2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 

Az iskolák kizárólag jóváhagyott tankönyvekre adhatják le rendeléseiket, az 1-2, 5-6, 9-10. évfolyamok esetében ez az új kerettanterveknek megfelelõ kiadványokat jelenti – közölte az Emberi Erõforrások Minisztériuma hétfõn az MTI-vel sajtóhírekre reagálva.

Az iskolák 45 százaléka már leadta a szeptember 1-jén kezdõdõ tanévre igényelt tankönyvek rendelését, az igényeket április 30-ig juttathatják el az intézmények – közölte a köznevelési államtitkárság pénteken az MTI-vel. Kiemelték: a családok évi 4 milliárd forintot spórolnak a most kezdõdõ nemzeti tankönyvprogram eredményeként.

Az általános iskolásoknál az elsõ helyen végzett a Balmazújváros Református Általános Iskola, és másodikként a Hosszúpályi Irinyi József Általános Iskola Thuolt István Tagiskolája jutott a Katasztrófavédelmi Ifjúsági Verseny megyei versenyérõl annak országos döntõjébe.

Egy hétig az ivóvizet népszerûsítõ kampány indult az ország iskoláiban; a víz világnapja alkalmából az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) által meghirdetett Happy-hét programjában részletesen kidolgozott órai anyagok és kreativitást igénylõ feladatok, játékok segítségével ismerkednek meg a gyerekek a vízivás elõnyeivel és a cukros italok fogyasztásának káros következményeivel.

A hajdúszoboszlói Éltes Mátyás Általános és Speciális Szakiskolából csütörtök délelõtt 7 gyermeket, késõ délután pedig a még egy fiatalt szállítottak gyógyszermérgezéssel a debreceni Gyermekklinikára.

Február 14-én rendezték meg az általános iskolában a farsangot a gyerekek nagy örömére: a mûsor és a jelmezesek is nagy sikert arattak.

Korszerû, az emelt szintû érettségire felkészítõ természettudományos laboratóriumot és központot adtak át szerdán a XII. kerületi Arany János Általános Iskola és Gimnáziumban.

A kormany.hu oldalon közzétett tervezet szerint a miniszter minden év február utolsó napjáig közzéteszi a következõ naptári évre vonatkozóan a minõsítõ vizsgák és a minõsítési eljárások keretszámait, azok szervezésének központi szabályait és a minõsítési tervbe történõ felvétel különös feltételeit.

A Zichy Géza Zeneiskola karácsonyi hangversenyt adott pénteken a Bocskai Rendezvényközpontban.

A javaslat alapján 2014. január 1-jétõl jogi értelemben is megszûnne a piaci elvekre épülõ tankönyvellátás, és megvalósulna az állam teljes körû felelõsségére épülõ állami közfeladatként megszervezendõ tankönyvellátás.

A száz százalékban hátrányos helyzetû roma tanulókat oktató Fekete Borbála Általános Iskola tagintézményeként mûködõ hencidai Csere-erdõ Általános Iskolában megszûnt a jogszerûtlen oktatás: a mai napon ugyanis átadták az eddig használaton kívüli, ám mára felújított Kossuth utcai épületet, így a felsõs és alsós tanulók – 108-an – a korábbi délelõtti-délutáni váltás helyett délelõtt tanulhatnak.

Támogatást igényelhetnek az oktatási intézmények az óvoda-, és iskolatej program finanszírozásához, ezt tartalmazza a program feltételeirõl szóló rendelet, amely a Magyar Közlöny keddi számában jelent meg.

Korszerû kémiai laboratórium kialakítására 328,9 millió forint európai uniós támogatást nyert az Új Széchenyi Terv keretében Berettyóújfalu. Az önkormányzat közleménye szerint az Arany János Gimnáziumban épül meg a laboratórium, ahol 2200 helyi diák kísérletezhet majd.

Kétszer tartottak 50 éves találkozót a konyári Általános Iskola 1963-ban végzett diákjai.

Nemes célt szolgált azzal, hogy az utókornak összegyûjtötte és megörökítette Földes írott és képes emlékeit, példát adva a ma nemzedékének arra, hogyan kell õrizni a múltat, munkálkodni a jelenért és a jövõért.

A komplex családpolitika részeként a kormányváltás óta a százkilencedik új bölcsõde nyílik meg az országban, ezúttal Dunakeszin, s a ciklus végéig további csaknem száz hasonló gyermekintézményt adnak át.

Nem nézik mikor telik le2013-10-20 20:54:14

Hadházon kettõ, Biharkeresztesen négy, a többi iskolában három év alatt tervezik a szolgálat teljesítését.

50 év után újra ballagtak2013-10-20 20:43:26

Június 15.-én az öregdiákok Biharkeresztesen, Simon Kató szervezésében.

Keddtõl nem szállít iskolai büféknek a Coca Cola magyarországi hálózata magas cukortartalmú üdítõt. Egyelõre bizonytalan, hogy az "üdítõ lépést" követik-e az édességgyártó cégek.

A Pedagógusok Szakszervezete szerint három héttel iskolakezdés után is még kaotikus állapotok vannak az iskolákban a köznevelési törvény tanévkezdéskor életbe lépõ több változása miatt.

Egyre több iskolában rendeznek a végzõs diákok osztálytalálkozót, mégis kevés olyan közösség akad, ahol a hatvan évvel ezelõtt végzett osztálytársak találkoznak.

A tavalyihoz képest idén még több diák kap gyümölcsöt és zöldséget, mert a programot az alsó tagozatos gyerekek mellett az 5. és a 6. osztályos diákokra is kiterjesztették. Több mint 2000 iskola 535 ezer diákja kap heti 4 alkalommal zöldséget és gyümölcsöt.

Az idei tanévtõl az általános iskolásoknak délután 4-ig kötelezõen az iskolában kell maradniuk. Amennyiben mégis elhagyják a suli területét, igazolatlan hiányzás miatt vonhatják õket felelõsségre. De mit tehet a szülõ, ha nem tetszik neki az új rendszer?

 

Feltámadhat sokak gyermekkorának legendás megtakarítási eszköze, a takarékbélyeg. A TakarékPont TakarékMatrica néven - és bélyeg helyett matricás-bankszámlás formátumban - éleszti újjá a negyven évig élt, szimbolikus megtakarítási formát.

 

Budapest, 2013. augusztus 27., kedd (MTI) – Már egy hét sincs hátra a nyári szünetbõl, szeptember 2-án a köznevelési intézményekben megkezdõdik a tanítás. Az idei köznevelési tanévnyitót szeptember 1-jén, vasárnap a Debreceni Református Kollégiumban tartják.
« Előző « 5. oldal »  Következő »