2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 

A magánszemély az egyszerûsített foglalkoztatásból származó jövedelmét kizárólag abban az esetben köteles bevallani, amennyiben az így szerzett bevétele meghaladja a mentesített összeget.

Akinek az adóhatóság utóbb módosítja a jövedelemadatait, annak a korábban megállapított és a módosított jövedelem alapján járó táppénz különbözetét vissza kell fizetnie a hatóságnak – egyebek mellett ezt tartalmazza a kormány honlapján megjelent törvénytervezet.

A magánszemélyek tavaly 4 százalékkal magasabb jövedelmet szereztek az szja-bevallások alapján, mint a megelõzõ évben, adókötelezettségük ugyanakkor csaknem 3 százalékkal csökkent a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai szerint.

Kevesebben adtak be adóbevallást, mint tavaly, viszont a számokból az derült ki, hogy a magyarok havonta átlagosan 11 ezer forinttal kerestek többet.

Szerte Európában hódít a garantált, feltétel nélküli alapjövedelem mozgalma, Magyarországon is évek óta egyre több támogatót szerzett a kezdeményezés: járjon pénz alanyi jogon, munka nélkül. Az elsõre kissé meghökkentõ ötlet nem teljesen kivitelezhetetlen, a részleteken múlik minden. Amilyen formában azonban megvalósítható, úgy nem lenne sok értelme. Hívei a szegénység és a munkanélküliség végsõ megoldásaként tekintenek rá, ellenzõi szerint elnyomja a nõket, igazságtalan és lustává tesz.

 

1990 óta nem éltek ilyen sokan a szegénységi küszöb alatt, mint tavaly. A jövedelmi egyenlõtlenségek jelentõsen nõttek 2009 óta.

Egy átlagos magyar család körülbelül havi 5000 forinttal fizet kevesebbet rezsire február óta.
Debrecen – Egy átlagos magyar család körülbelül havi 5000 forinttal fizet kevesebbet rezsire február óta.

Az országos bruttó átlagjövedelem két évvel ezelõtt havi 192 ezer forint volt, ugyanez ma 215 ezer forint. A jövedelmek alakulása tehát a válság ellenére nem mutat jelentõs törést az elmúlt idõszakban
« 1. oldal »