2024. április 19. Péntek, Emma.
 

Közel másfél millió karácsonyfának való fenyõ kivágását kezdték meg a napokban. A fenyõfás gazdák azt mondják, neki kell állni a munkának, mert nem végeznek 20-áig, mi viszont nem szívesen vásárolunk olyan fát, ami már három hete szárad az árusoknál. Hogyan lehetünk okosak a választáskor?

Magyarországon évente 1,5-1,8 millió család állít az ünnepekre karácsonyfát. Az árak az elmúlt évekhez hasonlóan alakulnak az idén is, fajtától függõen 1500 és 7000 forint között kérnek a fa méteréért.

Az ünnepek után feleslegessé vált fenyõfákat a kijelölt gyûjtõhelyekrõl elszállítják. Komposztálni nem könnyû, de néhány praktikával lehetséges.

A vevõk többsége várhatóan idén is a luc- és az ezüstfenyõket keresi karácsonyra, elõbbi métere már kétezerért is kapható, míg a Nordmann-fenyõé ennek triplája körül alakul. Az egyik fõvárosi árusítóhelyen a vásárlók többletköltség nélkül rászoruló családokat is hozzásegíthetnek a karácsonyfához.

Bár a fenyõtermelés költségei emelkednek, a piaci ár nem változik évek óta. Egyre többen termelik a fenyõt, miközben terjednek a mûanyag fák - mondta egy kereskedõ a Hajnal-tájban.

Idén is lehet karácsonyfát ajándékozni a December24.hu jótékonysági programjában: a szervezet minden eladott fa után az óbuda-békásmegyeri önkormányzat felajánlásával együtt idén két másikat adományoz a rászoruló családoknak.

A karácsonyfa-vásárlás a legtöbb embernek érzelmi és egyben anyagi kérdés is. A fajtaválasztást jól meg kell gondolni az ára, a tartóssága és persze az illata miatt.
Megjelentek a fenyõárusok2009-12-08 11:24:47
« 1. oldal »