2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 

Felrobbant egy ház kazánja Nagyhegyesen, egy idõs nõ azonnal szörnyethalt. Az asszony unokáira vigyázott, a gyerekek épp tévéztek. A nagymama valószínûleg be akart gyújtani a kazánba, amikor az felrobbant. A katasztrófavédelem vizsgálja az esetet. Az RTL riportja.

Egy ember életét vesztette a Nagyhegyesen hétfõn történt kazánrobbanás következtében. Mint azt a megyei katasztrófavédelem sajtóügyeletese elmondta, egy 80 négyzetméteres, vályogból készült családi ház melléképületében robbant fel egy vegyestüzelésû kazán.

Teljes terjedelmében égett egy közel százhatvan négyzetméter alapterületû hodály Furtán, a Petõfi utcában.

Egy gyereket szállítottak kórházba a mentõk, Derecskérõl, az Orgona utcából.

Demonstráltak a tanárok, az egészségügyisek és a közalkalmazottak szervezetei. Sztrájkra készülnek a BKV-sok és a volánosok. Panaszkodnak a vízügyisek. A MÁV-osok elégedetlenek a vasúttársaság bérajánlatával. Lázár János azt mondta, a kormány szinte minden közszolgáltatást államosítana. Tarlós Istvánék beterjesztették Budapest költségvetését, amely szerint a fõváros egyebek mellett a rezsicsökkentés miatt van bajban. Szépen nõtt a GDP decemberben, és jól állt a költségvetés januárban. Rogán Antal minisztériuma pluszpénzt kapott. Új rendelet jelent meg a csokhoz. Több külföldi jött Magyarországra nyaralni, és több magyar ment Horvátországba. Ez volt a héten a gazdaságban.

Február 15-tõl változnak a tûzvédelmi elõírások megszegéséért kiszabható bírságtételek. A minimum összegek csökkennek, néhány szabálysértés maximális bírsága azonban számottevõen emelkedik, de ezeket nem kell majd halmozottan kiszabni, mint korábban. Tûzvédelmi bírság járhat például azért, ha valaki nem hagy elég szabad helyet a folyosón. A bírságokat a társasházak ki szokták fizettetni a gondatlan lakókkal.

A parlamenti szavazás elõtt kikerült a kéményseprõtörvénybõl az a kétharmadot igénylõ paragrafus, ami kiszedte volna az önkormányzatok feladatai közül a kéményseprést. A kormány szerint ez nem probléma, mert a feladatokat a törvény nem elõírja, csak lazán felsorolja. Ráadásul egyelõre és elvben a katasztrófavédelem és az önkormányzatok osztozni fognak a feladaton. Ha az önkormányzatok meglévõ szerzõdései kifutnak, és már minden kéményseprõ otthagyta a cégét, csak a katasztrófavédelem marad majd a piacon.

A Belügyminisztérium (BM) pénteki közlése szerint a sajtóhírekkel ellentétben a kéményseprõ-ipari tevékenységrõl és az ezzel, valamint a tûz elleni védekezéssel összefüggõ egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatban nem szerepel, hogy a lakossági kémények tisztításának feladata a kéményseprõktõl a katasztrófavédelemnél alkalmazott “közmunkásokhoz” kerülne.

Szimulált katasztrófa sújtotta területen kellett helyt állniuk a hallhatóknak.

Igazi sikertörténet megyében a középiskolások közösségi szolgálata.

A hétvégén a mentõk szolgálatban lévõ munkatársai szerencsére csak két balesetnél jártak: a 42-es úton két személyautó ütközött, vasárnap Debrecenben pedig egy autós gyalogost gázolt, aki súlyos sérüléseket szenvedett.

2012. szeptember elsejével lépett hatályba a nemzeti köznevelésrõl szóló törvény, amely tartalmazza, hogy azoknak a középiskolásoknak, akik 2016. január 1.-je után érettségiznek, ötvenórányi közösségi szolgálatot kell teljesíteniük. A diákok a közösségi szolgálatot a katasztrófavédelemnél is teljesíthetik.

Egyeztetést sürget a kéményseprõk ügyében a szakszervezet, mivel semmilyen információ nem áll rendelkezésre a kéményseprési közszolgáltatás katasztrófavédelemhez sorolásáról, amirõl a kormány korábban törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek – mondta Király András, a Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 (HVDSZ 2000) elnöke kedden az MTI-nek.

Miskolci állomására érkezett a BM Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság országos iparbiztonsági fõfelügyelõsége által szervezett régiós szakmai képzés, melynek keretén belül a katasztrófavédelem érintett szakembereit a SEVESO III irányelv bevezetésével kapcsolatos feladatok ellátására készítették fel.

Kezelik a vészhelyzeteket2015-04-22 10:14:21

Egész napos Ifjúsági Katasztrófavédelmi Versenyt rendeznek kedden a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság általános és középiskolás tanulók számára a Hajdúszoboszlói Kiképzõ-és Raktárbázison.

Debrecenben a 48-as fõút kivezetõ szakaszán, a vasúti töltés mellett több mint három kilométer hosszan és ötszáz méter mélyen égett akácos és fenyveserdõ, valamint az aljnövényzet is.

Volt, akinek lopás miatt gyûlt meg a baja a rendõrökkel.

Lángba borult egy 30 négyzetméteres, állattartásra használt melléképület Hajdúböszörményen, a Péli Gábor utcában.

Bozóttüzek szombatja2015-03-23 08:44:19

Megyeszerte több kisebb-nagyobb avartûz adott munkát szombaton a tûzoltóknak, egyebek mellet a Sámsoni úti menekülttábor közelében is.

Az elmúlt napokban országszerte megnövekedett a szabadtéri tüzesetek száma, ezek többsége összefüggésbe hozható a szokásosnál korábban megkezdett tavaszi kerti munkákkal.

A megye több részén 400 négyzetméter kiterjedésûtõl 5 hektár méretû avartüzekhez hívták a katasztrófavédelem munkatársait a hétvégén - tájékoztatott Madai Petra szóvivõ.

Kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy melléképület Komádiban, a Nagysándor József utcában szerda este.

Négy esetben volt szükség tûzoltói beavatkozásra a tegnapi nap folyamán megyénkben. Két tûzesethez és ugyanennyi mûszaki mentéshez riasztották valamelyik tûzoltóegységet.

A végcél az, hogy minden közintézményben felmérjék a kazánok és kémények állapotát.

26 segélyhívás érkezett a megyei mûveletirányító központba az elmúlt hétvégén. Tíz mûszaki mentésnél és három tûzesetnél volt szükség tûzoltói beavatkozásra Hajdú-Biharban, tizenkét esetben téves, egy esetben pedig valótlan volt a bejelentés.

« 1. oldal »  Következő »