2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 

A magánszemélyek 2015. május 20-ig rendelkezhetnek befizetett személyijövedelemadójuk 1+1 százalékának valamely civil szervezet, illetve bevett egyház vagy kiemelt költségvetési elõirányzat részére történõ felajánlásáról.

A rendõrséghez a közelmúltban több alkalommal jutott el olyan hír a közösségi médiából, illetve az onnan származó értesülésekre hivatkozva, miszerint az ország különbözõ helyszínein illetéktelenek próbálnak meg magukkal vinni, „elrabolni” gyerekeket.

Idén több mint 375 ezer adózó kérte a NAV közremûködését a személyijövedelemadó-bevallás elkészítésében. A hivatal az adózóknak a bevallási ajánlatot április 30-ig postázza, illetve az Ügyfélkapuval rendelkezõknek elektronikusan küldi. A munkáltatók szintén április 30-ig adnak igazolást az szja-bevallás elkészítésérõl azoknak, akik azt kérték.

Tavasz… Talán a legszebb évszakunk, nem csak erdész szemmel nézve. Hosszabbak a nappalok, rövidebbek az éjszakák, és a Napból áradó energiatöbbletre megélénkül, felpezsdül a természet. S ahogyan lassan levélruhába öltöznek a fák, úgy növekszik bennünk is a kirándulási vágy. A szabadban eltöltött néhány óra feltölti a télen kiürült készleteinket, sokszorozza vitalitásunkat.

Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy Szent György nap, a Rendõrség napja alkalmából 2015. április 24-e a Rendõrség hivatásos állománya számára munkaszüneti nap – olvasható az ORFK közleményében.

Háztartási munka a természetes személy (és háztartásában vele együtt élõ személyek, és közeli hozzátartozói) részére végzett lakástakarítás, fõzés, mosás, vasalás, gyermekek felügyelete, házi tanítás, otthoni gondozás és ápolás, házvezetés, kertgondozás.

Komoly hátrány érheti azokat, akiket munkáltatójuk „feketén”, azaz bejelentés nélkül alkalmaz. A következmények érinthetik a nyugdíjat, a táppénzt és egyéb ellátásokat és például a hitelfelvételhez szükséges jövedelemigazolást is.

Az érintett gazdálkodói kör észrevételei alapján 2015. április 1-jétõl tovább egyszerûsödött az Elektronikus Közúri Áruforgalom Ellenõrzõ Rendszer (EKÁER). Mától a nem kockázatos termékek esetében a gazdálkodók jelentõs része néhány adat megadásával egyszerûsített bejelentést tehet.

A magánszemély az egyszerûsített foglalkoztatásból származó jövedelmét kizárólag abban az esetben köteles bevallani, amennyiben az így szerzett bevétele meghaladja a mentesített összeget.

Van még esélye a fizetésképtelen helyzetben lévõ cégeknek, ha csõdöt jelentenek. A csõdeljárás alatt ugyanis lehetõségük van, hogy rendezzék a tartozásaikat a hitelezõikkel, akár egyes tartozások elengedése, átütemezése mellett.

Év elejétõl önadózással, a BION nyomtatványon elektronikusan is be lehet fizetni a bírósági eljárási illetéket.

Napjainkban a jövedelem-letiltás az egyik leggyakrabban alkalmazott végrehajtási mód, ugyanis adótartozás esetén, ha az adós rendszeres jövedelemmel (munkabér, illetmény, nyugellátás stb.) rendelkezik, elsõsorban ezt tiltja le a Nemzeti Adó-és Vámhivatal.

A Tigáz Zrt. mindent megtesz azoknak a fogyasztóinak, ügyfeleinek a megsegítéséért, akik a Buda-Cash brókerház és a kapcsolódó bankok jelenlegi hatósági vizsgálata miatt nem férnek hozzá a pénzükhöz, és ezért fizetési nehézségeik adódnak.

A Magyar Nemzeti Bank 2015. február 24-én azonnali hatállyal felfüggesztette a Buda-Cash Brókerház Zrt. tevékenységi engedélyét, továbbá korlátozó rendelkezéseket vezetett be a brókerházzal összefüggésbe hozható Dél-dunántúli Regionális Bank (a továbbiakban: DRB) bankcsoporthoz tartozó négy pénzintézetnél (a BRB BUDA Regionális Banknál, a DRB Dél-dunántúli Regionális Banknál, a Dél-dunántúli Takarék Banknál, vagy az ÉRB Észak-magyarországi Regionális Banknál) is.

Idén két keretösszegre kell figyelniük a munkáltatóknak a béren kívüli juttatásoknál.

Az szja-bevallás legegyszerûbb módja, ha megbízzuk a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt a bevallásunk elkészítésével. Az egyszerûsített bevallást február 16-ig lehet kérni a 1453NY jelû nyomtatványon.

2015. január 1-tõl tovább szélesedett az országos illetékességgel intézhetõ ügyek köre a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, melynek célja, hogy az adózók számára egyszerûbbé, könnyebbé és gyorsabbá váljon az ügyintézés.

2015. január 1-jétõl minden olyan számláról adatot kell szolgáltatni a NAV-nak, amiben az adóalanyra áthárított adó összege eléri vagy meghaladja az 1 millió forintot.

Egészségügyi szolgáltatási járulékot annak a belföldi magánszemélynek kell fizetni, aki nem biztosított és egészségügyi szolgáltatásra egyéb jogcímen, valamint uniós rendeletek és nemzetközi egyezmény alapján sem jogosult.

2015. január 1-jétõl havonta kell áfát bevallania az adóévben jogelõd nélkül, újonnan alakult adózónak. Ezt a megalakulástól számított adóévet követõ év utolsó napjáig kell megtennie. Ezek után az általános szabályok alapján kell megítélni az áfa bevallásra vonatkozó gyakoriságot, amely alapján a havi kötelezettség továbbra is megmaradhat.

Ezekben a hetekben várják a munkáltatók, hogy alkalmazottaik nyilatkozzanak arról, milyen kedvezményekkel csökken idén a személyi jövedelemadójuk. Ennek megfelelõen kapják ugyanis már januári bérüket a dolgozók, ha a hó végéig pontosan kitöltik a munkahelyükön kapott nyomtatványokat.

A nappali tagozaton tanuló nagykorú magyar állampolgár a tanulói, hallgatói jogviszony kezdetétõl diákigazolványa lejárta után még 45 napig jogosult egészségügyi szolgáltatásra.

Berettyóújfalu Város Önkormányzata 4383024 forint uniós támogatást nyert a Környezet és Energia Operatív Program „A fenntartható életmódot és az ehhez kapcsolódó viselkedésmintákat ösztönzõ kampányok (szemléletformálás, informálás, képzés) címû pályázati konstrukciójával az Új Széchenyi Terv keretében.


A múzeum közleményét olvashatják.

Debrecen - Az állami adóhatóság kényszer útján szedi be az esedékességkor meg nem fizetett adót, illetve járulékot, valamint az adók módjára behajtandó köztartozást. Ez az eljárás a végrehajtás, amelyre a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény (rövidítve csak: Vht.) rendelkezéseit kell alkalmazni.

« 1. oldal »