2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 

A megtartó hûség mottóval rendezik meg idén a házasság hetét Magyarországon; az Egyesült Királyságból 18 évvel ezelõtt elindult, a család értékeire figyelmet felhívó mozgalomhoz már 21 ország csatlakozott.

2015. január 1-jétõl csökkenthetõ az adóalap az elsõ házasok kedvezményével. A kedvezményt igénybe veheti minden olyan házaspár, akik 2014. december 31. után kötöttek házasságot és legalább az egyik fél elsõ házasságát köti. A kedvezmény összege jogosultsági hónaponként 31 250 forint.

Az év elsõ négy hónapjában 2,9 százalékkal több gyerek született, mint egy évvel ezelõtt, és 3,7 százalékkal kevesebben haltak meg, mint tavaly az év azonos idõszakában. 2014 áprilisáig számottevõen többen kötöttek házasságot, mint egy évvel azelõtt, és a házasságkötések száma mind a négy hónapban felülmúlta az egy évvel korábbit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A fiatalok meghallották a kormány üzenetét - jelentette ki Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelõs államtitkár.

Kissé nõtt a házasságkötések száma Magyarországon, és tavaly 8,4 százalékkal kevesebben váltak el, mint az elõzõ évben - írta a Központi Statisztikai Hivatal Magyarország, 2013 címû kiadványában.

Március 15-étõl hatályba lép az új Polgári törvénykönyv. A Ptk.-ba bekerült új családjogi könyv a vagyonjogi szerzõdésre helyezi a hangsúlyt, és kimondja, hogy a felek alapvetõen bármit rögzíthetnek egy ilyen megállapodásban.

A jó házasság titka megfejthetetlen, de a Házasság hete sorozat nem is recepteket, csak példákat kínál. A házasság egyáltalán nem rossz formája az együttélésnek, a boldog házasságban élõk szerint jobb az összes többinél. De igaz az is, hogy a párkapcsolat minõsége a két fél szándékától, akaratától függ. A Kossuth Rádióban Karikó Éva szerkesztõ és Süveges Gergõ mûsorvezetõ beszélt tapasztalatairól.

A családok bõvüléséhez és a házasságkötések számának növekedéséhez is hozzájárultak a kormány elmúlt csaknem négy évben meghozott intézkedései - mondta a szociális és családügyért felelõs államtitkár a Házasság Világnapján. Soltész Miklós hozzátette: 2012-ben 5 százalékkal több házasságot kötöttek Magyarországon, mint az azt megelõzõ évben, és a növekedés tavaly is tovább folytatódott. Holnap kezdõdik a Házasság hete, amelynek zárásaként jövõ vasárnap egész napos mûsorfolyammal készül a közmédia.

Idén márciusban kötötték az elsõ olyan érdekházasságot, amelyrõl a Bács-Kiskun Megyei Rendõr-fõkapitányság is tud. Azóta összesen csaknem száz esetre derült fény. Az ügyben nyomozás is kezdõdött, ami igencsak meglepõ eredménnyel zárult.

Megházasodott vasárnap az izlandi miniszterelnök-asszony. Jóhanna Sigurdardóttir a melegházasságokat engedélyezõ törvény életbe lépését követõen vette el élettársát, ...

Úgy tûnik, nem divat manapság házasságot kötni, inkább élettársi viszonyban vagy szingliként éldegélni. De vajon a mai fiatalok valóban önként választják ezeket az életformákat, vagy valami komoly okuk van rá?Tényleg elavultnak tartják a házasságot, vagy csak túlságosan is meggondoltak? Ennek jártunk kicsit utána.

« 1. oldal »