2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 

A Takarékbank elemzõje közel 7, az Erste Banké 6 százalékos növekedésre számít idén. Az NGM azt emelte ki, hogy másfél éve folyamatosan nõ az ipari termelés.

A Takarékbank elemzõje közel 7, az Erste Banké 6 százalékos növekedésre számít idén. Az NGM azt emelte ki, hogy másfél éve folyamatosan nõ az ipari termelés.

Tavaly novemberben 5,8 százalékkal nõtt az ipari termelés éves összehasonlításban az októberi 1,7 százalékos bõvülés után, a munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan adattal - közölte a Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön az elõzetes adatokat.

Az ipari termelés szeptemberben 7,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit az elõzetes adatok szerint - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A munkanaphatástól megtisztított index 5,2 százalékos növekedést mutat 2013 szeptemberéhez képest.

Eltérõek az elemzõi vélemények az ipari termeléssel kapcsolatban: van, aki szerint a vártnak megfelelõen, kezd magához térni az augusztusi mélypontról a magyar ipar, de van olyan elemzõ is, aki nagyobb növekedést várt szeptemberre.

Az ipari termelés 0,5 százalékkal nõtt augusztusban a múlt év azonos hónapjához képest és 5,7 százalékkal elmaradt az elõzõ havitól, míg júliusban még 12,3 százalékos éves és 1,4 százalékos havi növekedésrõl számolt be a statisztika. A munkanaphatással kiigazított adat 2,9 százalékos éves növekedést jelzett - erõsítette meg az egy héttel ezelõtt közölt elõzetes adatokat részletes jelentésében a Központi Statisztikai Hivatal.

A termelés az év elsõ hét hónapjában 9,8 százalékkal magasabb volt, mint az elõzõ év azonos idõszakában.

Júniusban 11,3 százalékkal nõtt az ipari termelés volumene az egy évvel korábbihoz képest, a szezonálisan és munkanaphatással is kiigazított adatok szerint 1,8 százalékkal haladta meg a májusit - erõsítette meg a részletes adatok alapján az egy héttel ezelõtt kiadott elõzetes számokat a Központi Statisztikai Hivatal.

Csaknem 10 százalékkal nõtt az ipar teljesítménye idén májusban az elõzõ év hasonló idõszakához képest. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) részletes jelentésébõl kiderült: a feldolgozóipar szinte valamennyi ága bõvült és az ország minden régiójában növekedést mértek. A gazdaságszabályozásért felelõs államtitkár a Híradónak azt mondta: a kormány továbbra is támogatja azokat a vállalkozásokat, amelyek fejleszteni, befektetni szeretnének Magyarországon.

Az exportértékesítés 10, a belföldi 2,2 százalékkal emelkedett májusban. Az adatok megegyeznek a július 4-én közölt elõzetesekkel.

Havi összevetésben 1 százalékos a csökkenés, mert néhány vegy- és élelmiszeripari ágazatban az elõzõ hónapokban regisztráltnál kisebb mértékû volt a növekedés, de csaknem minden szektorban növekedést mért a KSH.

A jármûgyártás, illetve a hozzá kapcsolódó beszállítói ágazatok termelése mellett a húsvéti ünnepek hatására az élelmiszeripari eladások is hozzájárultak ahhoz, hogy az ipari termelés áprilisban 10,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit és az elõzõ hónappal összevetve 2,4 százalékkal nõtt - jelentette a második becslés alapján csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A márciusi 10,6 százalékos növekedés után idén áprilisban ismét 10 százalék feletti mértékben, 10,1 százalékkal bõvült az ipari termelés volumene az egy évvel korábbihoz képest a Központi Statisztikai Hivatal elõzetes adatai szerint adatai szerint. A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan adattal.

Az idén márciusban az ipari termelés 10,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - közölte az elõzetes adatok alapján a Központi Statisztikai Hivatal.

Elsõsorban a jármûgyártás, illetve az ehhez kapcsolódó beszállítói ágazatok eladásainak jelentõs növekedésének köszönhetõ. A termelés az év elsõ két hónapjában 7,1 százalékkal magasabb volt, mint az elõzõ év azonos idõszakában.

Jobbak a várakozásoknál a februári adatok, az autóipar változatlanul jól teljesít, kérdés, mi lesz a többi feldolgozóipari alággal.

Az ipari termelés volumene januárban 6,1 százalékkal nõtt az egy évvel korábbival összevetve és 3,1 százalékkal teljesítette túl az elõzõ havit, a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok szerint - tudatta szerdán kiadott részletes jelentésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az idei év biztatónak ígérkezik az ipari termelésben az MTI által megkérdezett elemzõk szerint, a K&H Bank legalább 5 százalékos, míg a TakarékBank 6 százalékos növekedést vár a kibocsátásban.

Kedvezõek az ipari termelés kilátásai a megkérdezett elemzõk szerint. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a kormány újraiparosítási politikájának eredményeként hazánk az uniós összehasonlításban az élenjárók között van.

Hónapról hónapra folyamatos a bõvülés, most a 2008-as válság mélypontja óta a legmagasabb szinten van a negyedéves és a havi ipari termelés egyaránt.

Az elõzõ év azonos idõszakához viszonyítva 2011 augusztusában 4,4 százalékkal nõtt, míg munkanaphatástól megtisztítva 0,4 százalékkal csökkent a termelés.

« 1. oldal »