2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 

A Belügyminisztérium (BM) pénteki közlése szerint a sajtóhírekkel ellentétben a kéményseprõ-ipari tevékenységrõl és az ezzel, valamint a tûz elleni védekezéssel összefüggõ egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatban nem szerepel, hogy a lakossági kémények tisztításának feladata a kéményseprõktõl a katasztrófavédelemnél alkalmazott “közmunkásokhoz” kerülne.

Egyeztetést sürget a kéményseprõk ügyében a szakszervezet, mivel semmilyen információ nem áll rendelkezésre a kéményseprési közszolgáltatás katasztrófavédelemhez sorolásáról, amirõl a kormány korábban törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek – mondta Király András, a Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 (HVDSZ 2000) elnöke kedden az MTI-nek.

A végcél az, hogy minden közintézményben felmérjék a kazánok és kémények állapotát.

Bár az idén eddig ellenõrzött budapesti lakások 10%-ába nem tudtak bejutni a kéményseprõk, a zárt lakások száma így is jóval alacsonyabb, mint az elmúlt években.

A belügyminiszter új rendelete arra kötelezi a kéményseprõket, hogy az éves kéményvizsgálatok során a szén-monoxid-érzékelõk mûködését is ellenõrizzék.

« 1. oldal »