2024. április 24. Szerda, György.
 
Nézõpont: Élet a portán2015-05-07 18:07:27

Ha nem is egy-egy szárnyat, combot, de jövõbeni ígéretes falatokat nyújtottak át a kicsinyeknek. A reménybeli lakomához türelem és szorgalmas munka vezet, mert az állatokat gondozni kell, mire vágásra éretten beteljesítik küldetésüket a családok asztalain. Ez lenne a rendje s módja annak a kezdeményezésnek, amelyet siker és kudarc egyaránt kísér. Nyéki Zsolt jegyzete.

Csak álltam a két négyzetméteres spájz egyetlen, aprócska ablaka alatt, és az járt a fejemben, hogyan férhetett ki rajta egy tizenegy éves kislány… A nyílás alatt – mely feltehetõleg nem sok napfényt engedett a helyiségbe – egyáltalán nem nõtt fû, pedig egy lakatlan, a kegyes tavasznak köszönhetõen zöldellõ és pitypangoktól sárgálló telekre nézett. Csáki Alexandra jegyzete.

Talán Bogár László közgazdász volt az elsõ, aki már évekkel ezelõtt figyelmeztetett, hogy minden anyagi konstrukció lelki, erkölcsi és bizalmi alapra épül, illetve ha nem épül, akkor menthetetlenül összeomlik. Ám hogy ennek az összeomlásnak a jeleit látjuk-e éppen, amikor sorozatban pattannak ki a pénzvilág botrányai, s durrannak el a pénzügyi lufik, azt egyelõre korai lenne bizonyossággal állítani. Matyasovszki József jegyzete.

Már akkor sem éreztem ésszerûnek, amikor végzõs diákként én voltam az ünnepelt. Ma sem tartom logikusnak az középiskolai ballagások idõzítését. Nem az ünnepnap, hanem a hónap, az ok és okozat dilemmája felett nem tudok napirendre térni. Palicz István jegyzete.

Jegyzet: Tavaszi és nagy2015-04-27 11:53:54

A tavaszi nagytakarítás közéletünkben azt jelenti, hogy a szokásosnál is nagyobb erõvel és napsütéses jókedvvel rugdaljunk politikai ellenfelünket. Pedig az év többi szakában sem fogják vissza ebbéli ténykedésükben magukat pártjaink. T. Szûcs József jegyzete.

Az én nemzedékem még jól emlékszik Szörényi és Bródy dalára, a „Ne vágj ki minden fát!” címûre. Az örökzöld téma természetesen ma is aktuális, hiszen a fákat ma is irtják. Sokszor felelõtlenül. Györke László jegyzete.

Ezen a vidéken egy szabály van, hogy nincs szabály – figyelmeztetett a sógorom, amikor „szûz magyar benzinturistaként” elõször átléptem vele az ukrán határt. Teljesen igaza volt. Nem csak a rossz minõségû fõutakon, még lakott területen belül is úgy közlekedtek a helyi autósok (ki Ladával, ki BMW-vel), mintha a kihelyezett KRESZ-táblák csak felesleges díszek lennének. Palicz István jegyzete.

Nézõpont: Aszály, muszáj2015-03-30 10:58:13

Finoman szólva nem csinált popsit a szájából Sándor-József. Ahogyan az tõlük elvárjuk, meghozták a meleget. Tegnap már 21 fokot öntöttek ki a zsákjukból. Galambos Béla jegyzete.

A minap kapott szárnyra a hír, mely szerint gazdák garmadája bukhatja el az uniós (a terménydiverzifikációhoz és a zöldítéshez kötött) támogatást, ami hektáronként 81,3 euró. Alaposan felkavarta az állóvizet az agrarszektor.hu-n megjelent, majd több médium által átvett írás, melynek szerintem nagyobb lehet a füstje, mint a lángja. Tarnavölgyi Gergely jegyzete.

Jegyzet: Halad az idõkerék2015-03-22 11:48:03

Hölgyeim, Uraim! Isten hozta Önöket a múltban! Valóságos korregressziónkban elérkeztünk abba a korba, amikor ha valakinek nem tetszett a másik ember tette, egyszerûen feljelentette, és lett vele, ami lett. Kovács Zsolt jegyzete.

Jegyzet: Gázban vagyunk2015-03-15 07:03:51

A kikelet, a természet újjáébredése sem tudja kiûzni azon homlokegyenest ellenkezõ hangulatú gondolatokat a fejembõl, amelyek egy tudományos hír nyomán fészkelték oda magukat. Amerikai tudósok ugyanis nemrégiben immár kísérletileg is bebizonyították, hogy a légkört szennyezõ emberi tevékenység felelõs a Földünkön tapasztalható üvegházhatás természetellenes erõsödéséért. T. Szûcs József jegyzete.

A magyarok számára már tavaly is a fizetés volt a legfontosabb, de a nemzetközi trendek alapján idén ez még dominánsabbá válhat az állásajánlatok közötti választásnál. Petneházi Attila jegyzete.

Mellesleg jobban megbízom a sufnituningos sertésvágásban, mint ami kijön az üzemekbõl. Kiss László jegyzete.

Olyan évkezdetre nem emlékszem, amióta a homokóra csak pereg, pereg, pereg, hogy drasztikus árcsökkenési hullám zúdult volna a honra. Nem csak a hon alja háborog, midõn emelkednek a tételek, elvégre senkinek sem hálás feladat könnyíteni bukszája vastagságán. Ladányi Tóth Lajos jegyzete.

Pihenõs évünk lesz?2015-01-01 13:20:26

Van egy – illetve egybõl hét – jó hírem a munka hõseinek. Ha élhetek az idõjósok kifejezésével, „elõreláthatóan” hosszú hétvégékkel teli évünk lesz 2015-ben. Sipeki Attila jegyzete.

 

 

 

A skót befordul autójával a benzinkútra, és azt kérdi a segítségét felajánló kútkezelõtõl: mondja csak fiam, mennyibe kerül maguknál egy csöpp benzin? Semmibe! Akkor legyen olyan kedves, és csöpögtesse tele a kocsim tartályát..!Petneházi Attila jegyzete.

A hortobágyi földhaszonbérleti pályázat kapcsán (ami csak földmutyiként híresült el a sajtóban) már mindenféle állítás megjelent, és annak az ellenkezõje is. Petneházi Attila jegyzete.

Nézõpont: Stopsulik2014-11-06 10:01:34

A legmenõbb középiskolák rangsorának összeállításakor a négy leghúzósabb érettségi tantárgy érdemjegyeit és a kompetencia mérések eredményét vették figyelembe. Palicz István jegyzete.

Miközben az új kenyér ünnepére (szimbolikusan) idén is összejött a határainkon innenrõl és túlról a magyarok kenyere, a dolgok jelen állása szerint egyáltalán nem biztos, hogy az év hátralévõ napjaira is garantált a magyarok kenyere. Petneházi Attila írása.

 

A kerékpárútra nagy szükség van - illusztrációA kerékpárútra nagy szükség van -Amikor elõször hallottam arról, hogy kerékpárút épül Berettyóújfalutól Nagyváradig, valamint, hogy a harmincöt kilométer hosszú szakasz a jövõ évben már el is készülhet, rögtön a biharkeresztesi polgármester egy elejtett félmondata jutott az eszembe. Petneházi Attila jegyzete.

 

« 1. oldal »