2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 

Több ezren maradtak áram nélkül az országban, miután több helyen a hó és a jég súlya alatt kettétört fák, letört faágak leszakították a vezetékeket. A Dél-Dunántúlon még 1998 fogyasztónál nincs áram - közölte az E.On. A legtöbb probléma Baranya megyében volt nap közben. Tolna megyében sem volt áram, ott mostanra helyreállt a szolgáltatás. Egy ideig tükörjég borította az M7-es autópálya egy 200 méteres szakaszát a Balaton déli partja mentén, Zamárdi után. Több kisebb baleset is történt az utakon. A dél-dunántúli vasútvonalakon több ponton is kidõlt fák, leszakadt ágak akadályozták a közlekedést. Az akadályokat folyamatosan távolították el a MÁV szakemberei, de még nem mindenhol járnak pontosan a vonatok. A meteorológiai szolgálat a köd miatt adott ki figyelmeztetést.

Sok csapadékkal és erõs, olykor viharos széllel kezdõdik a meteorológiai tavasz elsõ hete. Esõ lesz a jellemzõ, de többfelé hózápor, havazás is lehet. A hét elején még 10 Celsius-fok körüli meleg lesz, a hétvégén viszont néhol csak plusz 2 fokig melegszik a levegõ - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az MTI-vel.

A hófúvás miatt néhány dunántúli járásban még elsõ-, valamint másodfokú riasztás van érvényben, keddre már nem sem a szél, sem a havazás, sem a hófúvás miatt nem adott ki figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A hét elején még többször megerõsödhet, viharossá fokozódhat a szél, lehet havazás, hófúvás. A hét második felében viszont már nem várható csapadék és akár plusz 7 Celsius-fokig is melegedhet a levegõ - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az MTI-vel.

Ónos esõ, hófúvás és intenzív havazás is nehezítheti a közlekedést számos megyében - hívta fel a figyelmet a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az MTI-hez péntek reggel eljuttatott közleményében.

A jövõ héten folytatódik a télies idõ: többször várható havazás, megerõsödik a szél, így hófúvás is lehet. Hidegre is készülni kell, több helyen nappal is maradnak a mínuszok - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az MTI-vel.

Több településen 20 centiméter körüli, vagy még annál is vastagabb a hóréteg az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek reggeli adatai szerint.

A hófúvás miatt Veszprém megye több járására kiadott másodfokú riasztásokat elsõfokúra mérsékelték, a többi megyében pedig az elsõfokú riasztásokat is visszavonták hétfõ délelõtt.

Több dunántúli megyében a mellékutakon még téliesebbek az útviszonyok, de az autópályák és a fõutak többsége jól járható - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. hétfõ reggel az MTI-vel.

A héten folytatódik a télies idõjárás. Esõre, hózáporra, havazásra és lehûlésre is készülni kell. Több helyen az éjszakai órákban mínusz 10 Celsius-fok körül alakul a hõmérséklet - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az MTI-vel.

Veszprém és Gyõr-Moson Sopron megyében több járásra már kiadták a narancssárga vagyis másodfokú riasztást a hófúvás veszélye miatt. Az érintett területeken már a következõ órákban készülni kell arra, hogy a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet.

A téli idõjárási körülmények és a megváltozott útviszonyok miatt óvatosságot és fokozott figyelmet kér a rendõrség a közlekedõktõl.

Több helyen viharos széllel, csapadékkal hidegfront éri el az országot. Több megyére elsõfokú figyelmeztetést adtak ki szombatra a havazás, illetve hófúvás veszélye miatt. A Fõvárosi Közterület-fenntartó (FKF) szombattól a legmagasabb készültségi fokozatban dolgozik.

Ha jeges, havas, ha csúszik2015-01-08 18:39:25

Kisebb sebesség és jó fékezési technika. Életet menthet, aki ezt betartja.

A héten ismét lehûlésre kell számítani, a leghidegebb órákban akár mínusz 17 Celsius-fokig is csökkenhet a hõmérséklet, néhol még nappal sem lesz mínusz 8 foknál melegebb – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az MTI-vel.

Már sehol sincs érvényben másodfokú riasztás, de több keleti megyében még szombaton is várható gyenge ónos esõ. Négy megyére a havazás miatt adtak ki elsõfokú figyelmeztetést.

Több megyére és a fõvárosra az ónos esõ, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére a havazás veszélye miatt adott ki elsõfokú figyelmeztetést péntekre az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Megyénk vasárnap kimaradt a havazásból és a hófúvásból, ám a hétvégére térségünkbe is megérkezhet a hó – mondja Pártai Lucia meteorológus.

Mindenhol visszavonta, illetve elsõfokúra mérsékelte a korábban hófúvás miatt kiadott másodfokú riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfõn nem sokkal dél elõtt. Továbbra is elsõfokú riasztások vannak érvényben tizenkét megye több járásában.

Fennakadásokat okoz a romániai közlekedésben a szélviharral párosuló erõs havazás. A romániai Országos Meteorológiai Hatóság harmadfokú (vörös) figyelmeztetést bocsátott ki hétfõn 13 óráig a Kárpát-kanyartól délkeletre fekvõ Vrancea, Buzau és Braila megyékre.

Szinte mindenhol havazik a déli határ menti területeken, a Dunántúlon jellemzõen sónedves, Baranya megye nagy részén és Nagyatád környékén viszont havas a fõutak burkolata - tájékoztatta Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetõje vasárnap az MTI-t.

Több nyugati megye számos járására másodfokú, vagyis narancssárga figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat vasárnap kora délután. Az érintett területeken már a következõ órákban készülni kell arra, hogy a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet.

Téliesebb útviszonyokra kell számítaniuk a közlekedõknek Vas, Zala, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyes részein, ahol a hajnali órák óta több centiméternyi hó hullott le - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szombaton az MTI-vel.

Vasárnapra több megyére narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adott ki a havazás, valamint a hófúvás veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményükben kiemelték: az év utolsó vasárnapján kemény téli idõ várható, de hétfõn is komoly gondokat okozhat még a hófúvás.

A héten folytatódik az enyhe idõ, több helyen továbbra is lehetnek 10 Celsius-fok körüli maximumok. Olykor elõfordulhat kisebb esõ, zápor, megerõsödhet a szél, havazás nem várható - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú elõrejelzésébõl.

« 1. oldal »  Következő »