2024. április 19. Péntek, Emma.
 

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom megalakulása ötödik évfordulója alkalmából, most öt újabb bölcsõre írt ki pályázatot.

Gyed extra, családi pótlék, adókedvezmény egy-, illetve kétgyermekeseknek, fiatal házasoknak nyújtandó adókedvezmény - a kormány a többi közt ezekkel az eszközökkel próbálja ösztönözni a gyermekvállalást. A nagycsaládosok szerint 25 éve nem volt ilyen családpolitika, mint a mostani.

A magyar fiatalok kivándorlása nyugatra, az asszimiláció és az alacsony termékenység az a három népesedéspolitikai téma, amellyel mindenképpen foglalkozni kell. A gyermekvállalási korban lévõk hét-nyolc százaléka külföldön tartózkodik – mondta Kapitány Balázs, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének tudományos titkára egy pénteki budapesti konferencián.

A magyar fiatalok kivándorlása nyugatra, az asszimiláció és az alacsony termékenység az a három népesedéspolitikai téma, amellyel mindenképpen foglalkozni kell. A gyermekvállalási korban lévõk hét-nyolc százaléka külföldön tartózkodik - mondta Kapitány Balázs, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének tudományos titkára egy budapesti konferencián.

A gyermekvállalás ösztönzését, az élve születések számának növelését célzó törvényjavaslatot nyújtott be Balog Zoltán, az emberi erõforrások minisztere pénteken az Országgyûlésnek.

Január elsejétõl bevezetik a gyed extrát - döntött a kormány csütörtökön. Jövõre a szülõk akkor is megkapják a gyest és a gyedet, ha visszamennek dolgozni a gyermek egyéves kora után. Változás lesz az is, hogy újabb gyermek születése esetén nem vesznek el a korábbi juttatások. Bevezetik a diplomás gyest és a szociális adókedvezményt is kiterjesztik.

Új módon, szemléletváltással is ösztönözné a gyermekvállalást a Népesedési Kerekasztal, amely baba- és mamabarát szülészeteket javasol – hangzott el a Kossuth Rádió 180 perc címû mûsorában.

Az egy vagy két gyermeket nevelõk közül éppen a legalacsonyabb jövedelmûek nem nyernének semmit, ha 9 százalékra csökkenne az szja, a háromgyerekesek havi bruttó 620 ezres fizetés alatt nem látnak semmit abból a hatalmas összegbõl, amennyivel az intézkedés csökkenti a költségvetés bevételeit. A magas jövedelmûek nagyon jól járnak, a nyugdíjkassza kevésbé.

Drága kisbabák2008-11-20 16:41:51

Kevés gyerek születik mostanában, halljuk egyre gyakrabban a szomorú ténymegállapítást. Sokan úgy gondolják, hogy a mai nõk azért halogatják az anyává válást, mert elõtérbe helyezik a karrierjüket, illetve féltik az alakjukat és a szabadságukat. Pedig van ezeknél egy nyomósabb ok, ami miatt egyre kevesebb kisbaba lát napvilágot: az anyagiak. Kismamákat kérdeztünk arról, mennyibe is kerül a babavárás.

« 1. oldal »