2024. április 19. Péntek, Emma.
 

Harminc hektár lábon álló gabona fele ég a Hajdú-Bihar megyei Komádi közelében. A tûz erdõsávot is veszélyeztet.

Ritkítják a vérszívókat2014-07-03 14:01:54

A szúnyoggyérítõ szerek az emberre és a melegvérû állatokra nem veszélyesek.

Tavaly egész évben 55 ezer, az idén május végéig 27 ezer lakástûz keletkezett Magyarországon, a kárt szenvedett lakások átlagos értéke 10 és 20 millió forint közötti – mondta Bérczi László tûzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság felügyelõje kedden sajtótájékoztatóján Budapesten.

A várható nagy szúnyoginvázió miatt idén nemcsak a nagyobb települések önkormányzatai foglalkoznak a szúnyogok ritkításával, hanem a katasztrófavédelem is.

A katasztrófavédelem 163 szabálytalanságot tárt fel abban az ellenõrzés-sorozatban, amelyben az erdõk szabadéri tüzek elleni védelmét vizsgálták az ország nyolc megyéjében – tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság (OKF) szóvivõ helyettese kedden az MTI-t.

Tizenötször vonultak ki a tûzoltók a pünkösdi hosszú hétvégén szén-monoxid-feldúsulás miatt, vagyis kánikulában is fennáll a mérgezés veszélye – tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság sajtószóvivõje kedden az MTI-t.

A tavaly nyári árvíz idején készült fotók kiállításával állít emléket a Belügyminisztérium és a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma a védekezésnek.

Technikában, együttmûködésben, szaktudásban egyaránt felkészült a legkülönbözõbb katasztrófahelyzetek esetén az emberélet, az anyagi érték mentésére, a lakosság ellátására, a kártételek csökkentésére, továbbá a keletkezett károk felszámolására a Magyar Honvédség 5. Bocskai Lövészdandárja – errõl tartott bemutatót a dandár kedden a hajdúhadházi kiképzõbázisán.

Munkagép vágott át egy gázvezetéket Bárándon – közölte a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivõje az MTI-vel.

Szombaton a vihar miatt mintegy negyven helyszínen kellett beavatkozniuk a katasztrófavédelem tûzoltóegységeinek – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság (OKF) szóvivõje vasárnap az MTI megkeresésére.

A ladányi vizsgafeladat során egy épület falát is alámosta a víz.

Égett a nádas Derecskén2014-04-22 17:34:28

Hétfõn körülbelül fél 6 elõtt kigyulladt Derecskén a horgásztõ melletti nádas.

Terepjáró döntött ki egy gázcsonkot a Bagosi úton Hosszúpályiban.

Az általános iskolásoknál az elsõ helyen végzett a Balmazújváros Református Általános Iskola, és másodikként a Hosszúpályi Irinyi József Általános Iskola Thuolt István Tagiskolája jutott a Katasztrófavédelmi Ifjúsági Verseny megyei versenyérõl annak országos döntõjébe.

Pintér Sándor belügyminiszter elmondta: a fejlesztésrõl 2010-ben, azt követõen döntöttek, hogy tapasztalták, mennyire eltérõ mûszaki színvonalon mûködnek az ország tûzoltóságai, ami befolyásolja beavatkozóképességüket is.

Két felnõttet és három gyermeket szállítottak a mentõk a debreceni Kenézy Kórházba megfigyelésre szén-monoxid-mérgezés miatt csütörtökön este Hajdúszoboszlóról – tudtuk meg Madai Petrától, a megyei katasztrófavédelem szóvivõjétõl.

Amennyiben a gázszolgáltató arra kötelezi a családi ház tulajdonosát, illetve a társasházat, hogy a csatlakozóvezetéken, illetve a gázkészülékeken észlelt hibát javítsa ki, a fogyasztó 30 napon belül az illetékes katasztrófavédelmi kirendeltségen kérhet felülvizsgálatot - az errõl szóló belügyminiszteri rendelet tervezete a kormány honlapján jelent meg.

Jelentõs mennyiségû hóra, hófúvásra, ónos esõre is számítani lehet a következõ napokban, ezért az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság (OKF) mindenkitõl azt kéri, tegye meg a szükséges óvintézkedéseket.

A karácsonyi, szilveszteri tûzesetek megelõzése érdekében a biztonsági szabályok betartására figyelmeztet a katasztrófavédelem.

Jeges árvíz biztosan lesz, de hogy mekkora azt nem tudni - mondta a Híradónak az Országos Vízügyi fõigazgató.

A 46 átadott gépjármû között személygépkocsik, sugárfelderítõ egységek és egy felújított lánctalpas úszó jármû is van.

Lakástûz Zsákán2013-12-05 18:48:23

Kigyulladt egy lakóház a Hajdú-Bihar megyei Zsákán szerda délelõtt, a házban tartózkodó négy embernek sikerült épségben kijutnia a lángok közül – közölte a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivõje az MTI-vel.

Robbanás Tépén2013-11-15 08:32:42

Két idõs ember könnyebben megsérült, egy melléképület összedõlt.

A tûzesetek megelõzése érdekében a gyertyák és mécsesek helyes használatára figyelmezteti a lakosságot a Mindenszentek ünnepe és halottak napja elõtt az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság.

Idén három mérgezésrõl értesül a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság.

« Előző « 3. oldal »  Következő »