyógymézeket készíthetünk, méghozzá nagyon egyszerûen.

A gyógynövények jók megfázások vagy hólyagproblémák ellen, reumára vagy szívpanaszokra is léteznek gyógyító növények. De a csontokra és a fogakra is?

Nem csupán ismerni kell begyûjtésükkor a gyógynövényeket: szárításuk, kezelésük, tárolásuk is nagy odafigyelést, alaposságot és szakszerûséget igényel.

A fürdés az õsidõkben gyógytényezõ volt. A törvények kötelezõvé is tették a fürdést. Már akkor tudták: jobb a betegséget megelõzni, mint kezelni azt. Számtalan gyógynövény a bõrön keresztül is hatékonyan fejti ki áldásos hatását.

Jellemzõen keserû az íze, de édes a hatása az embernek, kutyának és lovaknak egyaránt adható, vadon bõséggel termõ gyógynövénynek, a macskagyökérnek.

A gyógynövényekkel kapcsolatos ismereteink alkalmazásai a legkülönbözõbb betegségek gyógyítására és megelõzésére kínálhatnak alternatív megoldásokat.

Az alábbi gyógy- és fûszernövények nem csupán egészségesek, de segítenek abban is, hogy elérjük ideális súlyunkat. Nézzük meg, melyik növény mire jó?

A farsangi bálokat azok élvezhetik önfeledten, akiket nem kapott el valamilyen megfázás, nátha, köhögés vagy akár a februárt veszélyeztetõ influenza.

Százmillió forintot költenek a Herbária Zrt. székkutasi üzemére, újjáépítik egyebek mellett az 1950-es években készült gyógynövény-alapanyagraktárt is.

Az emberek többsége azért szed valamilyen növényi alapú készítményt, hogy ne vigyen be káros anyagot a szervezetébe. Ám egy kutatás szerint sok esetben több kárt okoznak mint sejtik.

A gyógynövények nem csak gyógyító hatásúak, hanem egyre népszerûbbek is. Készíthetünk belõlük teákat, forrázatokat, de akár gyógynövényszörpöket is.

« 1. oldal »