2024. április 19. Péntek, Emma.
 

Az autógyárak termelésének felfutása és az európai konjunktúra javulása is fûtötte februárban az ipar termelését az MTI-nek nyilatkozó elemzõk értékelése szerint, akik úgy vélték, a jármûipar továbbra is nagyban segíti a termelés bõvülését.

A borsodnádasdi Ples Zrt. kutató-fejlesztõ és nemzeti jármûkerék-biztonsági mérõ és tanúsító központot létesített, a másfél milliárd forintba került létesítményhez a cég az Új Széchenyi Terv pályázatán 881 millió forint támogatást nyert - közölte a a társaság az MTI-vel csütörtökön, azt követõen, hogy átadták a központot.

Magyarországon a jármûipar fontos szerepet játszik a gazdaság és a foglalkoztatás bõvítésében - hangsúlyozta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelõs államtitkára pénteken a Magyar Tudományos Akadémián rendezett jármûipari konferenciát megelõzõ sajtótájékoztatón, Budapesten.

Jelenleg az átmenet idõszakában vagyunk, amikor az akkumulátorok ára évente 20-30%-kal csökken, amely elképesztõ hatást gyakorol a gépjármûiparra.

A jármûipar jó teljesítménye segítette a külkereskedelmi többlet emelkedését - hangsúlyozza a friss külkereskedelmi adatokkal kapcsolatban a Takarékbank és az Erste elemzõje, valamint a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A kedvezõ adatok a tárca szerint megerõsítik a kormányzat idei GDP-várakozását és növelik annak lehetõségét, hogy a gazdaság jövõre a vártnál gyorsabban bõvülhet.

Elemzõk szerint a külkereskedelmi mérleg javulása mögött is a jármûipar jó teljesítménye, valamint a külsõ konjunktúra erõsödése rejlik, és az év végéig a mérlegtöbblet további emelkedésére számítanak.

Létszámleépítés, vagyonfelélés, egy helyben topogás – az elmúlt öt év mérlege.

« 1. oldal »