2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 

Lesz jégesõ? Megdõl a melegrekord? Mennyi csapadék várható? Lesz lehûlés? Hogyan vigyázzunk magunkra a kánikulában? Mennyit igyunk? Kiket veszélyeztet legjobban a kánikula? Kiket a hõingadozás?

Az elkövetkezõ napokban elsõsorban a nyír, a kõris és a platán pollenje lehet jelen allergiás tüneteket okozó mennyiségben a levegõben – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) pénteken a Facebook-oldalán.

A jövõ héten elején érkezõ hidegfront ellenére a hét közepéig marad a 20 Celsius-fok körüli meleg, a hétvégén viszont helyenként már 10 fokig sem melegszik a levegõ – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az MTI-vel. Az országos, középtávú elõrejelzés szerint a héten sokfelé várható esõ, zápor, s többször megerõsödik, olykor viharossá fokozódik a szél is.

Ha fázik, vacog, fájdalmat vagy zsibbadást érez, ezek már a kihûlés vagy a fagyás elõjelei!

Éjszaka Magyarországot nyugat felõl markáns hidegfront éri el erõs lehûléssel, viharos széllel, jelentõs csapadékkal – közölte kedden az MTI-vel az Országos Meteorológiai Szolgálat, amely az egész országra adott ki különbözõ szintû – elsõ-, másod-, illetve harmadfokú – figyelmeztetéseket adott ki.

A hõség miatt négy megyére és a fõvárosra elsõfokú, három megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat szerdára. Emellett több területen heves zivatarra, felhõszakadásra kell készülni. Késõ este hidegfront érkezik.

Akár 15 Celsius-fokos lehûlést is okozhat hétfõre az ország felé közelítõ hidegfront – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap. Az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú elõrejelzésük szerint július elsõ napjaiban többfelé várható zápor, zivatar, de fokozatosan ismét melegszik a levegõ, vasárnapra már 33 fok is lehet.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet elõrejelzése szerint a hidegfront hatására csak átmenetileg, de csökken a levegõben lévõ virágpor mennyisége – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az MTI-vel.

A hidegfront hatására jelentõsen csökken a levegõben a pollenkoncentráció – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a honlapján.

Egyelõre nem tér vissza a március elsõ felét jellemzõ kellemes meleg. Egy nyugat-európai ciklon szállít száraz és hideg levegõt az ország fölé, így a hétvégén -9 fokos fagyok is lehetnek hajnalban.

« 1. oldal »