2024. április 19. Péntek, Emma.
 

Pelbártné Zöld Klára a berettyóújfalui Bessenyei György Szakközépiskola és Arany János Kollégium matematika-informatika szakos középiskolai tanára. Munkája helyett kedvenc hobbijáról, a szalmafonásról faggattuk.

Mit hozott a Jézuska?2009-12-29 13:07:51
Karácsonyi SMS-tippek!2009-12-24 09:38:54
A karácsonyfa-vásárlás a legtöbb embernek érzelmi és egyben anyagi kérdés is. A fajtaválasztást jól meg kell gondolni az ára, a tartóssága és persze az illata miatt.
Trükköznek a zsebesek2009-12-11 09:48:48

A töltött káposztának jót tesz, ha áll néhány napot, és a pulyka is ízletes még december 27-én is, sõt, a bejglit is lehet enni, akár szilveszterig is. Viszont mindent meg lehet unni egy idõ után - vagy csak egyszerûen túl sokat csináltunk -, ezért mindenképpen kell egy-két trükk, hogyan lehet eltüntetni a maradékokat. Maradéktalanul.

Itt a Karácsony!2008-12-23 12:43:49
Ünnepi lakáshangoló2008-12-23 09:38:20
Fontos, hogy lakásunkat is felkészítsük a közelgõ ünnepre. Sokan nagytakarítást rendeznek karácsony elõtt, és díszekkel varázsolnak ünnepi hangulatot az otthonukban, ami fontos része az ünnepre hangolódásunknak. A dekorálás adventkor megkezdõdik a legtöbb lakásban, de még mindig nem késõ.

Felfüggeszti az országos vasutassztrájkot hétfõn éjféltõl a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) - jelentette be Gaskó István elnök. Karácsonykor járnak majd a vonatok, a MÁV szerint a teljes menetrend 24 órán belül, azaz 24-én hajnalra állhat helyre. A közlekedési miniszter azt mondta korábban, hogy a munkabeszüntetés hátterében politikai indítékok állnak, az a Fidesz "tudatos rombolási" törekvéseit segíti.

 
Évek óta hagyomány Csökmõn a Mindenki karácsonya, ami a falu önkormányzatának, civilszervezeteinek, magánszemélyeinek összefogásával jön létre. Az idén december 20-án gyûlhetett össze a lakosság egy közös ünneplésre a Tájház udvarán.

A karácsony az év legnagyobb ünnepe, ilyenkor bezár a bazár és mindenki szerettei körében, az otthonában ünnepel. Sajnos - Murphy törvényei szerint - az ünnepek alatt is elfogyhat a cukor, a tej, sõt a fogunk is megfájdulhat vagy éppen rosszul is lehetünk. Lássuk, milyen szolgáltatások mikor elérhetõek karácsony alatt és újév elõtt!

A karácsony nem áll egymagában a téli ünnepek között, egész ünnepsor épült köré. Ezeket az ünnepeket, amelyeknek egy része a kereszténység elõtti idõkbol származik, az egyház által szabályozott ünnepi szakasz fogja össze. Az ünnepkör kezdete november végére, december elejére esik, neve advent, mely eljövetelt, az Úrra való várakozást jelenti. Négy ünnepi vasárnap s egyéb ünnepnapok, szentek névnapjai tartoznak bele, tudják ezt az Andrások, Miklósok, Istvánok, Jánosok. Örökzöldekbõl adventi koszorút szoktak készíteni, amelyet négy gyertya díszít.

Kicsivel többet költünk az ünnepekre, mint tavaly, átlagosan nyolc szerettünket lepjük meg ajándékkal karácsonykor, és egy napunk megy el az ajándékvadászattal - derül ki rólunk, magyarokról egy kutatásból, amelyben a közép-, és kelet-európai régió hat országa vallott karácsonyi vásárlási szokásairól.

Halászlé, töltött káposzta, gesztenyés pulyka - az elõrelátó háziasszonyok már ilyentájt elkezdik tervezni a karácsonyi menüt. Az ünnepekkor elfogyasztott ételekhez hiedelmek is fûzõdnek, nem csak hagyományok, bár valószínûleg már kevesen tudják, miért pont halat, káposztát, mákot eszünk. Az viszont biztos, hogy karácsony ünnepén még azok is a tradicionális ételeket részesítik elõnyben, akiket egyetlen kéményseprõ látványa sem ösztönöz gombja megragadásra. Karácsonyi menüsor, egy kis gasztrotörténelemmel körítve.
Díszek fára, gyomorba2008-12-04 12:13:03
Van, aki szülõtõktõl örökölt színes üveggömbökkel, van, aki sok-sok szaloncukorral, van, aki trendi, egyszínû dizájnnal díszíti a karácsonyfát, s van, aki saját kezûleg készült díszekkel - akár olyanokkal is, amelyek használat után - és közben - a gyomrunkban végezhetik. Ehetõ díszek,otthoni kivitelben.
Készülõdés az ünnepre2008-11-27 08:59:05
  Az advent az ünnepvárás, a készülõdés ideje: ilyenkor nem csak a lelkünket vagy a lakásunkat készíthetjük fel az ünnepre, de néhány adventi étellel vagy a karácsonyi fogások kipróbálásával a testünket is.Ideje nekiállni az adventi koszorú készítésének, hiszen ne feledjük: vasárnap (nov. 30.) advent elsõ vasárnapja!

Ki ne szeretné egy fárasztó nap után, munkából hazatérve egy pohár forralt borral zárni az estét? Ez az igazi karácsonyi hangulat, fahéj, szegfûszeg, forraltbor és fenyõillat. Olvassa el a receptet!

« Előző « 4. oldal »